Minun tarinani 05.10.2016 Päivitetty 18.08.2023

Lokakuun kansiäiti Emmi: Terve vauva ei ollut itsestäänselvyys

Kansiäitikisassa ennätyksen tehnyt Emmi Kaukelin keräsi terhakan Niila-pojan kanssa 18 414 ääntä.

Teksti
Toimitus
Kuvat
Ari Heinonen/Otavamedia

Haluatko pitää oman syntymäpäiväsi, kysyi lääkäri Emmi Kaukelinilta viime maaliskuussa. Hän suunnitteli synnytyksen käynnistämisaikataulua ja halusi tietää, olisivatko tuplasynttärit ongelma.

– En todellakaan halunnut varjella omaa syntymäpäivääni, sillä se olisi tarkoittanut, että joutuisin jännittämään senkin päivän pikkuisen puolesta, Emmi kertoo.

Emmin raskaus oli ollut erikoisseurannassa jo pitempään, koska vauva ei ollut kasvanut vatsassa normaaliin tahtiin. Kun raskaus oli täysiaikainen, lääkärit ehdottivat käynnistystä.

– Loppuraskaus oli rankka. Iloinen odotus muuttui pelottavaksi. Mittausten perusteella lapsemme saattoi olla jopa vakavasti sairas.

Lapsivesipunktiolla olisi voitu ottaa näyte, joka olisi kertonut varmuudella, onko sikiössä jotain poikkeavaa. Emmi ja miehensä Juuso eivät kuitenkaan halunneet sitä.

– Näytteenottoon liittyy aina esimerkiksi keskenmenon riski. Ajan myötä olimme myös valmistautuneet siihen, että tuli mitä tuli, sieltä syntyy ihana lapsemme.

Ja niin syntyikin, pieni Niila-poika äitinsä syntymäpäivälahjaksi. Tämä hieman alle 2,5-kiloinen ja 45-senttinen pikkuherra sujahti maailmaan vartissa. Nopeaa ponnistusvaihetta tosin edelsi todella kivuliaat puolitoista vuorokautta jatkuvaa supistelua.

– Niila luokiteltiin keskoseksi, mutta terveeksi pieneksi pojaksi.

Vauvalla oli kaikki niin kuin pitikin, sormia ja varpaita myöten. Helpotus oli suunnaton.

Emmi ei ehtinyt nauttia vauvailusta kuin hetken. Häneen iski heti synnytyksen jälkeen raju vatsatauti, joka vei sängyn pohjalle ja karanteeniin kahdeksi päiväksi.

Katso video Emmin ja Niilan kansikuvauksista

– Niila sai vastiketta alusta asti, kun eihän minulla maitokaan noussut siinä tilassa.

Emmi oli kuitenkin päättänyt, että hän imettää Niilaa. Se vaati todellista tahtoa, sillä pikkuruista vauvaa piti ruokkia kahden tunnin välein myös öisin. Maidon nousu oli myös hidasta hankalan imetysalun takia. Päivät ja yöt menivät rintakumeja asetellessa, pumpatessa ja maidon riittävyydestä huolehtiessa.

– Kun Niila ensimmäisen kerran söi vatsansa täyteen ilman rintakumeilla säheltämistä, olin todella onnellinen, se oli voitto.

Nyt Niila on jo viiden kuukauden ikäinen ja hänelle maistuu mainiosti myös kiinteä ruoka. Poika on kasvanut hienosti: hän on jo yli kuusikiloinen, terhakka touhottaja. Tutti lähtee suusta ja menee suuhun monta kertaa minuutin aikana – ihan itse laitettuna.

– Niila on suu auki kuin pieni linnunpoika, kun on ruokaa tarjolla, Emmi naurahtaa.

Emmi ja hänen miehensä Juuso olisivat mielellään kuulleet, miksi Niilan kasvu hidastui kohdussa, mutta se ei koskaan selvinnyt.

– Istukasta kai olisi pitänyt ottaa näytepala, mutta sitä ei sitten kuitenkaan otettu, Emmi kertoo.

Tärkeintä kuitenkin on, että kaikki on nyt hyvin. Niila kasvaa ja pian jo ajaa mikroautoa, jos isältä kysytään.

– Tuo keskustelu meillä on vielä käymättä loppuun, Emmi naurahtaa.

Lue myös:

Syyskuun kansiäitikilpailun voittajat Elina ja Olivia
Elokuun kansiäitikilpailun voittajat Anni ja Iisa
Heinäkuun kansiäitikilpailun voittajat Pia ja Elsa
Kesäkuun kansiäitikilpailun voittajat Matleena ja Leo
Toukokuun kansiäitikilpailun voittajat Nelli ja kaksostytöt Lily ja Lucy
Huhtikuun kansiäitikilpailun voittajat Tiia ja Liliaa

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X