Minun tarinani 13.05.2015 Päivitetty 15.06.2021

Kun isä jää ulkopuoliseksi

Teksti
Toimitus
Kuvat
Thinkstock

Kysymys: ”Saimme puoli vuotta sitten esikoisemme. Tuntuu, että vaimoni ja vauva ovat kaksikko, ja minä isänä olen jäänyt perheen ulkopuolelle. Vauva on koko ajan vaimossani kiinni: päivällä sylissä ja yöllä vieressä imetettävänä. Tunnen itseni hyödyttömäksi ja tarpeettomaksi, ja kaipaan myös vaimoni läheisyyttä. Seksielämämme on loppunut.”
Ville, 27

Psykologi Essi Juvakan vastaus: ”On hienoa, että haluat parantaa parisuhdettanne ja olet tarttunut asiaan, jotta tilanne ei pääse pahenemaan entisestään. Olet selvästi huolissasi siitä, että olet jäämässä äiti-vauva-parin varjoon. Äidin ja isän toimiva suhde on lapsenkin kannalta tärkeä asia, joten sinun kannattaa ottaa asia syyllistämättä välittömästi puheeksi vaimosi kanssa.

Kerro toiveista

On tärkeää, että voitte kertoa toiveistanne ja tuntemuksistanne. Onko vaimosi tietoinen läheisyyden ja seksielämän puutteen aiheuttamasta tilanteesta? Oletko osannut viestittää sen, miten paljon kaipaat hänen läheisyyttään? Onko vauvasta tullut puskuri teidän kahden väliin, jotta seksiä ja läheisyyttä ei olisi? Tulkitseeko vaimosi kaikki lähestymisesi seksitoiveina?

Jos puhuminen on vaikeaa tai synnyttää helposti riitaa, voit kirjoittaa vaimollesi kirjeen, jossa kerrot rakentavaan sävyyn omista tuntemuksistasi ja toiveistasi. Tällöin hän saa rauhassa lukea sen ja miettiä asioita, eikä hänen tarvitse välittömästi reagoida, kuten keskustelussa. Voit myös ehdottaa, että vaimosi vastaa sinulle kirjeenä, ja voitte jatkossakin vaihtaa ajatuksia rakentavaan sävyyn kirjoitettujen kirjeiden avulla.

Puhumattomuus olisi suuri virhe. Suhteenne kehitys pysähtyy, jos asioista ei keskustella. Vaikeistakin asioista on hyvä oppia puhumaan. Vaimollekin on varmasti helpottavaa saada purkaa tuntemuksiaan, mutta aikaa ja ymmärrystä tarvitaan puolin ja toisin.

Yllätä puoliso

Läheisyyden ja seksin alue on yksi haasteellisimmista osa-alueista monessa parisuhteessa. Vauva-aika valvomisineen ja imetyksineen tuo vastaan monenlaisia asioita ratkaistavaksi. Ehkä vaimosi kokee, että kaikki voimat menevät yötä päivää vauvan tarpeiden tyydyttämiseen, eikä hän jaksa ajatella itseään ja sinua.

Vaikka melko monella parilla läheisyys ja seksielämä vähenee ja hiljentyy vauva-aikana, ei se merkitse kuitenkaan sitä, etteikö suhteenne voi kukoistaa jälleen vähän ajan päästä. Tartu siis rohkeasti asian ratkaisemiseen.

Voisit ehkä yllättää vaimosi jollakin sellaisella asialla, josta tiedät hänen pitävän. Tehdä hänelle hartiahieronnan tai järjestää pienen yhteisen menon, jonka ajaksi järjestät vauvalle vaimosi mielestä turvallisen hoitajan. Samalla vaimosi huomaa, että olet nähnyt vaivaa yhteisen aikanne eteen.

Seksi on muutakin kuin yhdyntä

On hyvä edetä rauhallisesti. Yhdessäoloa ja läheisyyttä ei kannata unohtaa, vaikka seksielämä yhdyntöineen ei olisikaan heti ajankohtaista. Sinulla on lupa tarvita vaimosi huomiota ja läheisyyttä, joten toivon, ettet syyllisty omista tuntemuksistasi ja haluistasi. On myös hyvä muistaa, että ilman yhdyntääkin voi harrastaa hyvin nautinnollista seksiä. Jos kumppanisi ei halua hyväilyjä, voitte puhua myös siitä, jos hän kuitenkin olisi valmis tyydyttämään sinut kädellä tai suulla.

Uskon teidän ratkaisevan tilanteenne, kun annat vaimollesi aikaa tutustua uudessa tilanteessa itseensä naisellisena äitinä, joka saa olla myös on seksuaalinen. Olisi myös hyvä, että löytäisit lapsesi kanssa aivan omia isä-lapsi juttuja, jotka olisivat vain teidän kahden välisiä. Näin vaimosi saisi hengähdystaukoa vauva-arjesta, mahdollisuuden lähteä vaikka yksin kaupungille tai mennä päiväunille.

Jos omat keinot eivät tunnu riittävän, voitte miettiä muutamaa käyntiä ammatti-ihmisen luona yhdessä tai yksin.”

Essi Juvakka on psykologi, perheterapeutti ja pariterapeutti. Lähetä Essille kysymys osoitteeseen kaksplus@otavamedia.fi.

Psykologi Essi Juvakka

Psykologi Essi Juvakka

Kommentit (1)

Sit ihmetellään kun isää ei ”kiinnosta” mikään..

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X