Minun tarinani 23.10.2014 Päivitetty 15.06.2021

Kuinka selvitä, kun perheeseen syntyy kolmoset?

Teksti
Mervi Alatalo
Kuvat
Suvi Elo

Kahvinkeitin pitää vaimeaa pulputustaan. Katja Väisänen, 31, leikkaa mansikkapitkosta viipaleen imettävän jatkuvaan sokerinnälkään. Kello lähestyy yhtä. Vähän väliä Katja kurottaa kaulaansa ja kurkkaa keittiön ikkunasta päätyhuoneiston pienelle pihalle. Vaunuissa ikkunan alla on kaikki hyvin.

Olisi aikaa äidin päiväunille, mutta Katja ei malta. Tämä iltapäivähetki on hänen ainut oma hetkensä vuorokaudessa. Yleensä se menee kotitöiden ja tietokoneen ääressä.

Kolmet sydänäänet

”Tämäpä mielenkiintoista”, muhisi lääkäri itsekseen lokakuussa Mäntymäen neuvolan ultraäänihuoneessa.

Mitä, ei kai siellä ole mitään vialla, ajatteli tutkittavana ollut Katja. Väsymys ja pahoinvointi vaivasivat häntä edellistä raskautta enemmän, varmaan tulossa olisi tyttö. Mies Kalle Jääskeläinen jännitti vieressä.

Lopulta lääkäri alkoi laskea sydänääniä. Kahden jälkeen hän piti tauon ennen kuin sanoi, että kyllä täällä on kolme sikiötä.

Kolme. Katjan ja Kallen oli vaikea uskoa kuulemaansa. Kolme vauvaa. Heille tulisi kolme lasta kotona odottavan, hädin tuskin kaksivuotiaan Emilin lisäksi.

Tai no, tulisi ja tulisi. Lääkärin suhtautuminen oli lähes inhorealistinen. ”Katsotaan nyt, kuinka pitkälle tässä päästään.”

– Olimme sokissa. Uutinen tuntui niin epätodelliselta.

Hämmästystä lisäsi sekin, että raskaus oli alkanut ihan luomuna.

Perhe lähti samana päivänä ajamaan Katjan vanhempien luokse Mikkeliin. Matkalla Katja googlasi kolmosraskauteen liittyviä riskejä, kokemuksia ja vertaisryhmiä. Nauratti. ”Nyt menee sitten asunto vaihtoon.” ”Milläs me oikein liikumme?”

Perhe oli vasta vähän aiemmin palannut seitsemän vuoden Floridan-taipaleelta. Tuontiautoa ei saisi vaihtaa tai myydä kahteen vuoteen.

Mikkelissä ruokapöydän ympärille laskeutui sama typertynyt tunnelma kuin aiemmin päivällä ultrassa. Ei ihme, Suomessa vain 10–15 perhettä vuodessa saa kolmoset…

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X