Minun tarinani 08.03.2020 Päivitetty 29.01.2021

Klamydia vei Mintulta kyvyn saada lapsia: ”Luulin, että meillä on vain huonoa tuuria, kun ei tärppää”

Minttu ei lapsettomuustutkimuksissa aavistanut, että ongelmien syynä olisi aiemmin sairastettu klamydia. Vaikka tauti oli hoidettu, se oli ehtinyt aiheuttaa vakavia vaurioita.

Teksti
Johanna Jantunen
Kuvat
Juha Sarkkinen
4 kommenttia

Lasta ei vain kuulunut, vaikka Minttu Kovanen ja hänen aviomiehensä olivat olleet ilman ehkäisyä jo lähes puolentoista vuoden ajan.

– Ajattelin ensin, että ehkä meillä on vain huonoa tuuria, kun ei tärppää, mutta en saanut asiaa mielestäni, Minttu, 25, kertoo.

Hän päätti alkaa selvittää asiaa ja otti yhteyttä terveyskeskukseen. Mintun kanssa keskustellut terveydenhoitaja uskoi, että kyse on vain huonosta ajoituksesta. Pariskunta sai kuitenkin ajan Oulun yliopistolliseen sairaalaan lapsettomuustutkimuksiin muutaman kuukauden päähän.

Tutkimuksissa paljastui, että Mintun synnytyselimissä oli möykky, joka voisi olla kysta tai hyvänlaatuinen kasvain. Lisäksi vasen munatorvi oli selkeästi tukossa. Näytti kuitenkin siltä, että asiat saataisiin leikkauksella selvitettyä.

Leikkaus kesti kaksi kertaa kauemmin kuin normaalisti ja paljasti ikävän yllätyksen. Mintun molemmat munatorvet olivat olleet tukossa ja lantiossa oli ollut runsaasti kiinnikkeitä ja rihmastoa. Munatorvet oli jouduttu poistamaan, mikä tarkoitti sitä, ettei Minttu ei enää voisi saada lapsia luonnollisella tavalla.

– En pystynyt siinä tilanteessa reagoimaan mitenkään. Se oli niin iso järkytys. Onneksi möykky sentään oli vain bakteeripesäke, joka poistettiin ja johon sain antibiootit.

Syynä Mintun synnytyselinten ongelmiin oli kaksi vuotta aiemmin sairastettu klamydia.

Sekaisin oleva kuukautiskierto herätti huolen

Klamydiatapaukset yleistyivät pitkin viime vuosikymmentä. Niitä oli viimeisimpänä tilastovuonna 2018 lähes 15 000. Tartuntoja todetaan useammin naisilla kuin miehillä.

Klamydia on usein täysin oireeton, joten tautia on vaikea havaita. Miesten klamydiatulehduksista puolet on oireettomia ja naisten tulehduksista jopa 70 prosenttia. Mintunkin oireet olivat olleet vähäisiä.

– Huomasin alkusyksystä 2017, että kaikki ei ole kropassa kunnossa. Kuukautiset tulivat ihan miten sattuu.

Seksitauti ei kuitenkaan käynyt mielessä. Minttu arveli, että syynä sekaisiin olevaan kuukautiskiertoon oli pari kuukautta aiemmin poistettu hormonikierukka.

– Terveyskeskuksessa ehdotettiin sukupuolitautitestin tekemistä, ja sieltä se pommi sitten rysähti.

Minttu ei edelleenkään tiedä, keneltä hän sai klamydiatartunnan. Kukaan hänen seksikumppaneistaan ei myöntänyt sairastaneensa klamydiaa, mutta he kiittivät Minttua ilmoituksesta.

– En edes tiedä, kuinka kauan minulla ehti olla klamydia. Pahimmassa tapauksessa kaksi vuotta.

Minttu toivoo, että hänen tarinansa herättelisi ihmisiä.

Minttu toivoo, että hänen tarinansa herättelisi ihmisiä.

”Koen epäonnistumisen tunnetta naisena”

Klamydian toteamisen jälkeen Minttu sai siihen lääkkeet, ja tauti hoidettiin pois.

Loppuvuodesta 2017 Minttu tapasi ihanan miehen, jonka kanssa hän meni naimisiin maaliskuussa 2018.

Miehelle oli heti selvää, että hän haluaa Mintun kanssa yhteisen lapsen. Minttu ei aivan heti syttynyt ajatukselle.

– Minulla on aikaisemmasta suhteesta kaksi lasta, nyt 5- ja 6-vuotiaat pojat. Olin suoraan sanottuna aika väsynyt lapsiarkeen, koska olin ollut pääsääntöisesti sitä yksin hoitamassa. Mutta häiden jälkeen tuntui siltä, että lapsi saa tulla.

Kun leikkauksen jälkeen sitten selvisi, millaisia tuhoja klamydia oli Mintulle aiheuttanut, vauvahaaveet laitettiin jäihin.

– Minulla on vieläkin epäonnistumisen tunne naisena, kun en silloin aikoinaan kantanut vastuuta ehkäisystä. Olisi pitänyt olla varovaisempi ja tarkempi, mutta toisaalta jossittelu ei auta.

Aviomiehen tuki auttoi Minttua pääsemään tilanteesta yli. Mies ei missään vaiheessa syyllistänyt Minttua tapahtuneesta vaan tsemppasi Minttua puhumaan asiasta avoimesti. Lopulta Minttu julkaisi kokemuksistaan julkisen Facebook-päivityksen.

– Sain paljon positiivisia viestejä siitä, että uskalsin olla rohkea ja kertoa asioista näin avoimesti. Palaute on tsempannut minua todella paljon.

Toive vauvasta elää yhä

Minttu haluaa jakaa tarinansa varoittavana esimerkkinä ja toivoo, että se herättelisi ihmisiä. Hän ei itse olisi voinut aiemmin ajatellakaan, millaisia ongelmia klamydia voi aiheuttaa.

– Kammoksun sitä, kun klamydiasta puhutaan niin, että se olisi hoidettavissa. Että napit vaan naamaan ja se on siinä. Tosiasiassa se on vaarallinen ja vakava tauti, vaikka siihen saisi hoitoa.

Klamydia voi aiheuttaa jälkitautina naiselle sisäsynnyttimien tulehduksen, josta voi seurata lapsettomuutta. Mies puolestaan voi saada lisäkivestulehduksen, joka laskee hedelmällisyyttä.

Nyt Minttu ja hänen miehensä yrittävät yhteistä lasta hedelmöityshoidoilla.

– Hormonihoidot ovat hirveän raskaita, mutta täytyy olla todella kiitollinen, että tällaisia vaihtoehtoja on olemassa. Elämme jännittävää ja mielenkiintoista aikaa.

Minttu ja hänen miehensä toivovat vielä saavansa vauvan.

Minttu ja hänen miehensä toivovat vielä saavansa vauvan.

Lue myös: Lapsettomuus mullisti kolmikymppisen Sadun elämän: ”En ikinä ajatellut, että näin voisi käydä”

Kommentit (4)

Sitähän se on kun ei malteta kypsyä aikuiseksi ennen seksielämän aloittamista. Teineille kondomin käyttö ja sukupuolitautitesteissä käyminen tuntuu olevan niin kovin vaikeaa, ja sitten taudit leviävät.

Klamydia on niin surkea bändi, että se vie osalta ihmisitä myös elämänhalun, kannattaa siis välttää viimeiseen asti!

Miten ihmeessä kukaan aloittaa parisuhteen tai edes pidemmän seksisuhteen ilman että kummatkin käy ensin testeissä? Nykytrendinä myös on, että gynelle mennään vasta kun on jokin vialla. Tässä hyvä esimerkki yhdestä oireettomasta vaivasta joka saa rehottaa ja tehdä tuhojaan kun ei gynellä käydä tarkastuksessa vaikka on aktiivinen seksielämä.

Juuri tämän takia on aivan käsittämätöntä, miten jotkut miehet eivät halua käyttää kondomia uuden sexikumppanin kanssa. Useinhan se menee niin, että nainen haluaisi käyttää kondomia, mutta mies ei halua ja sitten nainen taipuu miehen tahtoon.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X