Minun tarinani 04.11.2015 Päivitetty 27.09.2022

Maria Nordin: ”Käynnistin synnytykseni itse”

Maria Nordin noudatti äidinvaistoaan ja käynnisti synnytyksensä itse.

Teksti
Elisa Hurtig
Kuvat
Paula Kukkonen/Otavamedia

Maria Nordin tunnetaan muusikko Reino Nordinin puolisona, joka kirjoittaa usein arkipäivän kemikaaleista ja sisäilmaongelmista.

Muutama vuosi sitten mediassa kohistiin päiväkotien käsidesien kemikaaliyhdisteistä ja myöhemmin äitiyspakkauslaatikoiden sisältämistä myrkyistä. Molemmat aiheet päätyivät valtakunnan mediaan Marian blogissaan tekemien tutkimusten ja havaintojen kautta. Tällä hetkellä hän odottaa, millainen metakka nousee hajustetuista kuukautissuojista, joista hän kirjoitti viime kesänä.

Maria on koulutukseltaan arkkitehti ja työskentelee sisäilma-asiantuntijana. Hän on itse herkistynyt aikuisiällä muutaman homekodin jälkeen kemikaaleille ja ottanut missiokseen vähentää ympäriltään kaikki turhat kemikaalit.

– En tee tätä vain itseni takia, vaan lasteni ja lastenlasteni, sillä moni aine vaikuttaa perimäämme, hän selittää.

Marian poika Fidel on kuusi ja tytär Luna 4.

Mummin perintö: kaksi kohtua

Huolestuttavinta Marian mielestä kemikaaleissa ovat niiden pitkän aikavälin vaikutukset. Hänellä on siitä omakohtaista kokemusta.

Marian isoäiti söi raskausaikana keskenmenoa ehkäisevää lääkettä. Myöhemmin kävi ilmi, että tuo lääke aiheuttaa jälkipolville kaksikohtuisuutta. Marialla on kaksi kohtua, samoin hänen serkullaan. Marian lapset ovat syntyneet eri kohduista.

Kahden kohdun lisäksi Marialla huomattiin myös emättimen väliseinä. Hän oli koko ensimmäisen raskautensa ajan huolissaan, mitä sille tapahtuu synnytyksessä.

Raskausviikolla 36 terveydenhoitaja sanoi, että vauva on tarpeeksi iso syntymään. Maria jäi miettimään asiaa. Kotona hän alkoi googlata akupunktio-ohjeita.

– Painelin järjestelmällisesti kaikkia niitä pisteitä, joita kiellettiin painelemasta ennen synnytystä. Säännölliset supistukset alkoivat samana päivänä. Kun lapsivesi meni illalla, Reino kysyi, että mitä sinä olet oikein mennyt tekemään, Maria muistelee nauraen.

Maria oli vain kuunnellut äidinvaistoaan.

– Kätilöt käskivät minun ponnistaa väliseinästä huolimatta. Synnytys ei edennyt. Kahden tunnin ponnistamisen jälkeen lääkäri tuli katsomaan, mitä salissa oikein tapahtuu. Hän leikkasi väliseinän ja sanoi, että jos vauva olisi ollut yhtään isompi, hän ei olisi kestänyt niin pitkää ponnistusvaihetta. Onneksi luotin vaistooni.

Ei hormonaaliselle ehkäisylle

Luonnollista ja puhdasta linjaa Maria haluaa noudattaa myös ehkäisyasioissa. Joitain vuosia sitten hän lopetti e-pillerit, joita oli syönyt pitkään. Kun pillerit jäivät, Maria tajusi, minkälaisessa sumussa hän oli elänyt.

– Nyt tunnen kehoni tarkkaan ja tiedän, miksi käyttäydyn kierron eri vaiheissa eri tavoilla.

Enää hän ei aio koskea e-pillereihin, ei edes minipillereihin.

– Kuulin, että niitä syömällä kuukautiset voisivat jäädä kokonaan pois. Jos ne jäisivät pois, haluaisinko enää koskaan seksiä? Nyt ovulaation aikana haluttaa todella paljon.

Maria ja Reino ovat päätyneet kondomiin, sillä sen käyttö tuntuu luonnollisimmalta ja myrkyttömimmältä.

– Jos minulla olisi lateksiallergia, olisin pulassa.

Mitä Maria ajattelee liukasteista? Millaiset puolisot hän haluaa lapsilleen? Lue Marian haastattelu marraskuun Kaksplussasta!

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X