Introvertti äiti: ”Esikoisen kanssa koin olevani huono äiti”
Äidiksi tulo ei muuta introverttiä luonnetta niin, että oman rauhan tarve katoaisi. Työpaikoilla introverttejä piirteitä on alettu arvostaa, mutta äitejä ominaisuudesta syyllistetään yhä. Miksi?
Saako äiti sanoa ääneen, että haluaisi olla yksin? Helsinkiläinen kahden lapsen äiti Anette Aho, 26, sanoo niin – usein. Hän on kertonut asiasta julkisesti Operaatio äiti –blogissaan. Anette on introvertti ja tarvitsee hengähdystaukoja lapsistaan.
Anetten nelivuotias esikoinen Topi köllötteli vauvana välillä itsekseenkin lattialla, mutta kuopus, vuoden vanha Elsa haluaa olla sylissä koko ajan.
– Elsa on todella kiinni minussa. Nyt tytön kestokyky on venynyt kahteen tuntiin, ja olen päässyt yksin leffaankin, Anette kertoo.
Kun Anette saa omaa aikaa, hän ei houkuttele ystäviään ulos seurakseen, vaan vetäytyy omiin oloihinsa. Hän tarvitsee yksinäisyyttä, jotta jaksaisi olla muiden seurassa.
Ja nyt hän myös tiedostaa sen. Kun Topi syntyi neljä vuotta sitten, Anette ei ollut kuullutkaan introverteista ja ekstroverteista. Hän tiesi vain sen, että häntä ahdisti.
– En ollut tottunut siihen, että minun oli oltava jatkuvasti toisen lähellä. Ensimmäiset kaksi vuotta olivat yhtä myllerrystä. Koin olevani huono äiti, koska en jaksanut ihan perusjuttujakaan. En halunnut mennä ulos hiekkalaatikon laidalle istuskelemaan, koska joku olisi saattanut tulla höpöttelemään.
Lue myös: Testaa, oletko introvertti äiti
Oletko introvertti vai ekstrovertti?
Introvertteja ja ekstrovertteja piirteitä on meissä kaikissa, mutta useimmat ihmiset kallistuvat vahvemmin jompaan kumpaan suuntaan, introvertit sisäänpäin ja ekstrovertit ulospäin.
Perustava ero liittyy siihen, mistä kukin ammentaa voimavaransa. Kun ekstrovertti uupuu, hän hakeutuu mieluisaan seuraan. Introvertti taas tarvitsee latautuakseen yksinäisyyttä ja hiljaisuutta.
Toki introverttikin viihtyy seurassa, mutta vastapainoksi hän tarvitsee enemmän yksinoloa kuin ekstrovertti. Introvertit myös reagoivat ulkoisiin ärsykkeisiin helpommin kuin ekstrovertit. Siksi esimerkiksi meteli voi vaikeuttaa introvertin keskittymistä.
Ekstroverttejä piirteitä on pitkään ihannoitu, mutta vähitellen myös introvertit piirteet ovat saamassa arvostusta. Uudessa kirjassaan Hiljaisissa on voimaa! Miten introvertti pärjää ekstroverttien maailmassa? (Into) itsekin introvertti Sylvia Löhken listaa hiljaisten ihmisten vahvuuksia työelämässä. Niitä ovat muun muassa riskien välttäminen, kyky syventyä yhteen asiaan pitkäjänteisesti, kyky itsenäiseen toimintaan, sinnikkyys, tyyneys ja selkeys.
Ne ovat piirteitä, joilla voi hyvin menestyä työelämässä. Introvertti voi olla myös haluttu kumppani. Onhan hän usein hyvä kuuntelija ja osaa huomioida puolisonsa.
Tiesitkö: Kumpi saa enemmän lapsia ekstrovertti vai introvertti?
Äitiydessä introverttejä piirteitä vieroksutaan
Äitiys tuntuukin olevan viimeisiä saarekkeita, missä introverttejä piirteitä vieroksutaan. Jyväskylän yliopistossa äitiyden rakentumista väitöskirjaansa varten tutkiva KM Siru Lehto sanoo, että edelleenkin useimmat ajattelevat, että äidin pitäisi olla läsnä.
– Samaan aikaan korostetaan sitä, miten tärkeää äidin olisi saada myös omaa aikaa.
Siru Lehto keräsi väitöskirjatutkimustaan varten kokemuksia äideiltä, joilla oli takanaan useiden vuosien lapsettomuus. Näyttää siltä, että mitä pidempään äidiksi tulosta on haaveillut, sen helpommin omat tarpeensa sysäisi syrjään.
– Useat äidit tunsivat syyllisyyttä siitä, että halusivat viettää omaa aikaa ilman lasta. Moni kertoi, että heillä oli vaikeuksia jättää lasta muille hoitoon tai edes antaa puolisonsa syliin, Siru Lehto kertoo.
Moni myös jäi pitkäksi aikaa kotiin lapsen kanssa, koska oli odottanut äitiyttä niin pitkään. Samasta syystä moni sellainen, joka palasi aiemmin töihin kuin oli suunnitellut, tunsi syyllisyyttä. Eikö äidin olisi pitänyt viihtyä kotona, kun oli lasta niin pitkään toivonut?
Lue lisäksi: Näin tuet ujoa lasta
Lapsi täyttää kaiken tilan, parisuhde jää varjoon
Ennen äidiksi tuloa voi olla vaikea hahmottaa sitä, miten oma jaksaminen rakentuu. Lapsi täyttää helposti sen sosiaalisen tilan, jonka nainen on aiemmin voinut jakaa vaikkapa kumppaninsa kanssa.
Sen vuoksi aikaa ja energiaa voi olla vaikea löytää parisuhteelle. Niin Anettellekin kävi.
– Iltaisin lasten mentyä nukkumaan mies haluaisi olla kahdestaan, mutta juuri silloin minun taas tekee mieleni vetäytyä omiin oloihini.
Asiasta ei kuitenkaan ole riidelty, ja syyllistämistä Anette on saanut kuulla vain lähipiirin ulkopuolelta. Topin ollessa pieni häntä arvosteltiin siitä, ettei lapsi koskaan tapaa muita. Blogiinsa hän saa arvostelevia kommentteja, koska ei käy lasten kanssa kerhossa.
Netistäkin voi löytyä vertaistukea
Anette on löytänyt vertaistukea netistä.
– Muut ovat vakuuttaneet, etten ole huono äiti, vaikka suurin osa äideistä ehkä toimii eri tavalla, Anette sanoo.
Todellisuudessa suurin osa äideistä ei välttämättä edes ole ekstroverttejä. Kaksplussan lukijapaneelin kyselyyn vastanneista 43 prosenttia arvioi olevansa introverttejä, ja ekstrovertiksi itsensä määritteli vain 17 prosenttia vastanneista. Loput eivät olleet varmoja.
Ehkä todellisuudessa moni korostaa ekstrovertteja piirteitään, koska ne ovat hyväksytympiä.
Introverttiä auttavat luovat selviytymiskeinot
Nykyään Anettella on keinoja, joilla hän saa itselleen rauhallisen latautumishetken hulinan keskellä.
Hän saattaa ottaa pitkän suihkun ja sopia sitä ennen miehensä kanssa, ettei häntä saa häiritä. Jos mies on aamulla kotona, Anette saattaa nukkua muutaman tunnin itsekseen. Sekin on rauhoittavaa yksinoloa.
Silti hän edelleenkin kokee välillä huonommuuden tunteita. Jos tiedossa on jokin iso lastentapahtuma, Anettea harmittaa, ettei hän pysty iloitsemaan muiden äitien tavoin. Hän ahdistuu metelistä ja vilskeestä.
Nykyään hän kuitenkin lähtee menoihin mukaan. Siihen häntä kannustaa ekstrovertti puoliso, joka tiedostaa Anetten ahdistuksen. Perheen sisällä Anette kokeekin olevansa hyväksytty, ulkopuolelta hyväksyntää ei aina tule.
Sano ääneen se, että olet introvertti
Eikö äiti siis saisi sanoa ääneen olevansa introvertti? Tutkija Siru Lehdon mielestä äidin nimenomaan pitäisi sanoa se ääneen.
– Kaikista äitiyteen liittyvistä tunteista pitäisi pystyä puhumaan. Kiellettyjä tunteita ei saisi olla, teot ovat sitten eri asia, Siru Lehto sanoo.
Jos äiti uskaltaisi sanoa ääneen sen, että lapsi ärsyttää häntä tänään, tunteesta tulisi vähemmän pelottava.
– Kuka tahansa voi säikähtää sitä, jos oma lapsi ärsyttää, mutta toisaalta tunteiden käsittely tuottaa myös lapselle hyvinvointia. Jos jaksaa olla hyvä äiti sillä, että saa ottaa omaa tilaa, sitten sitä on vain otettava, Siru Lehto sanoo.
– On paljon perheitä, joissa puoliso haluaa ottaa lisävastuuta, ja äidin hetkellinen vetäytyminen antaa siihen hyvän mahdollisuuden.
Vinkki: Näin kasvatat erityisherkkää lasta
Voiko uhrautuva äiti olla myös omasta hyvinvoinnistaan huolehtiva äiti?
Siru Lehdon mukaan meillä kaikilla on mielessämme kuva siitä, millainen on hyvä äiti tai hyvä isä. Siihen, millainen tämä kuva on, vaikuttaa sekä kulttuuri että oman vanhemman malli.
Kukaan ei pysty poimimaan rusinoita pullasta ja tekemään lapsensa kanssa pelkästään niitä kivoja juttuja, jotka omasta lapsuudestaan muistaa. Vaikkapa ristiriitatilanteessa voi huomata huutavansa samalla lailla kuin oma äiti tai isä aikoinaan.
Tärkeää olisi tunnistaa, millaista mallia noudattaa. Siten mallia voisi lähteä uudistamaan.
– On ristiriitaista, että uudenlaisesta isyydestä on puhuttu jo kauan, mutta uudenlaiselle äitiydelle ei tunnu löytyvän sopivaa määritelmää. Samanaikaisesti vallitsevat kaksi ääripäätä, joita on vaikea sovittaa yhteen: uhrautuva äiti ja omasta hyvinvoinnistaan huolehtiva äiti, Siru Lehto toteaa.
Anetten lapsuudessa vietettiin paljon aikaa perheen kesken kotona.
– Samoin viihdyn nyt itse aikuisena. Välillä tosin haaveilen siitä, että voisin käydä töissä vaikka kerran viikossa. Ennen Elsaa työskentelin ruokakaupassa paistopisteellä, ja aamuvuorossa sain ensimmäiset kolme tuntia tehdä töitä ihan rauhassa ja nautiskella. Sain olla yksin.
Juttu on julkaistu Kaksplus-lehdessä 12/2016.
Jaa oma kokemuksesi