Minun tarinani 30.12.2014 Päivitetty 10.08.2021

Martina Aitolehti: Ihan tavallinen mutsi?

Millainen äiti on nainen, jota toiset pitävät 
turhana julkkiksena ja toiset suorasanaisena idolinaan? Martina Aitolehti kertoi Kaksplussalle lapsiperhearjestaan kesällä 2013, kun Isabella-tytär oli vasta puolivuotias.

Teksti
Annina Pennonen
Kuvat
Seppo Saarentola/Otavamedia

Tämän jutun voisi aloittaa kahdella tavalla.

Voisi kertoa heti alkuun, miten Helsingin keskustassa sijaitsevan arvokiinteistön summerissa ja huoneiston ulko-ovessa ei ole nimiä, vaan sisään pääsee ainoastaan soittamalla isäntäväelle.

Voisi kertoa, miltä kolmen huoneen ja keittiön, läpi talon kulkevassa huoneistossa näyttää. (Vaalealta, tyylikkäältä ja vähän amerikkalaiselta.)

Ja voisi kertoa, että kenkiä ja laukkuja pursuavaan eteiseen vastaan tulevalla naisella on punaiset kynnet, huoliteltu kampaus ja meikki. Päällään hänellä on tyylikäs valkoinen silkkipusero ja farkut.

Tai sitten voisi kertoa tämän.

Tavallinen lapsiperheen aamu?

Suurella keittiön pöydällä on leluja, avaamaton nakkipaketti ja muroja. Sitterissä lattialla istuu suurisilmäinen vauva, kahdeksan kuukautta vanha Isabella, joka ei ole tänä aamuna suostunut syömään aamupuuroaan. Aamiainen ei ole maistunut isosiskollekaan, kolmevuotiaalle Victorialle, joka piirtää parhaillaan Muumi-piirustuslautaansa.

Tyttöjen äiti, Martina Aitolehti, ei ole itsekään syönyt vielä mitään, vaikka perhe on ollut hereillä jo monta tuntia. Niinpä hän haukkaa nyt seisaaltaan ruisleipää ja hörppää kahvia suuresta mukista. Jaloissa kerjää Hercules-koira, jonka puolesta emäntä pyytelee anteeksi. Vanhalla herralla on eturauhasvaivoja. Suomeksi sanottuna: koiralta lirahtaa helposti.

Vaikuttaa aika tavalliselta lapsiperheaamulta. Mutta onko Martina Aitolehti tavallinen äiti?

Martina Aitolehti vauva Isabella

Isätön lapsuus

Martina Aitolehti on julkkis, josta monella on mielipide. Toisille hän on itsekeskeinen prinsessa, joka laukoo telkkarissa mitä sylki suuhun tuo. Lehtien palstoilla hän vaikuttaa pinnalliselta exhibitionistilta, joka on räväyttänyt koko elämänsä kaiken kansan eteen.

Toiset taas ihailevat suorasanaista naista. Kaksplussan lukijat, jotka äänestivät Martinan henkilöjutun kohteeksi, kertoivat ihailunsa syyksi esimerkiksi sen, että Martina on rohkea ja avoin – ja hyvännäköinen.

Mikä on totuus Martinasta? Ainakin tänä aamuna hän vaikuttaa erilaiselta kuin lööpeissä: rauhalliselta, hiljaiselta, vähän ujolta. Hän on varauksellinen, mutta ehdottomasti mukava.

– Oikea Martina on julkisen Martinan vastakohta, kiltti ja rauhallinen. Puhun suoraan, mutten räävittömästi. TV-ohjelmat leikataan niin, että vaikutan kauhealta, Martina huokaa.

– Mutta ei väärä kuva minua haittaa, siitä on joskus apuakin. Saan olla esimerkiksi julkisilla paikoilla rauhassa, hän lisää.

Normaalisti Victoria olisi nyt espanjankielisessä päiväkodissa – tytön isän, puoliksi kolumbialaisen Esko Eerikäisen äidinkieli on espanja – mutta nyt tyttö on jäänyt äidin ja pikkusiskon kanssa kotiin. Pari vuotta sitten eronneella Martinalla ja Eskolla on Victorian yhteishuoltajuus, tyttö asuu siis vuoroviikoin kummankin vanhemman luona. Järjestely on toiminut hyvin. Vasta pari viikkoa sitten tyttö kysyi ensimmäistä kertaa, miksi hänellä on kaksi kotia.

– Yritin selittää niin järkevästi kuin tuon ikäiselle voi, miksi näin on, Martina sanoo.

Martina sanoo aina haaveilleensa, että hänen lapsillaan äiti ja isä olisivat yhdessä. Hän itse kasvoi isättömänä, eikä tiedä isästään muuta kuin nimen ja sen, että tämä on ruotsalainen.

– Lapsena ajattelin, että olen ainoa isätön lapsi maailmassa. Vähän vanhempana oli ihanaa huomata, ettei niin ollutkaan. Voisin halutessani kaivaa isäni esille, mutta vielä ei ole tullut sellaista tarvetta, Martina sanoo.

Omille tytöilleen hän ei halua samaa kohtaloa. Siksi ero Esko Eerikäisestä oli iso pettymys.

– Erosta opin, että suhteesta täytyy pitää kiinni. Ei pidä luovuttaa, vaikka on ongelmia.

Lue myös: Esko Eerikäinen: ”Laitan tyttäreni kaiken muun edelle”

Martina Aitolehti Kaksplus

Vaikea toinen raskaus

Aamupäivä on edennyt niin pitkälle, että tyttöjä nukuttaa. Martina peittelee Isabellan valkoisen hörsön koristamaan pinnasänkyyn. Victoria käpertyy muhkeaan parisänkyyn katsomaan Leijonakuningas-videota.

Tavallisena päivänä Martinalla olisi nyt hetki omaa aikaa. Se kuluu yleensä paperitöitä tehden koneella istuen. Helpoksi vauvaksi osoittautuneen Isabellan kanssa Martina pystyy myös hoitamaan asioita kodin ulkopuolella: käymään kuntosalilla, kauneushoidoissa tai työpalavereissa. Ja jos jonnekin ei voi vauvaa viedä, avuksi rientää usein Martinan äiti.

– Elän perusvauva-arkea, lasten ehdoilla. Olin ehtinyt kokea jo niin paljon ennen lapsia.

Omista menoistaan hän on pitänyt kiinni.

– Päätin heti alussa, että omat juttuni, esimerkiksi työ, ei lopu perheen perustamiseen.

Mutta mikään löperö äiti hän ei ole.

– Olen hirveän tunnollinen ja täsmällinen. Meillä on tarkat rutiinit ja aikataulut.

– Molemmat tytöt ovat olleet helppoja, eikä minulle ole jäänyt mistään traumoja, ei synnytyksistä tai valvomisista. En ole halunnut tehdä mistään äitiyteen liittyvästä ongelmaa, eikä mikään ole ollut ylitsepääsemättömän vaikeaa.

Viimeaikaiset vaikeudet ovatkin liittyneet ihan muihin asioihin. Martinan puoliso, sukunsa kiinteistöfirmassa työskentelevä Stefan Therman, 26, ei halua olla julkisuudessa, mutta silti suhteesta ja sen ongelmista on kerrottu mediassa. Esimerkiksi se, että Levillä tavannut ja siellä salamarakastunut pari ehti melkein erota Isabellan odotusaikana, mutta palasi yhteen juuri ennen tytön syntymää.

– Isabellan raskausaika oli kauheaa. Epäilin, tuleeko suhteestamme mitään, kun Stefan on niin nuori. Olin jo yhdestä lapseni isästä eronnut, en halunnut tehdä sitä toista kertaa. Asiat helpottivat vasta ihan raskauden lopussa.

– Stefanin oli vaikea suhtautua raskauteen. 25-vuotias on vielä aika nuori vanhemmaksi. Nyt meillä on ihan jees vaihe, ja uskon, että tämä helpottaa, kun Isabella kasvaa.

Uskolle siitä, että vanhemmuus muuttaa ihmistä, on perusteita – niin kävi Martinallekin.

– Niin klisee kuin se onkin, äitinä näen maailman eri silmin. Nyt mietin asioiden seurauksia. Aiemmin maailma pyöri oman navan ympärillä. Inhimillisyyteni on noussut eri tasolle!

Martina Aitolehti punaiset kynnet

Haaveissa häät

Makkarista kuuluu tepsustusta. Victoria ei ole sittenkään saanut unta. Sen sijaan vatsassa kurnii nälkä aamun paaston seurauksena.

Tyttö on ruoan suhteen närkkijä, joten Martina päästää tänään itsensä helpolla. Uuniin sujahtavat nakit ja ranskalaiset.

Victorian syntymää ja vauva-aikaa seurattiin Vauvakuumetta-ohjelmassa, mutta Isabellan Martina haluaa pitää pois julkisuudesta. Tytön isä ei nimittäin halua, että hänen lapsensa tai kotinsa ovat esillä. Martina on alkanut ajatella myös Vicken suhdetta julkisuuteen. Tulevaisuudessa tyttö on esillä entistä vähemmän.

– Pelkään, että hän joutuu kiusatuksi julkisuuden takia. En kadu asiaa, mutta on parempi, että esillä olo vähenee.

Entä hän itse? Onko Martina julkkis vielä seuraavatkin kymmenen vuotta?

– Luulen, että päädyn taustajoukkoihin. Unelmatyöni olisi duuni jossakin tuotantoyhtiössä.

Muihin haaveisiin kuuluvat oma talo ja seesteinen arki. Ja erityisesti se, että suhde puolisoon johtaisi avioliittoon.

– Toivon vielä yhtä lasta, mutta se vaatii sen, että suhde Stefaniin kestää. Jos tiemme erkanevat, tämä lapsimäärä saa riittää.

Juttu on julkaistu Kaksplussassa numerossa 6/2013.

Lue myös: Stefanin pettämisen anteeksi antanut Martina Aitolehti: ”Tarvitsin tämän vasaraniskun, jotta opin arvostamaan suhdettamme”

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X