Minun tarinani 04.05.2017 Päivitetty 29.01.2021

Norma John -duon Leena Tirronen: ”Palasimme Kouvolaan kasvattamaan lapset”

Norma John -duo Leena Tirronen ja Lasse Piirainen edustavat Blackbird-kappaleellaan Suomea Kiovan Euroviisuissa 2017. Kaksplus tapasi Leena Tirrosen kotonaan Kouvolassa. Muusikon uran ohella 2- ja 4-vuotiaiden lasten äiti Leena opiskelee terveydenhoitajaksi.

Teksti
Maria Mäkelä
Kuvat
Arto Wiikari/Otavamedia

”Euroviisuihin valmistautuminen on ollut koko kevään projekti. Ajelen jatkuvasti kotoani Kouvolasta Helsinkiin harjoittelemaan Norma John -yhtyeemme  kanssa. Myös esiintymisvaatteita, -kampausta ja -meikkiä täytyy suunnitella etukäteen.

Terveydenhoitajan opintoni ovat tauolla Euroviisujen vuoksi. Nelivuotiaan tyttäremme ja kaksivuotiaan poikamme arjessa muutos ei juuri näy: heille on ihan sama, meneekö äiti kouluun vai bändin kanssa treenaamaan. Joka tapauksessa vien heidät aamuisin päiväkotiin ja haen iltapäivällä pois.

Mieheni Ville on loistava kokki ja vastaa meillä ruoanlaitosta. Arkena suosimme helppoja lasten suosikkeja, kuten makaronilaatikkoa. Viikonloppuisin Ville tekee mielellään jotain erikoisempaa, kuten pitkään haudutettavaa lihapataa.”

Lue myös: Näyttelijäpariskunta Riku Nieminen ja Annika Poijärvi: ”Se vanhempi siivoaa, joka ehtii ja jaksaa”

Kotona on liikaa tavaraa ja leluja

”Yritämme yhdessä hallita arjen kaaosta, mutta epäjärjestys ottaa helposti vallan. Meillä on aivan liikaa tavaraa, erityisesti lasten leluja. Onneksi lapset osallistuvat mielellään siivoamiseen. Toki pyykkien laittaminen heidän kanssaan on hidasta, mutta ajattelen sitäkin hetkeä yhdessä vietettynä aikana.

Emme koskaan osta lapsille leluja, sillä sukulaiset lahjovat heitä yllin kyllin. Kaupasta lapset eivät myöskään saa kinuamalla mitään.

Nyt he ovat jo sisäistäneet asian, mutta aiemmin moni reissu päättyi siihen, että kannoimme itkupotkuraivoavan tytön kaupasta ulos.”

Kouvolassa on hyvät tukiverkot

”Muutimme Kouvolaan puolisen vuotta sitten asuttuamme sitä ennen yli kymmenen vuotta Helsingissä. Mieheni ja minä olemme molemmat kotoisin täältä ja tuntui luontevalta palata kotiseudulle kasvattamaan lapset. Lisäksi vaakakupissa painoi mahdollisuus elää omakotitalossa.

Kaikki lähisukulaisemme asuvat myös Kouvolassa. Isovanhemmat voivat hakea lapset päiväkodista, jos työpäivämme venyvät, ja lapset saavat leikkiä usein serkkujen kanssa.

Mummi tulee apuun silloinkin, kun tahdomme mennä Villen kanssa kahdestaan vaikka elokuviin. Jokin aika sitten vietimme parisuhdepäivän Kouvolan tyyliin: marssimme suurin piirtein samanlaisissa tuulipuvuissa torille kahvittelemaan, jonka jälkeen tuhlasimme rahaa kolikkopeleihin. Hauskaa oli!”

Lue myös: Juontaja ja kokki Pipsa Hurmerinta: ”En häpeä pyytää lapsenhoitoapua”

Ei meikkiä arkena

”Arkena en meikkaa lainkaan, eikä minua tosiaankaan tunnisteta kauppareissuilla. Välillä on kuitenkin ihanaa pukeutua naisellisesti ja tälläytyä viimeisen päälle. Tätä puoltani pääsen toteuttamaan keikoilla.

Lapseni saivat katsoa Norma Johnin esiintymisen Uuden Musiikin Kilpailussa. Poika ei tainnut edes tunnistaa minua ja tyttö oli syvästi pettynyt, kun en ollut pukeutunut Frozen-tyyliseen vaaleansiniseen viittamekkoon.”

Oman ajan puute yllätti vauva-aikana

”Oman ajan puute yllätti esikoisen vauva-aikana. En hormonihuuruissani raaskinut päästää vauvaa silmistäni, vaikka mies yritti tuupata minua ovesta ulos. Kuopuksen kohdalla pystyin onneksi ottamaan rennommin.

Rentoudun parhaiten pitkillä kävelylenkeillä. Myös musiikki tuo vastapainoa lapsiperhearkeen.

Kodissamme soivat ainoastaan lastenlaulut. Nelivuotiaamme laulaa ja esiintyy mielellään, eikä siedä sillä saralla kilpailijoita. Jopa hyräily on minulta kielletty.

Nautin musiikin luomisesta enemmän kuin esiintymisestä. Sanoitan Norma Johnin kappaleet, mutta sävellyksistä vastaamme yhdessä Lasse Piiraisen kanssa. Inspiroidun esimerkiksi koskettavista leffoista. Katsoin juuri Vaiana-animaation ja itkin koko ajan.”

Lue myös: Tv-juontaja Elina Kottonen: ”Ajattelin etukäteen, etten osaa olla äiti”

”Olemmeko helikopterivanhempia?”

”Ennen raskautta ajattelin, että kasvatan lapseni hiljaisiksi ja kilteiksi. Nyt kun selkäni käännän, poika on jo kiivennyt kattoon. Tyttö taas koettelee rajojaan uhmaamalla. Silti olen aina lapsistani ylpeä. Iloitsen erityisesti siitä, että he ovat niin myötätuntoisia.

Välillä mietin, syyllistymmekö mieheni kanssa ns. helikopterivanhemmuuteen. Hyrräämme lasten ympärillä ja saatamme suojella liikaakin, vaikka tärkein tavoitteemme on kasvattaa heistä elämässään pärjääviä aikuisia. Toivottavasti osaamme päästää ajoissa irti.”

Lue myös: Näyttelijä Venla Saartamo: ”Lasta ei voi kannustaa liikaa”

Juttu on julkaistu Kaksplussassa 4/2017.

Kommentit (1)

”vietimme parisuhdepäivän Kouvolan tyyliin: marssimme suurin piirtein samanlaisissa tuulipuvuissa torille kahvittelemaan, jonka jälkeen tuhlasimme rahaa kolikkopeleihin”

Hmm… ehkä kuitenkin vain vähän vanhempien esim. joidenkin eläkeikäisten kouvolalaisten tyyli :D

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X