Minun tarinani 21.11.2017 Päivitetty 13.08.2019

”Kylläpä väsyttää, olen tainnut nukkua liikaa” – ja 16 muuta lausetta, joita et päästä suustasi lapsen saatuasi

Lapsen saaminen muuttaa ihmistä. Mutta sitä, miten paljon se muuttaa omaa elämää, on mahdotonta käsittää ennen kuin on itse saanut lapsen.

Teksti
Riikka Heinonen
Kuvat
iStock
2 kommenttia

Uni, oma aika, siisti koti, yllätyssuunnitelmat – ne ovat asioita, joiden merkitystä ei oikein edes tajunnut ennen lapsia. Sitä saattoi ihmetellä, kuinka tuli nukuttua niin pitkään, tai pohtia pitkää ulkomaanmatkaa tuosta noin vaan. Yhtäkkiä kuitenkin kepeät tokaisut, joita et ole ennen edes huomannut, pistävät veresi kiehumaan. Montako näistä lausahduksista olet kuullut? Entä tokaissut itse lapsen saatuasi, heh.

1. ”En tajua, miten olen näin väsynyt. Olen varmasti nukkunut liikaa.”

Lausahdus, joka taatusti nostattaa tuoreessa äidissä vastustamattoman halun läppäistä sen sanojaa märällä vaipalla naamaan.

2. ”Äitiyslomalla mahtaa olla ihanaa, kun on vihdoinkin niin paljon omaa aikaa!”

Omaa aikaa? Tarkoitat varmaankin sitä 30 sekuntia, jonka ehdin istua vessanpöntöllä syöttöjen, vaipan vaihtojen ja puklun siivouksen välissä.

3. ”Huh, olipa rankka viikko! Luojan kiitos, on viikonloppu ja voi levätä.”

Muistatko vielä, millaiselta viikonloppu tuntui? Se oli aikaa ennen sitä, kun allekirjoitimme 24 tuntia vuorokaudessa voimassa olevan työsopimuksen vanhemmuudesta, joka kattaa myös viikonloput.

4. ”Lähdetäänkö lasilliselle tänä iltana?”

Tänä iltana? Saattaisin päästä piipahtamaan jossain kolmen kuukauden kuluttua, kunhan olen ensin vieroittanut vauvan rinnasta, löytänyt lapsenhoitajan ja kerännyt sen verran energiaa, että jaksan harjata hiukseni.

5. ”En malta odottaa, että kelloja siirretään taaksepäin, jotta saan nukkua tunnin lisää.”

Pienten lasten vanhemmille kellojen siirto tarkoittaa yhtä lisätuntia, jolloin viihdyttää yliväsynyttä ja kiukuttelevaa lasta, joka ei ymmärrä, että kello on vasta viisi aamulla – eikä edes Pikku Kakkonen ole vielä alkanut.

Tämä tässä on kuvituskuva lapsiperheen lomamatkasta. Kuten tiedämme, totuus karkkipapereineen, kinastelvine lapsineen ja melusta uupuneine vanhempineen saattaa näyttää hivenen toisenlaiselta.

6. ”Lähdemme Malediiveille kolmeksi viikoksi tänä kesänä.”

Hauska kuulla. Me olemme lähdössä asuntoautolla Visulahdelle, emmekä ole lainkaan kateellisia teille. Emme vähääkään.

7. ”Sopisiko olohuoneeseemme häivytetyn okran vai vaalean keksin värinen matto?”

Vaikea sanoa. Meidän mattomme väri on jo aikaa sitten kadonnut jonnekin porkkanasosetahrojen, oksennusten ja muiden epämääräisten eritteiden alle.

8. “Ostin maailman upeimmat valkoiset farkut.”

Valkoiset? VALKOISET? Omat farkkuni ovat likaisen sinisiä ja niissä on kaikissa ripaus räkää ja suklaata.

Hitaat aamut ja aamukahvi sängyssä – ehkä kerran vuodessa, äitienpäivänä. EHKÄ.

9. ”Apua, nukuin pommiin ja heräsin vasta puoli yhdeltätoista!”

Olimme siihen mennessä ehtineet olla hereillä viisi tuntia, syöneet aamupalan ja neljä välipalaa, leikkineet piilosta 16 kertaa, katsoneet kolme jaksoa Pipsa Possua ja huudahdus ”Äitiiiiiiiiiiiiiiii!” oli kiirinyt noin 257 kertaa.

10. ”Onpa tylsää, minulla ei ole kerta kaikkiaan mitään tekemistä.”

Tule siinä tapauksessa meille soseuttamaan pakastin täyteen erilaisia soseita, puhdistamaan auton penkkien välit rusinoista ja kalastamaan kakkaa taaperon kylpyvedestä – jos sinulla tosiaan on tylsää.

11. ”Ajattelin vaihtaa autoni pienempään, se olisi varmasti liikenteessä näppärämpi.”

Ajattelin vaihtaa autoni pikkubussiin, mutta en ole varma, onko sielläkään tarpeeksi tilaa kaikille vauvan ja taaperon varusteille.

12. ”Uusi koiranpentumme on taatusti vaativampi kuin vastasyntynyt.”

Hahhahhaa. Usko pois, ei ole.

13. ”Olen valmis lähtemään parin sekunnin kuluttua – nappaan vain kassini ja avaimet.”

Lapsen kanssa ulos lähtemiseen tarvitaan vähintään kolmen tunnin varoitus, jotta saadaan kasaan vaipat, kosteuspyyhkeet, vaihtovaatteet, lelut, eväät, juomat, ulkovaatteet ja kengät, joita kaikkia tarvitaan pienimmällekin ulkoilulle.

Lasten kanssa askartelu? Siis tosi kiva IDEA.

14. ”Askartelu lasten kanssa on taatusti tosi hauskaa!”

Itse asiassa ei ole. Et voi tietää millaista tuhoa saa aikaan glitterliimalla ja maalilla, ennen kuin olet itse kokenut sen.

15. ”Hei, jäisit nyt vielä yksille!”

Houkutteleva ehdotus, todella houkutteleva, mutta mahtaisikohan lapseni antaa minun pötköttää sängyssä lounasaikaan asti, jotta saisin karistettua viimeisenkin mojiton pois? Ei pienintäkään toivoa.

16. ”Pitäisiköhän varata pieni viikonloppuloma?”

Varaa ihmeessä. Nauti vielä kun voit, sillä lapsen saatuasi aikuisten lomat, joilla piipahdetaan viikonlopuksi kaupunkilomalle käsimatkatavaroiden kanssa, jäävät historiaan. Ainakin, jos et saa isovanhempia taivuteltua hoitoapuun koko viikonlopuksi. Puhumattakaan siitä, että ikävöisimme pikku kullanmurusiamme liikaa lähteäksemme yhtään mihinkään ilman heitä.

17. ”En aio antaa lapsen tulon muuttaa itseäni.”

Olemme varmaankin kaikki sanoneet jotain vastaavaa. Olimme väärässä.

 

Lähde: 27 things only people without kids would say

Kommentit (2)

No eipä noista kovin moni pidä paikkaansa. -Kyllä puoliso herää lasten kanssa aamulla, jos itsellä on baari-ilta. Puoliso myös pärjää lasten kanssa joskus hyvin lyhyellä varoitusajalla, jos tarvitsen viikonloppuvapaan. Sama toisin päin.
-Askartelu lasten kanssa on hauskaa, kun sille varaa aikaa ja heittäytyy.
-Jos nukahtaa lasten kanssa samaan aikaan ja herää aamulla myöhään, voi todellakin olla unelias olo liiasta nukkumisesta.
-Vastasyntynyt ei ole välttämättä kovin vaativa, jos on terve. Lähinnä nukkuu ja syö.
-Farmariautolla joskus ajeltuani, ehdottomasti mielummin ajelen pienemmällä autolla nykyään. Kätevä kaupungissa.
-Kyllä lasten vanhemmat voivat kulkea puhtaissa vaatteissa, siinä missä lapsettomatkin.
-Jos ja kun pääsen lasilliselle, ehdottomasti jään vielä yhdelle, ja vaikka vielä senkin jälkeen yhdelle.
-Lasten kanssa lähtö voi olla hidasta, mutta eipä niitä tarvitse aina ottaa mukaan.

Ym ym

Mikä tämän(kin) kirjoituksen tarkoitus on? Miksi lapsiperhearjesta pitää jatkuvasti maalata tällaisia kauhukuvia? En ymmärrä tällaista toimi vielä kun voit-asennetta. Joo onhan niitä rankkoja päiviä, mutta mitä jos ottaisi positiivisemman asenteen eikä ainakaan syyllistäisi lapsetonta. Ihan itse nämä halusin ja todellakin nautin. Terveisin äiti tahrattomissa farkuissa matkalla extempore- afterworkille lasten leikkiessä isän kanssa hiekanvärisellä matolla

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X