Minun tarinani 24.10.2014 Päivitetty 06.09.2021

Marja Hintikka: ”Olen varmaan maailman väsynein äiti”

Juontaja Marja Hintikka kertoi syksyllä 2014 Kaksplussalle toisen lapensa raskauden etenemisestä. Raskaus ei ollut helppo: esikoinen heräili pahimmillaan kolmen vartin välein.

Teksti
Riina-Maria Metso
Kuvat
Mirva Kakko / Otavamedia

Sinä aamuna Marja Hintikka oli nukkunut korkeintaan muutaman tunnin. Pätkissä.

Viihdeohjelma SuomiLOVE:n kuvaukset olivat päättyneet myöhään, ja Marja painoi pään tyynyyn puolilta öin. Täsmälleen samalla hetkellä heräsi puolitoistavuotias esikoinen. Ja jälleen 45 minuutin kuluttua. Ja taas vajaan tunnin päästä. Ja aina uudelleen ja uudelleen.

Aamuviiteen saakka.

– Heräsin siihen tietoisuuteen, että olen lähdössä emännöimään tilaisuutta, jonka päävieraana on tasavallan presidentti. Ajattelin, että eihän tämä voi olla totta! Etten selviä, nostan kädet pystyyn. Mutta sitten mietin, että Sauli entisenä yksinhuoltajaisänä ymmärtää varmasti perheen ja työn yhteensovittamisen haasteet. Se oli turva-ajatukseni siinä tilanteessa, Marja muistelee.

Työkeikka meni loistavasti. Siitäkin huolimatta, että Marja odotti jo toista lastaan, ja olisi tarvinnut enemmän lepoa jo raskaudenkin vuoksi. Mutta päivästä tuli eräänlainen kulminaatiopiste.

– Sen jälkeen ajattelin, että selviän mistä vain.

Lue myös: 10 merkkiä siitä, että olet valvonut vauvan kanssa liikaa

Paras neuvo väsyneelle vanhemmalle

Eivätkä selviytymistä vaativat päivät ole vähentyneet. Marjan ja Ilkka ”Ile” Uusivuoren poika on valvottanut vanhempiaan vauvasta saakka ja herää edelleen aamuisin viideltä.

– Vaikka joskus tuntuu, että olemme Suomen väsynein pariskunta, meillä on kuitenkin toisemme. Arvostan suunnattomasti kaikkia, jotka pystyvät tähän yksin.

Puolentoista vuoden aikana Marja on ehtinyt hankkia kaiken mahdollisen tiedon lapsen unesta, valvomisesta ja siitä, mitä unirytmille voisi tehdä. Hän on oppinut, että lapset, joilla on voimakas temperamentti, saattavat nukkua huonosti.

Paras neuvo on silti ollut loppujen lopuksi yksinkertainen: lakkaa yrittämästä.

– Vaikka loisin tietyt rutiinit ja tekisin kaiken oikein, valvomiseen ei välttämättä ole mitään ratkaisua. Vain aika auttaa. Se on lohduttava ajatus. Olen lakannut odottamasta sellaista helppoa päivää. Enää en edes yritä, vaan rytmitän oman elämäni niin, että saan parhaan mahdollisen levon.

Lue myös: Suvi Tiilikainen: ”Kuopuksen refluksi oli viedä minut lataamoon”

Hyvä hetket auttavat jaksamaan

Päivä, jona esikoinen oppi kävelemään, oli täydellinen. Hesperian puisto oli aurinkoinen, ja Marja ja Ile kannustivat nauraen, kun poika humpsahti nurin ja nousi aina uudelleen jaloilleen.

Sellaiset hetket Marja haluaa pitää päällimmäisenä mielessään. Silloinkin, kun väsymyksen ja riittämättömyyden tunteet ovat pinnassa.

– Minulla on rohkea ja sosiaalinen lapsi, ja Ile on superloistava isä. Onkohan se käynyt jonkun koulun salaa? Minua on järkyttänyt se, miten yksin äidit monesti jäävät. En voi ymmärtää isiä, jotka eivät osaa heittäytyä leikkimään. Jos vanhemmuuteen lähtee, sitten on heittäydyttävä.

Uuvuttavimpina päivinä Marja hokee itselleen slogania, jonka on lainannut USA:n laivaston erikoisjoukoilta Navy Sealseilta. The only easy day was yesterday

Lue myös: Äidin kehitysvaiheet – tunnistatko itsesi?

Marjan haastattelu julkaistiin Kaksplussan numerossa 10/2014.

10370816_798375646872158_1272093391815481578_n

Kaksplussan voit tilata kotiisi täältä.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X