Minun tarinani 03.11.2017 Päivitetty 13.08.2019

Kuukauden äiti Pauliina Lerche laulaa ystävyydestä: ”En osannut aavistaa, miten yleisestä ilmiöstä päiväkotikiusaamisessa on kyse”

Pauliina Lerche päätyi lastenmuusikoksi sattumalta. Kansanmusiikkia opiskelleen muusikon ensimmäiset soololevyt ammensivat karjalaisesta perinteestä ja kuljettivat hänet keikoille ulkomaita myöten.

Teksti
Anna Mäkelä

Pian Pauliina alkoi saada yllätyksekseen palautetta siitä, että musiikki on erityisesti lasten mieleen.
Ajatus jäi muhimaan, eikä aikaakaan, kun Pauliina perusti yhdessä siskonsa Hannamari Vallilan kanssa Mimmit-lastenyhtyeen.
Tänä vuonna Mimmeillä tulee kymmenen vuotta täyteen.

Teemana ystävyys

”Mimmit on julkaissut viisi levyä, kuusi kirjaa, tv-sarjoja ja animaatioita sekä kaksi tekstiilikokoelmaa Vallilan kanssa. Konsertteja on pidetty niin kotimaassa kuin ulkomaillakin, muun muassa Japanissa. Haaveissa on tietysti myös uusia aluevaltauksia.
Mimmien juhlavuoden 
teemana on ystävyys. Ystävyyden pohtiminen tuli perheessämme ajankohtaiseksi, kun kuopukseni joutui päiväkodissaan syrjityksi. En osannut aavistaa, miten yleisestä ilmiöstä päiväkotikiusaamisessa on kyse ennen kuin kirjoitin aiheesta Facebook-päivityksen. Sain lukuisia yhteydenottoja vanhemmilta, joiden lapset olivat myös joutuneet kohtaamaan kiusaamista päivähoidossa.
Päädyin keräämään lapsilta ajatuksia ystävyydestä ja sainkin upeita näkemyksiä yli 1 000 lapselta. Lasten kommenteista ’Ystävyys on kukka’ ja ’Ystävyys on enemmän kuin sana’ päätyivät suoraan levymme nimikkokappaleeseen.”

Pitkiä kiertueita ja vapaa-aikaa

”Olemme molemmat mieheni Peterin kanssa ammattimuusikoita, ja myös tyttäremme harrastavat musiikkia.
Työajat ovat perheessämme epäsäännöllisiä, ja joskus lapsia harmittaa, kun olen pitkillä kiertueilla. Olen joutunut jättämään väliin tyttöjen joulujuhlia, mutta silloin olen aina käynyt seuraamassa juhlaharjoituksia koululla.
Toisaalta kotona työskentely mahdollistaa sen, että ehdin viettää paljon aikaa lasteni kanssa arkisin ja kuljettaa heitä harrastuksiin.
Joustavan työn ansiosta voimme myös viettää kesät mökillämme Hirvensalmella.”

Musiikkia satumaailmasta

”Suomessa tehdään todella laadukasta lastenmusiikkia. Mahtavinta siinä on se, että lastenmusiikissa käytetään oikeita soittimia.
Olen ehkä hieman kukkahattutäti tässä asiassa, mutta minua surettaa musiikin digitalisoituminen.
Minulle on myös tärkeää, että laulujen sanoitukset sopivat lapsille, räväkämpää musiikkia ehtii kuunnella vanhempanakin.
Olen valinnut sellaisen linjan, etten laula lapsille kurahousuista. Lasten elämässä on arkea tarpeeksi muutenkin, joten haluan omien laulujeni ruokkivan mielikuvitusta ja sukeltavan satumaailmaan.”

 

Lue myös edellinen Kuukauden äiti -artikkeli:

”Usein käy niin, että kun lapsi hyppii ja nauraa, vanhemman kasvoilla valuvat kyyneleet” – sairaalaklovni Ilmi Vipittäjä tuo iloa suruun

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X