Minun tarinani 20.04.2017 Päivitetty 13.08.2019

Nämä 10 asiaa kertovat, että lapsellasi on mahtava kummi

Hyvä kummi muistaa kummilapsensa merkkipäivät ja viettää tämän kanssa aikaa. Hän antaa vanhemmille tukea, eikä kilpaile näiden kanssa auktoriteetista. Listasimme 10 piirrettä, joista tunnistat kultaakin kalliimman kummin.

Teksti
Janica Brander
Kuvat
iStock

Hyvä kummi on turvallinen ja rakastava aikuinen. Hän viettää aikaa lapsen kanssa ja antaa tämän vanhemmille hoitoapua ja henkistä tukea. Kummi voi hemmotella lasta, mutta hän ei riko jatkuvasti tämän oman kodin sääntöjä.

Nämä 10 asiaa paljastavat, että olette valinneet oikean ihmisen lapsenne kummiksi.

Listasta on myös apua tuleville vanhemmille, kun mietitte, ketä pyydätte tähän luottamustehtävään!

1. Hyvä kummi pitää kummilapseensa yhteyttä

Hyvä kummi pitää kummilapseensa säännöllisesti yhteyttä, vaikka asuisi kaukana. Hän viestittelee lapselle muulloinkin kuin syntymäpäivänä ja jouluna, sillä hän on kiinnostunut tämän kuulumisista ja kehityksestä.

Keskustele: Millainen on mielestäsi hyvä kummi?

2. Hän huomioi lapsen tärkeät hetket

Kummius ei velvoita ostamaan kalliita lahjoja, varsinkaan, jos kummilapsia on paljon. Rakastava kummi muistaa kuitenkin lapsen merkkipäivät. Kortti ja onnittelupuhelukin riittävät osoittamaan, että pieni ihminen on hänelle tärkeä.

Hyvä kummi huomioi myös lapsen elämän muut merkkipaalut, kuten koulun juhlat, valmistujaiset sekä harrastuksiin liittyvät kilpailut ja esitykset. Hän toivottaa lapselle onnea ennen tärkeää koitosta ja kehuu tätä etappien saavuttamisesta.

Keskustele: Kutsua kummilapsen synttäreille ei ole tullut pariin vuoteen

3. Hän viettää aikaa kummilapsensa kanssa

Läsnäoleva kummi viettää aikaa kummilapsensa kanssa, jos välimatka sallii sen. Hän jakaa niin lapsen arjen kuin juhlahetketkin. Hän hemmottelee tätä retkillä ja pienillä lahjoilla, mutta istuu myös hiekkalaatikon reunalla ja vie lapsen tarvittaessa harrastuksiin.

4. Kummilla ja lapsella on omat juttunsa

Rakastava kummi luo lapseen henkilökohtaisen siteen. Läheisyyden ansiosta lapselle ja kummille kehittyy omat juttunsa. Heillä on rituaaleja, vitsejä ja tapoja, jotka kuuluvat vain heidän hetkiinsä.

Kummin kanssa tehtävien yhteisten juttujen ei tarvitse olla kalliita elämyksiä. Kummi voi viedä lapsen parturiin, huvipuistoon tai katsomaan tähtiä. Tärkeintä on lapsen ja aikuisen tunne siitä, että he jakavat jotain erityistä.

Keskustele: Onko vanhempien vai kummin tehtävä pitää kummi lapsen elämässä?

5. Hän ei vertaile kummilapsiaan toisiinsa

Hyvä kummi kohtelee kummilapsiaan tasapuolisesti, vaikka yksi lapsi olisi hänelle läheisin. Hän ei vertaile lapsia toisiinsa eikä puhu näistä rumasti. Hän huomioi kaikki kummilapsensa eikä osta yhdelle huomattavasti kalliimpia lahjoja kuin muille.

6. Hän tarjoaa vanhemmille hoitoapua

Hyvä kummi huomioi myös lapsen vanhemmat. Jos he ovat väsyneitä, kummi hoitaa lasta ja ottaa tämän tarvittaessa yökylään. Vanhemmat voivat luottaa siihen, että lapsi on turvallisissa käsissä ja viihtyy kumminsa kanssa.

Keskustele: Olenko huono kummi, kun en enää jaksa?

7. Hän tukee vanhempia henkisesti

Empaattinen kummi antaa vanhemmille konkreettisen avun lisäksi henkistä tukea. Hän kyselee vanhempien kuulumiset, kuuntelee heidän murheensa ja jakaa perheen ilot.

Hän tietää, että vanhempien jaksaminen on lapsen etu. Jos vanhempien voimat loppuvat, eikä kummi voi auttaa heitä, hän yrittää löytää ihmisen tai palvelun, joka voi.

8. Hän ei murenna vanhempien auktoriteettia

Hyvä kummi on turvallinen aikuinen, jonka kanssa lapsi viihtyy. Hän ei kuitenkaan kilpaile lapsen rakkaudesta ja suosiosta vanhempien kanssa. Hän ei myöskään murenna vanhempien auktoriteettia.

Vaikka kummi hemmottelisi lasta, hän ei riko perheen sääntöjä jatkuvasti. Jos lapsen herkkujen syömistä rajoitetaan kotona, kummi ei tarjoa lapselle jatkuvasti makeisia ja korosta, miten paljon rennompaa hänen luonaan on.

Lue myös: Anoppi sekaantuu kasvatukseen – miten toimia?
Keskustele: Anoppi syöttää lapselle järjettömästi makeaa

9. Hän ei arvostele vanhempia jatkuvasti

Vanhemmat voivat saada kokeneelta kummilta hyviä kasvatusvinkkejä. Tuki on kuitenkin eri asia kuin päteminen ja vanhempien väheksyminen. Hyvä kummi ymmärtää, koska vanhemmat kaipaavat neuvoja, ja koska he haluavat hoitaa lasta omalla tyylillään.

Vanhempien kunnioittaminen ei tarkoita sitä, ettei kummi saisi puuttua perheen ongelmiin. Hän tekee tämän kuitenkin vastuullisesti eikä mustamaalaa vanhempia, sillä hän tietää, että se ei ole lapsen etu.

Lue myös: Näin ratkaiset 5 hankalaa tilannetta isovanhempien kanssa
Keskustele: Puhuinko miehestäni liian rumasti 6-vuotiaalle lapsellemme?

10. Kummius ei ole hänelle taakka

Hyvä kummi ei valita, miten paljon kummilapset nielevät hänen aikaansa ja rahaansa. Fiksu aikuinen uskaltaa myös kieltäytyä kummiudesta, jos hän tuntee, ettei pysty sitoutumaan lapseen.

Keskustele: En halua olla enää kummi lapselle, mitä tehdä?

Lähteet: Family Share, Harpers Bazaar, Lifehack

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X