Minun tarinani 22.01.2014 Päivitetty 20.09.2021

Mentalisti Noora Karma eron jälkeen: ”Pärjään kyllä yksinkin”

Mentalisti Noora Karma eron jälkeen: ”En tiedä, milloin lapset näkevät taas isänsä.”

Teksti
Mervi Alatalo
Kuvat
Kristiina Kurronen / SKOY

Mentalisti Noora Karman ja lapsien, Gabrielin, 4, ja Lolan, 2, perheessä on totuttu taikuuteen ja eteläeurooppalaiseen tunneilmaisuun. Mutta tietyt kyyneleet Noora piilottaa lapsiltaan.

Äääää. Lola ei halua katsoa Barbie-elokuvaa.

Ääääää. Lola ei halua vellipulloa.

Ääääää. Lola ei halua nukkumaan, vaikka kaksi- ja puolivuotiaan päivä on jo pitkällä ja äidillä olisi nyt aikuisten asioita.

Mutta hei, äidillähän on tunnetusti taikavoimia: simsalabim, ja olet syvässä unessa. Kaatuihan Ilkka Kanervakin vuosi sitten itsenäisyyspäiväjuhlien jatkoilla kanveesiin. Miksei sitten pikkutyttö vuoteeseensa?

– Mentalismi ei toimi kotona. Olen joskus vitsinä kokeillut, mutta eivät ole lapset nukahtaneet, Noora Karma hymyilee salaperäisenä.

Rikollisen elämää

Dubain keväässä on kuuma ja kaikki tuoksuu voimakkaalta, hiki, hajuvedet ja mausteinen ruoka. Etenkin Nooran nenään, sillä Noora on kolmannella kuulla raskaana ja voi pahoin. Ja nyt hän on matkalla ostamaan itselleen vihkisormusta. Ei oikeaa vihkisormusta, sillä Noora ei aio naimisiin espanjalaisen poikaystävänsä Alfonson kanssa. Hän tarvitsee vihkisormuksen näköisen sormuksen peittääkseen rikoksensa. Arabiemiirikunnissa avioliiton ulkopuolisen raskauden julkitulo tietäisi vankilatuomiota tai karkotusta, eikä Noora halua kumpaakaan, sillä hänellä on vielä monta taikashow’ta sovittuna loistohotelleihin ja sheikkien palatseihin. Noora valitsee sormukseensa kaikkein muhkeimmat zirkonit.

Dubaissa on amerikkalainen sairaala, jossa on turvallista – ja ökykallista – käydä ensimmäisessä ultratutkimuksessa, mutta Noora Karma soittaa myös suomalaiseen neuvolaan, sillä hän on päättänyt palata Suomeen.

Kyse ei ole ilmaisista terveyspalveluista. Noora haluaa synnyttää ja kasvattaa lapsensa Suomessa omien vanhempiensa lähellä. Ja jostain syystä maailmannaisen on alkanut tehdä mieli karjalanpaistia, ruisleipää ja vaniljajäätelöä eli samoja ruokia, joita hän söi viimeksi viisitoista vuotta sitten, kun hän oli vielä Noora Karjula, lukiolaistyttö Savonlinnasta.

Karjulasta Karmaksi

Perheen perustaminen oli Nooran pitkäaikainen unelma. Mutta sitä ennen hän halusi nähdä maailman ja kokea kaiken. 18-vuotiaana hän muutti Lontooseen opiskelemaan musiikkia ja teatteria. Harrastuksekseen hän luki kavereille tarot-kortteja ja ahmi taikuudesta ja mentalismista kertovia kirjoja. Noora hurahti taikuuteen niin paljon, että teki siitä itselleen ammatin. Hän harjoitteli kotona ja etsiytyi Lontoon taikapiireihin.

Noora oli ehtinyt mennä naimisiinkin mukavan brittipojan kanssa. Sukunimi vain oli ärsyttävän pitkä päivittäiseen tavaamiseen: Karjula-MacFarleine. Mutta senhän saattoi lyhentää maagisempaan muotoon Karmaksi.

Avioliitto muuttui hyväksi ystävyydeksi. Ero hoitui kätevästi faksilla, sillä taikuus vei jo Nooraa ympäri maailmaa. Hän esiintyi Tyynenmeren saarilla, amerikkalaisilla loistoristeilijöillä, Mick Jaggerille, Jamie Oliverille, Englannin kuninkaallisille. Mukana oli jo jonkin aikaa kulkenut espanjalainen Alfonso Rios, taikurikollega, jonka kanssa oli helppo rakentaa yhteisiä esityksiä. Ja tehdä päätös perheen perustamisesta. Kun raskaus oli edennyt viidennelle kuulle, Noora muutti Porvooseen ja parin kuukauden kuluttua Alfonso tuli perässä.

Taksilla imettämään

Alun pahoinvoinnin jälkeen vauvan odottaminen oli Noorasta pelkästään ihanaa.

– Tuntui, että olen maailman onnellisin. Pitkäaikainen unelmani oli toteutumassa. Tietysti analysoin kaikki mahdolliset tuntemukset ja nipistykset, enkä aina osannut sanoa, onko raskaus sairaus vai jotain aivan muuta, mutta niin taitavat tehdä kaikki ensimmäistä lastaan odottavat.

Suomeen paluu oli iso ja innostava muutos. Miten Suomessa oikein elettiinkään? Miten pankkiasiat hoidetaan? Tuleeko meillekin nyt rivitalonpätkä ja samanlaiset tuulipuvut?

– Olin kolmikymppinen ja saanut elää ja tehdä monenlaista. Suomeen asettuminen tuntui hyvältä ja vanha Porvoo idylliseltä. Koin, että nyt on tämän vuoro. Mikään ei jäänyt kaivertamaan.

Ja sitten lokakuussa 2009 syntyi poikavauva, joka sai espanjalaisen nimen Gabriel – enkeli.

– Aloin elää Gabrielin ehdoilla. Tietysti alku oli rankka, tuli nukuttua vähän ja panikoitua paljon, muun muassa sitä, mitä mihinkin säähän puetaan. Silti kaikki tuntui luontevalta.

Gabriel oli iso ja nälkäinen vauva, joka siirtyi varhain velliin.

Noora oli raskausaikana tehnyt lapsille suunnatun taikakirjan, jota esiteltiin kuukausi synnytyksen jälkeen kirjamessuilla. Siitä käynnistyi työputki, joka katkesi seuraavan kerran puolentoista vuoden päästä, kun syntyi Lola.

Molemmat lapset ovat vauvasta asti kulkeneet äidin mukana töissä. Välillä mukana on ollut sukulaistyttö hoitoapuna takahuoneessa, joskus Noora on palkannut paikallisesta 4H-yhdistyksestä hoitajan hotellihuoneeseen vahtimaan nukkuvaa vauvaa.

Gabrielin kanssa oli helppoa, sillä poika söi pullosta, mutta pienikokoinen Lola halusikin rintamaitoa kaksivuotiaaksi.

– Kerran Neste Oil -rallikisoissa ajoin keikkojen välissä taksilla hotellille imettämään. Äkkiä iltapuku pois ja takaisin päälle. Hullun hommaa.

Sumplimista on riittänyt, mutta vaikka kaikki muu muuttui, Nooralle on ollut tärkeää säilyttää työroolinsa. Ja kuljettiinhan keikoilla pitkään myös perheenä, Alfonso-isä Nooran taikuriparina.

Äidin kyyneleet

Hellan reunassa seinään nojailevassa kyltissä lukee: ”A lovely lady and a grumpy old man live here.” Tämäkö siis todella on ihanan leidin ja kärttyisen ukon koti, tämä aivan vanhan Porvoon ytimessä sijaitseva viehättävä puinen rivitaloasunto. Kenen huumorista lienee kyse?

– Minun, Noora paljastaa.

– Ja piti kyllä paikkansa.

Noora puhuu menneessä aikamuodossa, sillä maaliskuun jälkeen tässä keittiössä ei ole enää kokattu paellaa tai muita espanjalaisia herkkuja. Tuli ero. Aluksi Alfonso muutti omaan asuntoon Porvoon keskustaan, mutta joulukuun alussa hän lähti Espanjaan tekemään töitä. Noora on jo varautunut siihen, ettei mies palaa Suomeen.

– Tämä ei tainnut olla hänen maansa. Ei ketään voi pakottaa elämään täällä vasten tahtoaan.

Noora puolestaan haluaa jäädä Suomeen. Täällä on hänen perheensä, työnsä ja helpompi arki lasten kanssa. Omasta puolesta ero on vielä kohtuullista sietää. Onhan kaikkien elämä helpompaa ja parempaa ilman toistuvaa riitelyä. Mutta lasten puolesta Nooralla on suuri suru. Miten käy isäsuhteen, kun isä asuu toisessa maassa ja puhuu kieltä, jota äiti ei osaa? Gabriel ja Lola ovat puhuneet isänsä kanssa espanjaa, ja perhe mietti muuttoa Helsinkiin, jotta lapset pääsisivät aikanaan espanjankieliseen kouluun. Nyt kaikki suunnitelmat ovat auki.

Lapsilleen Noora haluaa puhua suoraan, se kuuluu hänen kasvatusfilosofiaansa kauniiden käytöstapojen ja sallivuuden rinnalle. Hän on kertonut, että papalla on uusi talo, mikään ei ole lasten syytä, ja että kaikille on parempi, kun kotona riidellään nyt vähemmän. Kyyneleitä, jotka väkisinkin tunkevat esiin, Noora ei kuitenkaan halua lapsilleen näyttää.

– Onhan tämä katastrofitilanne. Olin aina halunnut perheen, ja sitten se ei toiminutkaan.

Viime aikoina on myös ollut pakko alkaa valmistautua yksinhuoltajuuteen.

– En tiedä, milloin lapset näkevät isänsä seuraavan kerran. Mutta toivon, että he pystyvät tapaamaan häntä kaikesta huolimatta mahdollisimman paljon. Vaikka itse olen pettynyt ja vihainen, en halua näyttää sitä lapsille. Haluan säilyttää heidän hyvän kuvansa papasta.

Viime aikoina Nooralla on ollut niin paljon töitä, ettei hän ole ehtinyt suremaan. Omaa aikaa jää tällä hetkellä lähinnä kaupassa ja suihkussa käyntiin.

– Kieltämättä tunnen itseni rautarouvaksi. Tavallaan olen hoitanut Suomessa käytännön asiat yksin tähänkin asti, lumitöistä lähtien.

Pieniä helpotuksia on pitänyt tehdä. Noora ja lapset muuttivat joulukuun alussa uuteen kotiin, jossa lumityöt tekee huoltoyhtiö. Kahdesti kuussa käy siivooja. Onneksi Nooran vanhemmat muuttivat myös Porvooseen. Heidän luokseen lapset menevät tänäänkin yökylään, kun Noora lähtee Tampereelle keikalle.

 

Kaksplussan voit tilata kotiisi täältä. 

Kommentit (1)

Näköjään tällekin Noora Rasistille (Suomalaisia kohtaan) kelpasi Suomen ILMAINEN YLLÄPITO….

Nyt on sitten jakamassa tämän saman kaikille nille tänne tuleville ElintasoShoppareilleKIN joille ei kelvannutkan ne Eteläeuroopan olemattomat Pakolaistuet….Vaan ”pakenevat” aina tänne kylmään Pohjolaan asti…”Turvaan”….henkensä uhalla läpi sitä koko Euroopassa riehuvaa ”SUURSOTAA”….

JA MUUT (KANSALAISET) MAKSAA LASKUN….!!!!!!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X