Minun tarinani 12.09.2017 Päivitetty 13.08.2019

Näiden nimien suosio on kasvussa – suurten ikäluokkien Pirkot ja Ristot tekevät paluun

Suurten ikäluokkien suosikkinimiä on kartettu pitkään, mutta lähivuosina ne tulevat takaisin muotiin. Miltä kuulostaisi, jos teillekin tulisi pikkuinen Raimo, Ritva tai Pentti?

Teksti
Riikka Heinonen
Kuvat
OM-arkisto

Kuka olisi uskonut, että leikkipuistot saattavat lähivuosina vilistä pikku-Pirkkoja ja Ristoja? Se on varsin todennäköistä, kun tarkastellaan suosikkinimien tavallista kiertoa.

Jokaisella vuosikymmenellä on omat trendinimensä. Erkit ja Ritvat kuuluivat 1940-luvun suosikkinimiin, mutta eivät ole olleet suosiossa vuosikymmeniin. Suurten ikäluokkien nimistö tekee kuitenkin ennen pitkää paluun – aivan kuten edeltäneen sukupolven perisuomalaiset nimet palasivat suosikkinimien listoille.

Uusvanhat nimet suosiossa

Lapselleen nimeä pohtivat kaihtavat yleensä oman ja vanhempiensa ikäpolven nimiä. Niiden sijasta ammennetaan esimerkiksi omien isovanhempien sukupolven nimistöstä. Viime vuosina kovassa suosiossa ovatkin olleet sodan käyneen sukupolven perisuomalaiset nimet, kuten Vilho, Ahti ja Eino.

Uusvanhat nimet tulevat yleensä uudelleen muotiin siinä vaiheessa, kun niiden menneistä suosion päivistä on kulunut 80–100 vuotta. Tällä laskentatavalla suuriksi ikäluokiksi kutsutun sukupolven nimistö on taas ajankohtainen todennäköisesti 2020-luvulla.

Vielä on kuitenkin vaikea ennustaa, mitkä sukupolven nimistä nousevat suosikeiksi. Tuleeko esimerkiksi Martista tai Raijasta 2020-luvun hittinimiä?

Viime vuosien trendinimet

Suomessa syntyy vuosittain hieman alle 60 000 vauvaa. Viime vuosien suosituimmat poikien nimet ovat olleet Onni, Elias, Leo, Väinö ja Oliver. Tyttöjen suosikkinimet ovat puolestaan olleet Sofia, Aino, Eevi, Venla ja Emma.

Viime vuosina suosiotaan kasvattaneet nimet ammentavat perinteistä ja luonnosta. Nimissä on myös ulkomaisia vaikutteita. Poikien nimistä nousussa ovat Noel, Kasper ja Toivo. Tyttöjen nimistä suosiotaan ovat kasvattaneet Hilla, Isla ja Lumi.

Laurat, Mikat ja Sarit

Kaikkein suosituimmillakaan tämän päivän nimillä ei tule olemaan samanlaista suosiota, kuin vaikkapa Mikalla ja Sarilla oli 1960-luvun lopulla. Tuolloin samaa nimeä saattoi kantaa jopa seitsemän prosenttia ikäluokasta. Nykyään suosituimpia nimiä ei anneta edes kahdelle prosentille ikäryhmästä.

Laura oli tyttöjen ehdoton suosikkinimi läpi koko 1990-luvun. Nimi annettiin noin 7500 tytölle 90-luvun aikana. Myös Jenna ja Sara olivat tuolloin suosittuja. Niko ja Aleksi puolestaan olivat poikien 90-luvun muotinimet.

2000-luvun alkupuolella suosituimpia tyttöjen nimiä olivat Sara ja Emma. Poikien nimistä suosituimpia olivat Eetu ja Niko. Niko pysyi pitkään suosituimpien nimien top 10:ssä, mutta lähestyttäessä 2010-lukua, nimi katosi listoilta. Tasan 10 vuotta sitten, vuonna 2007, suosituimmat nimet olivat Ella, Emma, Elias ja Veeti.

Aiheesta kertoi aiemmin Helsingin Sanomat.

Mikä vauvalle nimeksi? Kaksplussan nimikone kertoo!

Lue myös:

7 asiaa, joita kannattaa miettiä vauvan nimeä valitessa

Suosituimmat etunimet ovat nyt Sofia ja Onni

Annoitko tietämättäsi lapsellesi kuninkaallisen nimen? Katso lista suosikkinimistä!

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X