Minun tarinani 09.10.2015 Päivitetty 12.08.2021

Milloin on oikea aika tehdä toinen lapsi? Asiantuntija neuvoo

Toinen lapsi halutaan usein sisaruksen seuraksi. Milloin on oikea aika toiselle lapselle? Perheterapeutti Essi Juvakka vastaa kysymyksiin.

Teksti
Kaksplus
Kuvat
123RF
2 kommenttia

Meillä on kolmevuotias poika. Milloin tulisi toinen lapsi?

Viime aikoina tuttavapiiristämme on alkanut kantautua vauvauutisia perheistä, joissa on samanikäinen taapero kuin meillä. Olen tähän asti keskittynyt täysillä esikoiseemme, mutta nyt minusta on alkanut tuntua, että meidänkin olisi korkea aika yrittää toista lasta.

Haluamme ehdottomasti pojallemme sisaruksen. En vain tiedä, olenko valmis taas käymään läpi raskautta ja vauva-aikaa, jotka olivat aika rankkoja. Lisäksi minua huolettaa, miten paljon esikoisen maailma järkkyy, jos taloon tulee vauva. Toisaalta en haluaisi, että sisarusten ikäero venyisi kovin isoksi. Mistä tietää, milloin toiseen lapseen on valmis?

Essi Juvakka vastaa: On hyvä, että mietit jo nyt sitä, oletko valmis uuteen raskauteen ja vauva-aikaan, jotka koit raskaiksi. Suurta huolta asiasta ei kuitenkaan kannata kantaa, sillä asiat ratkeavat yleensä itsekseen juuri oikeaan aikaan. Mitään ei kuitenkaan kannata tehdä vain siksi, että joku muukin tekee. Ratkaisun pitää tuntua oman perheen kohdalla oikealta.

Ei ole myöskään oikeita tai vääriä, tai sopivan pitkiä tai lyhyitä ikäeroja. Yksikään ikäero ei ole sinänsä mitenkään huono tai hyvä, vaan jokainen ikäero voi olla erittäin hyvä tai erittäin huono.

Lue myös: Toinen lapsi tulossa – riittääkö rakkaus kahdelle?

Luota siihen, että vauvakuume tulee

Vauvakuume on niin voimakas tuntemus, ettei sen iskiessä tarvitse enää miettiä, toivotko uutta raskautta. Luota siihen, että vauvakuumeen aika tulee, ja siitä koette, milloin perheessänne on toisen lapsen aika.

Perheenne saattaa tarvita useamman vuoden välin lasten syntymälle, jotta pystytte olemaan jaksavaisia vanhempia ja iloita uudestakin tulokkaasta samalla tavalla kuin esikoisesta.

Siitä ei kuitenkaan kannata olla huolissaan, että esikoisen maailma järkkyisi huonolla tavalla. Moni lapsi odottaa innolla pikkusisarusta sitten, kun hänelle kerrotaan vauvan tulosta. Esikoinen on saanut teidän vanhempien jakamatonta huomiota, jota toinen lapsi ei tule koskaan saamaan, ja vastaavasti toinen lapsi taas saa arvokkaan sisarussuhteen tuomia asioita elämäänsä.

Kun uusi vauva on tulossa, on toki hyvä varautua myös mahdolliseen esikoisen mustasukkaisuuteen, sillä ei olisi aikuiselle itsellekään helppoa, jos kumppani toisi kotiin kumppanikilpailijan, josta pitäisi heti ja jatkuvasti tykätä.

Lue myös: Haaveiletko vauvasta? Vältä nämä virheet, jos haluat tulla raskaaksi

Näin helpotat esikoisen sisaruskateutta

Vauvaperheen toimivuuden kannalta sitten joskus on viisasta muistaa esikoisen saama oma aika äidin tai isän kanssa ilman vauvaa.

Ajan ei tarvitse olla kovin pitkä eikä sisältää mitään ihmeellistä tekemistä, mutta isommalle lapselle on tärkeää, että äiti tai isä on aina välillä vain häntä varten. Voidaan lukea ”suljettujen ovien” takana yksi kirja, käydä puoli tuntia leikkipuistossa keinumassa tai äiti tai isä ”nukuttaa” vain hänet tai lähtee yhdessä saunaan.

Ainakin pari kertaa kuukaudessa voitte jakaantua pareiksi: välillä esikoinen on esimerkiksi 2–3 tuntia äidin kanssa ja välillä isän kanssa. Samalla te vanhemmat saatte kahdenkeskistä aikaa vauvan kanssa.

Lue myös: Iltatähti tulossa – mitä teen toisin?

Milloin toinen lapsi: 6 kuukauden harkinta?

Anna siis ajan kulua rauhassa. Teillä ei ole mitään kiirettä. Puolen vuoden tai vuoden päästä saatat jo olla valmis uuteen raskauteen. Ystäväperheiden vauvat saattavat nopeuttaa valmiuttasi uuteen raskauteen tai vaativat vauvat muistuttavat siitä, että aikaa saa vielä kulua ennen kuin olette valmiita uusiin yövalvomisiin ja muihin raskauden ja pikkuvauva-ajan haasteisiin.

Päätä siis nyt aktiivisesti laittaa ajatus toisesta lapsesta puoleksi vuodeksi lepäämään ja muista kysyä myös kumppanisi mielipidettä, kun asia alkaa tuntua ajankohtaiselta. Perhe-elämän onnistuminen on kiinni ennen kaikkea oman perheenne päätöksistä.

Lue myös nämä Essin jutut:

Miten saada lapsi tottelemaan?

Miten saada lapsi nukahtamaan itsekseen?

Tilastokeskus: Suomalaisten perheiden koko

Juttu on julkaistu Kaksplussassa 10/2015.

Essi JuvakkaEssi Juvakka on psykologi, perheterapeutti ja pariterapeutti. Hän vastaa vanhempien kysymyksiin Kaksplus-lehden palstalla Essi vastaa. Lähetä Essille kysymys osoitteeseen kaksplus(at)otavamedia.fi.

 

Kommentit (2)

Höpöhöpö puhetta että vauvakuume tulee väistämättä. Itselläni on kaksi lasta, mutta koskaan en ole potenut vauvakuumetta, en edes pidä pikkuvauvoista eikä muiden vauvat herätä minussa mitään tunteita. Omat lapset on rakkaita ja toivottuja, mutta enemmänkin järkisyistä ”hankittuja”.

Jep, ihmettelin myös, miksi asiantuntija puhuu vauvakuumeesta, kun kaikki eivät sitä todellakaan koe ikinä. Itsellänikin on nyt jo toinen lapsi tulossa, vaikka ikinä en ole vauvakuumeillut. Kuumeen sijasta olen ihan rauhallisesti pohtinut, että haluaisin lapsia ja niiden tekemistä on alettu yrittää hyväksi katsotulla hetkellä.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X