Minun tarinani 19.10.2022

Läheiset eivät olleet uskoa, kun Isatou Jeng kertoi raskaudestaan – eikä ainoa syy ollut se, että hän odotti kolmosia

Isatou Jeng ja hänen puolisonsa Sami ovat erittäin työorientoituneita ihmisiä. Elämän painopiste kuitenkin jakautuu, kun kuvioihin astuu kolme pientä muuttujaa.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
Jemmi Laaninen

Suunnatessaan alkuraskauden ultraäänitutkimukseen Isatou Jeng ja hänen puolisonsa Sami Österberg eivät osanneet arvata, että he päätyisivät harvinaiseen tilastoon.

Ensin kätilö totesi, että näyttää siltä, että vauvoja tulisi kaksi. Sitten hän lisäsi: hetkinen, nyt pitää katsoa tarkkaan.

Ja kolmashan siellä näkyi. Isatou yllättyi niin, että joutui pieneen paniikkiin.

– Ajattelin, että kohta kätilö sanoo, että siellä on neljäs, ja viides, ja kuudes!

Mutta kun Isatou kääntyi katsomaan puolisoaan, sekä hänen että Samin silmissä kimmelsivät ilon kyyneleet.

Suomessa syntyy kolmoset vuosittain vain noin 5–10 perheeseen. Niinpä yllätys oli suuri paitsi pariskunnalle itselleen myös heidän läheisilleen, jotka eivät odottaneet heiltä vauvauutisia lainkaan.

Lue myös: Ultrassa näkyi kolme sikiötä ja kuului kahden syke – Jonna sai identtiset kolmoset

Unohtumaton vastaanotto

Lähipiiri tuntee Isatoun ja Samin työorientoituneina uraihmisinä. He kummatkin työskentelevät johtotehtävissä Leadoo Marketing Technologies Oy -nimisessä kasvuyrityksessä.

– Molempien vanhemmat olivat varmaan jo ehtineet pohdiskelemaan, että tuleekohan niitä lapsenlapsia ollenkaan.

Pariskunta päätti kertoa suuret uutiset läheisilleen äitienpäivänä.

Isatou on gambialaisen isänsä ja alkujaan lappilaisen äitinsä ainoa lapsi. Sekä äiti että isä ovat pidätelleet hengitystään odottaessaan mahdollisia vauvauutisia, Isatou kuvailee.

Äidin ensireaktio oli suorastaan järkyttynyt, kun äitienpäiväkorttiin liitetyssä ultrakuvassa olikin kolme sikiötä yhden sijaan.

– Pian hän kuitenkin julisti, että hänestä tulee maailman onnellisin mummi.

Äitienpäivän edetessä he paljastivat asian Samin perheelle pihajuhlissa. Vastaanotto oli ilahtuneen häkeltynyt.

– Onnittelujen jälkeen ensimmäinen kommentti taisi olla Samille suunnattu pitihän sun tämäkin voittaa, Isatou naurahtaa.

Kommentin heittänyt Samin isosisko viittasi siihen, että Samin kahdella sisaruksella on jo lapsia: toisella kaksi, toisella yksi. Kilpailuhenkisenä miehenä tunnettu Sami pääsi pistämään siis paremmaksi, kun sisarusten etumatkasta huolimatta hän saisi kolme lasta ja vieläpä kerralla.

Kaksi vahvaa viivaa

Ensiodottajana Isatou Jeng ei tiennyt, millaista normaali raskauspahoinvointi tai -väsymys olisivat. Hän on tunnistanut vasta jälkikäteen, mitkä merkit viittasivat monikkoraskauteen.

Vaikka Isatou teki raskaustestin muutaman päivän etuajassa, piirtyi siihen heti kaksi vahvaa viivaa. Se on monikkoraskauksissa tavallista, sillä raskaustestit mittaavat istukkahormonin määrää. Niinpä hormonin määrä voi olla suurempi, jos istukoitakin on useampi.

”Toisella raskauskolmanneksella pystyin elämään aivan samanlaista elämää kuin normaalistikin.”

Lisäksi Isatou oli todella väsynyt. Kun Sami ja Isatou lähtivät ajamaan töistä kotiin, Isatou nukahti pelkääjänpaikalle ja perille päästyään paineli suoraan sänkyyn nukkumaan. Sieltä hän kömpi ylös vasta yhdeksän aikaan illalla, kun Sami herätti hänet syömään.

Pahoinvointi kesti raskausviikolta 7 raskausviikolle 16. Pahoinvointi oli melko voimakasta, Isatou kertoo. Sitä lukuun ottamatta hänen olonsa on ollut jopa yllättävän hyvä.

– Toisella raskauskolmanneksella pystyin elämään aivan samanlaista elämää kuin normaalistikin. Kävin töissä, urheilin ja tapasin ystäviä.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Tripletsecrets (@tripletsecrets) jakama julkaisu

Mitä pidemmälle raskaus on edennyt, sitä enemmän Isatou on kiintynyt lapsiinsa. Alkuraskaudessa pariskunnan säikäytti äkillinen verenvuoto, mutta vielä tuolloin Isatou ajatteli järki edellä eikä joutunut tunteiden valtaan. Hän tiesi, että kolmosraskaudessa riskit ovat koholla.

Verenvuoto osoittautui onneksi vaarattomaksi ja raskaus jatkui normaalisti. Koska vauvat syntyvät joka tapauksessa keskosina, jännitetään vain sitä, kuinka pitkälle raskaus voi turvallisesti jatkua.

– Vaikka ollaan koko ajan paremmassa ja paremmassa tilanteessa raskausviikkojen osalta, oma huoleni on vain kasvanut. Päivä toisensa jälkeen on vaikeampi kuvitella, etten saisi kaikkia kolmea syliin, jos jotain sattuisi.

Lue myös: Pelkäätkö jatkuvasti lapsesi puolesta? Näin lievität vanhemmuuden stressiä

Ura voi hetken odottaa

Isatou Jeng jää vanhempainvapaalle Leadoo Marketing Technologies -kasvuyrityksen asiakkuusmenestysjohtajan työstä. Kolmosten syntymän myötä 30-henkinen tiimi ja 900 asiakkuutta jäävät hetkellisesti taakse.

Sami työskentelee samassa yrityksessä maajohtajana, eli hänellekin kontrasti vanhempainvapaan ja työn välillä on melkoinen.

Isatou Jeng on harvinaisuus alallaan, sillä startup-maailma ei varsinaisesti vilise esimerkkejä työn ja perheen yhdistäneistä johtajista – etenkään naisista. Raskautensa aikana Isatou on pohtinut paljon tätä teemaa.

isatou jeng

Isatou Jeng haluaa rikkoa käsitystä siitä, etteikö vaativaa työtä ja perhettä voisi yhdistää.

Hän on lukenut Piilaakson teknologiayrityksissä työskentelevistä naisista, joille työnantaja on tarjonnut mahdollisuutta pakastaa munasoluja, jotta uraan voisi keskittyä täysillä ja perheen perustaa myöhemmin.

– Sellaisesta kuuleminen saa harmistumaan. Itse olen johtoryhmän ainoa alle 35-vuotias ja ainoa nainen, ja haluaisin rikkoa sitä näkemystä, että alallamme ei voisi yhdistää uraa ja perhettä luontevasti.

Tietysti Isatou miettii, mikä vauhdilla etenevän ja muuttuvan kasvuyrityksen tilanne on, kun hän palaa töihin.

– Mutta kun käännän kolikon toisin päin ja näen, mitä saan vastineeksi vuoden poissaolosta, olisi kauhea ajatus luopua siitä kaikesta uran takia.

Kolme päivää haastattelun jälkeen Isatou viestittää, että kolmoset ovat saapuneet maailmaan. Pienokaiset ovat syntyneet raskausviikolla 32 + 6. Kaikki kolme lasta ovat terveitä ja voivat hyvin.

Soita jos tulee jotain, sähköposti ja kaikki muu jäävät nyt vauvojen varjoon, Isatou kirjoittaa.

Sydänemojeista päätellen häntä ei harmita yhtään, että muut asiat saavat siirtyä nyt sivuun.

Isatou Jeng

  • Syntynyt vuonna 1993.
  • Perheeseen kuuluvat kihlattu Sami sekä lokakuussa 2022 syntyneet kolmoset.
  • Koulutukseltaan liiketalouden tradenomi sekä gradun viimeistelyä vaille kauppatieteiden maisteri.
  • Jäi äitiyslomalle asiakkuusmenestysjohtajan työstä vuonna 2018 perustetussa Leadoo Marketing Techologiesista, joka on palkittu yhtenä Pohjoismaiden nopeimmin kasvavista kasvuyrityksistä.
  • Ylläpitää Instagramissa tiliä @tripletsecrets, joka keskittyy perheen ja kolmosvauvojen kuulumisiin.

Lue myös: Jutta sai punapäiset kolmoset, joihin somekansa rakastui

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X