Minun tarinani 30.12.2015 Päivitetty 18.06.2021

Jadeliina vai Jooseppi – tämän lapsesi nimi paljastaa sinusta

Oletko maailmanparantaja vai ihailetko mammonaa? Lapsesi nimi kertoo myös sinun arvomaailmastasi ja haaveistasi. Lue, mitä erityyppiset lasten nimet paljastavat vanhemman persoonasta.

Teksti
Janica Brander
Kuvat
123RF

Eksoottiset nimet: Kaipaat elämääsi glamouria

Viehätytkö koreista tytönnimistä kuten Fionella, Jadeliina ja Inezza? Harkitsetko pojan nimeksi Raffaelloa, Mauriziota tai Achillesta? Ylellisyyttä kaipaavat ihmiset antavat lapsilleen epäsuomalaisia ja mahtipontisia nimiä, vaikka perheen sukunimi olisi tavanomainen.

Haluat, että lapsesi erottuu joukosta, ja lisäät nimeen harvinaisia konsonantteja, kuten f:n, d: ja c:n. Toivot lapsellesi menestystä ja uskot, että pramea nimi on tie onneen ja mammonaan. Toivot salaa, että lapsen erikoinen nimi tekee myös sinusta kiinnostavan ja erityisen.

Keskustele: Ehdottakaa ihania ja eksoottisia lapsennimiä

Vanhanaikaiset nimet: Olet hipsteri, vaikket myönnä sitä

Isoisovanhempien nimet, kuten Vihtori, Martta ja Eufrosyne, eivät kuulosta enää noloilta, vaan persoonallisilta. Olet ajan hermolla ja haluat lapsellesi katu-uskottavan nimen. Vierastat Dezirén tyylisiä bling bling -nimiä, jotka ovat mielestäsi hölmöjä suomalaisten sukunimien kanssa. Perinteikkyys on nyt trendikkäämpää – vaikka et myönnäkään seuraavasi trendejä.

Tosihipsteri suosii nimiä, joista tulee mieleen päreellä valaistu tupa ja lypsyllä istuva mummo. Ajatus pulleilla pikkujaloillaan töpöttävästä Joosepista tai Huldasta nyt vain on älyttömän söpö. Varsinkin, jos Jooseppi on puettu uniikkiin Gugguun potkupukuun.

Keskustele: Mikä olisi vanhanaikainen ja sukupuolineutraali nimi?

Luontonimet: Olet ekoihminen henkeen ja vereen

Luontoon viittaavat nimet, kuten Havu, Ilma, Usva ja Meri kertovat, että kunnioitat ympäristöä. Luonto on sinulle niin tärkeä arvo, että haluat lapsesi nimen olevan kannanotto vihreiden arvojen puolesta. Pidät myös mielikuvista ja aistimuksista, joita luontonimet herättävät.

Kannatat kestävää kehitystä, ostat luomua ja kasvatat jälkeläisestäsi kriittistä kuluttajaa. Luontonimet ovat usein sukupuolineutraaleja, mikä sopii sinulle. Et halua tunkea lastasi lokeroihin, ja tärkeintä on nimen sisältämä viesti, ei se, onko nimi erityisen tyttömäinen tai poikamainen.

Keskustele: Miten vaikeaa onkaan löytää pojalle luontonimi!

Sukupuolineutraalit nimet: Et usko tyttöjen ja poikien juttuihin

Aito, Semi, Ailo ja Utu voivat olla sekä tytön että pojan nimiä. Sukupuolineutraalin nimen valitseminen viestittää, ettet halua, että lastasi kohdellaan ensisijaisesti tyttönä tai poikana. Seuraat huvittuneena ihmisten reaktioita, kun he pähkäilevät lapsesi sukupuolta. Valitset hänelle vaatteet ja hiustyylin, jotka eivät ole selvästi tyttömäisiä tai poikamaisia.

Haluat tukea lapsesi persoonallisuutta, eikä sinua häiritse, jos pojan lempiväri on pinkki tai tyttö hullaantuu traktoreihin. Tosin jos tyttäresi vaatii sinnikkäästi prinsessamekkoa, ostat sen hänelle, koska sinulle on tärkeää kuunnella lapsen mielipiteitä.

Kansainväliset nimet: Suomalaisuus on mielestäsi tylsää

Antaessaan lapselleen kansainvälisen nimen, kuten Vera, Alex tai Daniel, vanhemmat ajattelevat tulevaisuutta. Ehkä toivot, että perheenne muuttaa joskus ulkomaille, ja lapsesi nimen pitää olla helppo lausua ja kirjoittaa monilla kielillä. Et voisi kuvitellakaan antavasi lapsellesi vaikeasti lausuttavaa, erikoista nimeä, kuten Myrsky.

Suomalaisuus ei ole sinulle erityisen tärkeä asia. Vaikka Andrew on Briteissä arkinen nimi, se on sinun mielestäsi omaperäinen ja hieman ylellinenkin, toisin kuin Antti. Olet salaa mielissäsi, jos joku luulee lapsesi nimen perusteella, että ette ole suomalaisia.

Keskustele: Miksi täysin suomalaiset vanhemmat antavat lapselleen ulkomaalaisen nimen?

Klassiset nimet: Kaipaat wanhanajan romantiikkaa

Marian ja Johanneksen kaltaiset nimet ovat ajattomia. Jos rakastat klassisia ja herkkiä nimiä, kuten Johannaa ja Olavia, olet hiukan ujo romantikko. Et halua lapsellesi liian erikoista nimeä, koska joukosta erottuminen tuntuu pelottavalta – mitä jos lasta kiusataan oudon nimen vuoksi? Haluat, että nimi on kaunis ja siinä on ripaus menneiden aikojen ylevyyttä.

Valitset mielelläsi suvussa kulkevia nimiä, sillä haluat tuntea, että perheenne on osa sukupolvien ketjua. Perhearvojen vaaliminen on sinulle tärkeää sirpaloituneessa nykymaailmassa.

Keskustele: Kadun lapseni liian tavallista nimeä

Vokaaleja sisältävät nimet: Olet tinkimätön esteetikko

Haaveiletko tuplavokaaleja sisältävästä, soljuvasta nimestä, kuten Leevi, Neela tai Miio? Olet todennäköisesti musikaalinen kaunosielu, jolle tärkeintä on se, että nimi kuulostaa kauniilta.

Käytät nimen pohtimiseen ja sommitteluun paljon aikaa. Ensimmäisen, toisen ja sukunimen pitää muodostaa melodia. Toivot, että nimen sisältämä esteettisyys siirtyy myös lapsesi luonteeseen. Haaveilet maalaushetkistä ja pianotunneista lempeän ja kauniin keijukaislapsen kanssa.

Lue myös: Nämäkin nimet menivät läpi: Ninnuida, Unnaluuna, Puromatti

Erikoisesti kirjoitettavat nimet: Haluat erottua turvallisesti

Valitsetko lapsellesi nimen, joka kuulostaa tavalliselta, mutta joka kirjoitetaan erikoisesti? Jos valintasi on Maya, Miah tai Noah, tasapainoilet konservatiivisuuden ja raflaavuuden välillä. Pelkäät erottua joukosta liikaa, mutta haluat kuitenkin näyttää, että sinä ja lapsesi olette ainutlaatuisia.

Yksi erikoinen kirjain antaa nimeen kaipaamasi uniikin säväyksen. Muista kuitenkin, että erikoisen kirjoitusasun vuoksi lapsesi joutuu koko loppuelämänsä tavaamaan nimensä virkailijoille, ja hän tulee saamaan paljon postia väärällä nimellä.

Keskustele: Johan oli taas nimi yhdellä tenavalla

Lähteet: Babble, CNNLapsenNimi.com, Parents, Tilastokeskus.

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X