Minun tarinani 02.01.2024

Kolmen lapsen äiti Karoliina Pentikäinen oli uupumuksen partaalla – arkea helpottavat teot muuttivat kaiken

Ennen Karoliinan päässä pyöri pitkä lista tehtävistä asioista, kun hän laittoi lapsiaan yöpuulle.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
Sara Pihlaja

Elämää, jossa omalle hyvinvoinnille olisi sijaa. Se oli kaksi vuotta sitten orastava toive Karoliina Pentikäisen, 38, lahjalistalla.

Sitä ennen elämään oli mahtunut paljon, niin onnea kuin hyvin vaikeita hetkiä. Aikuisuuden varhaisvuosia oli leimannut kiire saavuttaa kaikista tärkein, äitiys.

Karoliina oli saanut jo teini-iässä tietää sairastavansa endometrioosia.

Hän alkoi jo tuohon aikaan pelätä suurimman unelmansa puolesta. Siihen kuuluivat lapset ja puoliso.

Karoliina muistelee, että halusi saada nopeasti kaiken valmiiksi, jotta ainakaan ikä ei tulisi olemaan lasten hankinnan esteenä.

– Nopeat opinnot, nopea työllistyminen opettajana ja nopea pariutuminen – kaikki tähtäsivät siihen, että voisin edes yrittää tulla äidiksi.

Viimein, 25-vuotiaana, Karoliina sai esikoisensa syliin: vaikean raskauden päätteeksi Karoliina pääsi sivelemään vauvan pientä hentoista haituvatukkaa ja suukottamaan poskia.

Äidiksi kasvaminen tuntui samaan aikaan hämmentävältä ja hapuilevalta mutta kuitenkin juuri täydellisen oikealta.

Äidiksi kaksosille

Vuodet vierivät, tuli ero esikoisen isästä, muutto Tampereen Pyynikin puutaloidylliin, uusi suhde ja uusi työpaikka.

Korvia myöten rakastunut Karoliina tunsi suorastaan räjähtävää onnellisuutta, kun hän vuonna 2019 teki raskaustestin. Karoliinasta tulisi jälleen äiti, ja hän saisi jakaa vanhemmuuden Atte-puolisonsa kanssa.

Kun ultrassa näkyi kaksi sydämensykettä, Katariinan olo oli aivan epäuskoinen.

– Identtiset kaksoset ovat niin harvassa, että en ollut koskaan edes ajatellut, että sellainen ilo voisi käydä meidän kohdalle. Vaikka kaksosraskaus on riskiraskaus, meillä meni kaikki hyvin.

Vauvat syntyivät suunnitellulla sektiolla 36. raskausviikolla.

Karoliina ja Atte jakoivat perheen kaikkien lasten vanhemmuuden puoliksi. Karoliinan olo oli kuitenkin väsynyt ja kireä. Iltaisin oli kiire saada lapset nukkumaan, ja olo oli ärtynyt, sillä Karoliinaa odotti yleensä vielä liuta töitä.

– Iltasadun aikana kävin usein mielessäni läpi listaa, mitä kaikkea pitää vielä tehdä lasten nukahdettua. Sellaisessa olotilassa alkaa helposti tulla tunne, että lapset vitkuttelevat nukkumaanmenoa.

Karoliina oli miettinyt jo vuosia, kauan ennen nykyistä parisuhdetta ja kaksosia, että hänen historiassaan oli asioita, joita kannattaisi käsitellä terapiassa.

Vasta nyt aika tuntui olevan oikea, ja Karoliina pohti, auttaisiko terapia myös kireydessä ja ruuhkavuosissa jaksamista.

Samoihin aikoihin Karoliina jäi seitsemän kuukauden sapattivapaalle päivätyöstään. Tarkoituksena oli keskittyä vaikuttajan töihin, mutta samalla hänelle tarjoutui mahdollisuus etsiä avaimia parempaan oloon.

Kuin varkain Karoliina ja Atte alkoivat aikaistaa nukkumaanmenoaikaansa. Karoliina päätti myös alkaa harrastaa liikuntaa useammin vuosien tauon jälkeen nähdessään, miten paljon apua hänen omalle isälleen oli hyvästä kunnosta koronatoipilaana.

”Harrastamme nukkumista”

Yhdessä kaikki hyvinvointiteot saivat Karoliinan hiljalleen laskemaan kierroksia.

Tammikuusta 2024 alkaen Karoliina tulee pitämään Kaksplussassa Kolmistaan-blogia muun muassa hyvinvointiin liittyvistä teemoista. Hänellä on myös tekeillä kirja sekä podcast samasta aihepiiristä.

– Nykyään sanomme, että harrastamme nukkumista. Niin koukuttavaa on päästä yhdeksältä sänkyyn, kun kaikki lapset ovat nukahtaneet.

Liikuntarutiinit ovat solahtaneet osaksi arkea. Karoliina käy juoksulenkillä ja salilla silloin, kun se parhaiten aikatauluun sopii.

Nykyään Karoliinalla on joustavat työajat, joten hän suuntaa salille, kun parhaaksi näkee, ja jatkaa töitä toisena hetkenä.

Iltatyöt hän on lopettanut kokonaan, mutta pari kertaa viikossa Karoliina herää neljän-viiden aikaan aamulla ja tekee useamman tunnin töitä ennen kuin muu perhe on herännyt. Se sopii aamuvirkulle Karoliinalle.

– Kun ympärillä muut tekevät pitkää päivää ja ovat stressaantuneita työasioista, siitä tulee hiljalleen normaali. Sellaisen tahdin ei kuitenkaan tarvitse olla ok, ja asiat ovat muutettavissa.

Perhekin kiittää

Karoliina huomaa, että hänen oma olotilansa vaikuttaa perheessä myös muihin.

– Kun yhtä viisihenkisessä perheessä yhtä hiertää, se heijastuu kaikkiin. Vaikka lapset edelleen kiukuttelevat ja riitelevät, osaan suhtautua tunnemyrskyihin rennommin, kun oma olo on parempi.

Entä onko leppoisampi ilmapiiri tehnyt sijaa vauvahaaveille?

– Yritän pitää vauvakuumeen aisoissa, sillä rupean olemaan aika vanha. On myös ihanaa nauttia helpommasta arjesta.

Karoliinan lempipäiviä ovat nykyään lauantait, jolloin koko perhe nauttii hitaista aamuista. Kaksosetkin saattavat touhuta useamman tunnin yhdessä omissa leikeissään.

Toisaalta Karoliina ei halua täysin tyrmätä ajatusta siitä, että tulisi vielä kerran äidiksi.

– Kyllä se ajatus aina kiinnostaa. Etenkin, kun osaan nyt nauttia keskeneräisyydestä ja arjesta vieläkin enemmän.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X