Minun tarinani 12.07.2016 Päivitetty 10.08.2021

Näyttelijä Annika Poijärvi: ”Se vanhempi siivoaa, joka ehtii ja jaksaa”

Annika Poijärvi ja Riku Nieminen ovat näyttelijävanhempia, joiden työ on epäsäännöllistä, mutta lasten rutiineista kiinni pitäminen helpottaa perheen arkea.

Teksti
Inari Suomela
Kuvat
Kari Hautala/Otavamedia

Näyttelijä Annika Poijärvi kertoo hänen ja miehensä Riku Niemisen perhearjesta:

”Vauva-ajoista kaipaan eniten kiireetöntä sängyssä loikoilua vauvan kanssa ja pienen tuhisevan vauvan haistelua. Ylipäänsä kaipaan vauvan lähelläoloa ja hiljaisuutta, jota silloin oli tarjolla ihan eri lailla kuin nykyään.

Perusarki on ihanimmillaan silloin, kun kaikkien kotiaskareiden jälkeen saa viettää kiireettömiä hetkiä lasten kanssa. Saatamme lähteä ulos kävelemään tai pyöräilemään. Vanhemman lapsen matka taittuu jo toisinaan potkupyörällä ajaen ja nuoremman taas aikuisten pyörän istuimessa. Kuuntelemme usein lastemme toiveita retkikohteesta. Saatamme käydä esimerkiksi kauempana puistossa tai Seurasaaressa.

Päivän rutiineista eniten kyllästyttävät ruoanlaitto ja imuroiminen. Meillä siivoaa se vanhempi, joka ehtii ja jaksaa. Olemme hankkineet vasta äskettäin kuivausrummun. Se on ihana!”

Lue myös: Sami Kuronen: ”Vaikeinta uusperheessä on oman paikan löytäminen”

Rutiineista pidetään kiinni

”Tarvitsen paljon unta jaksaakseni. Jos olen todella väsynyt, minusta tulee herkästi itkuinen. Silloin saatan sanoa lapsille, että äiti ei nyt jaksa. Onneksi aviomieheni paikkaa minua silloin, kun itsellä on voimat vähissä. Hermojen kiristyessä lähden kävelylle virkistymään.

Elämäämme helpottaa se, että meillä pidetään suhteellisen tarkasti kiinni rutiineista, kuten ruoka-ajoista ja päiväunista. Olemme varsin varhaisessa vaiheessa opettaneet lapset nukahtamaan itsekseen. Se on ollut kaikkien kannalta hyvä juttu. Kun esikoinen siirtyi pinnasängystä tavalliseen sänkyyn nukkumaan, kannoin hänet ensimmäisenä iltana takaisin omaan sänkyynsä 120 kertaa ennen kuin hän vihdoin nukahti.

Arjessa ärsyttää välillä se, että kaiken ohjelman toteutuminen riippuu aina kuopuksen päiväunista. Lapsi nukkuu päiväunet pääosin kotona, joten usein tulee kiire kotiin kesken kaiken. Perhearkeen kuuluu myös se, että kaikki puhuvat ja huutavat päällekkäin. Itselleni riittäisi normaalin puheäänen taso.”

Lue myös: Esko Eerikäinen: ”Laitan tyttäreni kaiken muun edelle”

Annika Poijärvi: ”Lottovoitolla ostaisin vapaa-aikaa”

”Jos voittaisin miljoonan, maksaisin pois asuntolainan ja ostaisin vapaa-aikaa. Lähtisimme kenties pidemmäksi aikaa kaukomaille, sillä viettäisin mielelläni ainakin talvet jossain lämpimässä.

Vaikeinta äitiydessä on itsehillinnän säilyttäminen, äidiltä kun kuitenkin vaaditaan aika paljon. Näyttelijän epäsäännölliset työajat eivät suinkaan helpota arkea, sillä niihin liittyy jatkuvaa lastenhoitokuvioiden suunnittelua. Onneksi äitini asuu lähellä ja auttaa meitä aina mahdollisuuksien mukaan. Käytämme toisinaan myös Mannerheimin lastensuojeluliiton hoitajanvälityspalvelua – on hienoa, että tällaista apua on perheiden saatavilla.

Lasten iltatoimien aikaan saatan joskus kokea niin sanotun välikuoleman. Se iskee usein kello kuuden aikaan, kun lapsetkin ovat väsyneitä, ja olen saanut sanoa samoista asioista moneen kertaan. Käytän työssäni ääntäni niin paljon, että en toisinaan illalla jaksaisi sanoa enää kissaakaan. Meillä on aikuisten kesken sallittua olla ihan hiljaakin. Toivun yleensä siinä vaiheessa, kun lapset on saatu nukkumaan.

Meillä syödään monesti ihan perusruokaa, kuten jauhelihakastiketta, mutta välillä haluan laittaa jotain erikoisempaa ja haastaa lapsetkin maistelemaan uusia makuja.”

Lue myös: Martina Aitolehti, ihan tavallinen mutsi?

Lastenvaatteet käytettynä, ei uutena

”Sängyssämme nukkuvat vain mieheni ja minä – lapset nukkuvat omissa sängyissään.

Parisuhdeaikaa vietämme yleensä syömällä ravintolassa tai menemällä teatteriin. Jompi kumpi meistä havahtuu yleensä ennen pitkää ehdottamaan yhteistä aikaa.

Netissä ollessani useimmiten teen töitä, olen Facebookissa tai luen uutisia. Vauvafoorumeilla olen pyörinyt viime vuosina paljon liittyen ensin Vauvasuihku-esityksen ja nyt tuoreen Taaperosuihkun tekstimateriaalien keräämiseen. En katso telkkaria. Meillä katsotaan lastenohjelmia ja fiktiosarjoja Netflixistä tai esimerkiksi Yle Areenan kautta. Katson valitsemani sarjat mieluiten niin pitkälle yhteen putkeen kuin mahdollista.

Pyrin liikkumaan paljon pyörällä, mutta kuljen myös julkisilla ja autolla sään ja kohteen mukaan. Pyöräily on ekologista ja mukavaa, sitä paitsi autolle voi keskustassa liikkuessa olla vaikea löytää parkkipaikkaa.

En osta mitään lastenvaatteita uutena. Vaatteemme ovat peräisin joko kirpputoreilta tai kavereilta.

Aamupalaksi syömme usein leipää ja munakasta sekä mysliä ja maitoa. Puuroa meillä syödään harvoin.”

Juttu on julkaistu Kaksplus-lehdessä 6/2016. Annika Poijärvi ja Riku Niminen kertoivat erostaam vuonna 2020.

Lue myös: Jukka Poika: ”Uusperhe oli aluksi shokki”

Anna.fi: Riku Nieminen paljastaa puhtinsa peruspilarit: ”En jaksaisi, jos nämä kolme asiaa eivät olisi kunnossa”

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X