Minun tarinani 03.05.2017 Päivitetty 14.08.2023

Muusikko ja pienten kaksosten äiti Erja Lyytinen, 40: ”Erosta huolimatta elän elämäni parasta aikaa”

Blueskitaristi ja laulaja Erja Lyytinen, 40, elää elämänsä parasta ja samalla rankinta vaihetta. Hän erosi viime vuonna 3-vuotiaiden kaksospoikiensa isästä ja tasapainoilee nyt kiertuemuusikon ja äidin roolien välillä.

Teksti
Riikka Heinonen
Kuvat
Heli Hirvelä/Otavamedia

Kaksi uhmakohtausta, kaksi lattialla pukemista odottavaa kiukuttelevaa pakettia. Blueskitaristi ja laulaja Erja Lyytinen kohtaa jatkuvasti tilanteita, joissa joutuu miettimään, miten jakaa huomionsa 3-vuotiaiden kaksosten Danten ja Massimon välillä. Päättäväiset kaksospojat haastavat äitinsä joka päivä.

– Onhan se melkoinen palapeli, kun kaikkea on kaksin kappalein.

Oman lisänsä palapeliin tuo se, että Erja erosi viime vuonna pitkäaikaisesta puolisostaan ja poikiensa isästä.

Pitkä liitto päättyi eroon samasta syystä kuin monissa muissakin lapsiperheissä. Parisuhde jäi vanhemmuuden jalkoihin, eikä raskasta arkea jaksettu kantaa yhdessä.

Lue myös: Ruuhkavuodet uhkaavat parisuhdetta – 9 keinoa välttää ero

Haaveena oma lapsi

Vielä joitakin vuosia sitten Erja keikkaili ahkerasti ympäri Eurooppaa samassa bändissä soittaneen kitaristimiehensä Davide Florenon kanssa. Hän eli kiireisen kolmikymppisen naisen elämää. Sitten haaveeksi nousi oma lapsi.

– Halusin saada työn lisäksi muutakin sisältöä elämääni. Pelkäsin, että jos en yritä saada lasta nyt, saatan myöhemmin havahtua siihen ettei lasten saanti enää onnistukaan.

Muusikon oma lapsuus oli tasapainoinen ja onnellinen. Hän kasvoi maaseudulla luonnon läheisyydessä ja oppi jo pienestä pitäen hakemaan marjat ja sienet metsästä.

– Minulla on ihanat vanhemmat, jotka ovat liki 50 vuoden jälkeen edelleen yhdessä. Kun vertaan sitä idylliä omien lasteni elämään, heidän lapsuutensa on hyvin erilainen kuin omani. Toivon, että he saavat silti kokea saman rakkauden ja turvan tunteen ympärillä olevista ihmisistä.

Rankka kaksosraskaus

Kaksosraskaus tuli Erjalle yllätyksenä, vaikka hänen mummonsa on myös saanut kaksoset. Raskausaika oli pienikokoiselle naiselle työläs. 158-senttisen Erjan vatsanympärys oli loppumetreillä yli sata senttiä.

Synnytyksestä ja raskausajasta toipuminen kesti kauan. Erja joutui hakemaan synnytyksen jälkeen apua fysioterapiasta.

– Olisin kaivannut enemmän synnytyksen jälkihoitoa. Neuvolassa keskityttiin vauvoihin, ja äidin vartalon ja mielen hoitaminen unohdettiin. Nyt olen saanut vartaloni takaisin ja olen paremmassa kunnossa kuin aikoihin. Osaan myös todella arvostaa omaa kehoani.

Lue myös: Kaksi vauvaa kerralla? Näin kaksosraskaus etenee

Erja Lyytinen ja kaksospojat

Perheidylli särkyi

Aika kaksosten syntymän jälkeen oli haastavaa. Erja palasi keikoille parikuisten vauvojen kanssa.

Pojat olivat vielä pieniä, kun muusikkopariskunta muutti rintamamiestaloon Helsingin laidalle ja pintaremontoi taloa.

– Talo oli unelmiemme täyttymys, mutta haasteellinen. Siellä oli suloinen omenapuu pihalla ja ihanat naapurit, mutta myös kaksi kerrosta, paljon teräviä kulmia ja juuri liikkeelle lähteneet kaksoset, Erja huokaa.

Muuttolaatikoiden keskellä työstressi painoi päälle ja lapset heräilivät pitkin yötä.

– Tulin väsyneenä kiertueelta kotiin ja sain eteeni kaksi huutavaa nyyttiä, jotka piti pukea nopeasti ulkovaatteisiin. Se tuntui välillä ylitsepääsemättömältä. Jatkuva tulipalojen sammuttaminen oli uuvuttavaa, Erja muistelee.

Lopulta ydinperheen idylli särkyi ja 17 vuotta yhdessä ollut pariskunta luovutti. Unelmien talo hyvästeltiin ja Erja muutti kaksospoikien kanssa kerrostaloon.

– Siinä oli vähän liikaa kaikkea, eikä parisuhteelle jäänyt enää aikaa. Olen kasvanut perheidyllissä ja tiedän, mitä perhe-elämältä haluan. Pettymys oli valtava, kun en pystynyt samaan kuin vanhempani.

Lue myös: Ruskeat tytöt  -blogin Koko Hubara: ”Yksinhuoltajuus on minulle kipeä asia”

Hyvät välit lasten isään

Erjalla ja hänen entisellä miehellään on lasten yhteishuoltajuus. Pojat aloittivat viime syksynä päivähoidon.

Erosta huolimatta Erja tuntee elävänsä nyt elämänsä parasta aikaa.

– Kyyneleitä on vuodatettu, mutta nyt on kevättä rinnassa ja uudet kuviot mielessä. Elämännälkäni on valtava.

Hänen mielestään ydinperhe ei hajoa kokonaan silloin, kun lasten vanhemmat tulevat erosta huolimatta toimeen keskenään. Erja on nykyään hyvissä väleissä lasten isän kanssa.

– Käymme silloin tällöin ulkona syömässä. Meillä on edelleen myös yhteinen yritys. Puhumme poikien kanssa paljon isästä. Heille on selvästi tärkeää, että isä on lähellä.

Kaksoset ovat perineet musikaalisuuden vanhemmiltaan ja molemmat ovat jo 3-vuotiaina innokkaita laulajia ja soittajia. He ovat kasvaneet tiiviisti yhteen. Erjan arkea helpottaa se, että pojilla on leikkikaveri aina kotona.

– Aamulla kaksosista ensin herännyt tulee höpöttämään minulle jotain. Jo heti seuraava ajatus on, että missä kaksosveli mahtaa olla, Erja kertoo.

Lue myös: Lapsen vuoroasuminen eron jälkeen – ota nämä 8 asiaa huomioon

Erja Lyytinen

Vauvasta asti keikoilla

Erja keikkailee ahkerasti ja tekee useita pitkiä kiertueita vuodessa. Hän oli helmikuun alussa julkaistun Stolen Hearts -levynsä tiimoilta äskettäin pitkällä Suomen- ja Ruotsin-kiertueella.

Levy julkaistaan myös Euroopassa, joten Erjalla on tänä vuonna edessä vielä Euroopan-kiertue. Suunnitelmissa siintävät myös Intian-, Romanian- ja Slovenian-keikat.

Lapset ovat yleensä isänsä luona silloin, kun Erja on pidemmällä kiertueella. Kiertue-elämä on kuitenkin tuttua myös pojille, sillä he ovat vauvasta saakka olleet mukana reissussa.

– Pojat mukautuvat hyvin vaihtuviin tilanteisiin. He nauttivat selvästi siitä, kun saavat nähdä erilaisia paikkoja ja ihmisiä. He kohtaavat varmasti aika erilaisia juttuja kuin muut lapset, Erja arvelee.

Perheellä on ollut toimiva tukiverkosto kaksosten syntymästä lähtien. Poikia ovat hoitaneet isovanhempien ohella tutut lastenhoitajat, joista muutamat ovat olleet heidän elämässään vauvasta saakka.

Lapset olivat Erjan mukana viikon hänen viimeisimmällä Suomen-kiertueellaan. Heidän kanssaan oli tuttu hoitaja, jota pojat pitävät kuin perheenjäsenenään.

– Hoitaja tuli poikien kanssa backstagelle ja soundcheckiin, jotta he pääsivät näkemään, mitä äiti oikein puuhailee. He tulivat lavalle ja panivat äidin soittimet uuteen uskoon. Siellä sattui kaikenlaista hassua, Erja nauraa.

Lue myös: Tiktakin ex-solisti Petra Gargano: ”Otan äitiydestä helposti paineita”

Juttu on katkelma Kaksplussassa 4/17 ilmestyneestä jutusta.

 

Lue myös: Vuoroviikkoäiti Anna Puu: ”Ensimmäinen ilta ilman lasta on vaikein”

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X