Minun tarinani 21.08.2023 Päivitetty 29.08.2023

Riikka jäi yksin kaksosvauvojen ja kahden muun lapsensa kanssa – se sai hänet havahtumaan siihen, miten auttaa uupuneita vanhempia

Koettelevien pikkulapsivuosien aikana Riikka sai auttamisidean, josta tuli hänen uusi työnsä.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
Vilma Doumbouya

Kotona odottaa useita pyykkipinoja ja tavarakasoja. Vaipparoskis alkaa olla täynnä, ja likaiset tiskit kaipaavat pesua.

Pienten lasten vanhempana sekasotkuun luo nopean silmäyksen ja samalla tajuaa, että taaskaan ei ole aikaa tehdä mitään – jälkikasvu kun janoaa huomiota ja läsnäoloa. Etenkin, jos kotona ei ole toista aikuista.

Apua siivoamiseen ei ole välttämättä helppoa saada, vaikka sitä rohkenisi pyytää.

Neljän lapsen äiti Riikka Sarjolle, 41, tilanne on tuttu etenkin kahden vuoden takaa. Tuolloin hänen kuopuksensa, nyt 2-vuotiaat Alma ja Bea, syntyivät.

Heidän isosiskonsa Aida on kaksosia vuoden vanhempi. Lisäksi perheeseen kuuluu 12-vuotias isoveli Kasper.

Lue myös: Miia syötti kaksosia upouudessa asunnossa, kun hänen miehensä kaksoiselämä paljastui: ”Lapseni antoivat syyn nousta aamuisin”

”Voi kun joku auttaisi”

Silloin, kun Aida syntyi, Riikka oli ensimmäisen kuukauden hänen kanssaan kahdestaan. Riikan ex-puoliso Lamin, joka on kolmen nuorimman lapsen isä, joutui odottamaan oleskelulupaa ja sai sen vasta tyttären synnyttyä.

Jo tuolloin Riikka oli toivonut, että joku auttaisi häntä siivoamisessa. Jos kotia alkoi siistiä, oli se pois vauvan kanssa käytetystä ajasta, mitä Riikka ei halunnut.

Elämä seestyi hetkeksi, kun Lamin pääsi muuttamaan perheensä luo. Pari alkoi haaveilla perheenlisäyksestä, ja pian Riikka oli jälleen raskaana.

Ultrakuvan nähtyään Riikan ensimmäinen ajatus oli, ettei perhe enää mahdu nykyiseen autoon.

Tuo huoli tuntuu nyt varsin pieneltä, sillä pian kaksosten syntymän jälkeen Lamin sairastui vakavasti ja joutui sairaalaan. Riikka jäi yksin kaksosvauvojen, taaperon ja esikoispojan kanssa.

Yrittäjyys mahdollistaa sen, että Riikka voi aikatauluttaa työnsä mahdollisimman perheystävällisesti.

Riikan isä riensi apuun

Kun Riikan isä eli lasten isoisä kuuli tyttärensä olevan pulassa, hän riensi apuun. Isoisä muutti Riikan kotiin viideksi viikoksi, jotta voisi olla apuna mahdollisimman paljon.

– Minä en varmaan olisi tässä ilman isääni, Riikka sanoo.

Myös sosiaalitoimi tarjosi apua. Se ei kuitenkaan ollut sellaista, mitä Riikka olisi kaivannut eniten.

Kun lastenhoitaja saapui, Riikka lähinnä siivosi ja kävi ruokaostoksilla. Se helpotti tilannetta, mutta eniten Riikka kaipasi siivouskaveria. Riikalle tarjottiin myös keskusteluapua, mutta hän koki, että se otti enemmän kuin antoi.

– Halusin kyllä purkaa sydäntäni vaikeasta elämäntilanteesta, mutta toivoin, että olisimme voineet siinä samalla vaikka viikata pyykkejä. Kotityötkin olisivat edistyneet keskustelun lomassa.

Se ei kuitenkaan käynyt palveluntarjoajalle, ja niinpä Riikan oma lepo jäi vähäiseksi.

Omasta hädästä virisi bisnesidea

Kun Riikka sai viimein lepohetkiä, joina mieli pääsi lepäämään ja ajatuksilla oli tilaa vaeltaa, syntyi idea. Hän perustaisi oman yrityksen, joka tarjoaisi sosiaalista siivousta.

Riikalla on sosionomin koulutus, ja ennen nuorimpien lastensa syntymää hän työskenteli varhaiskasvatuksessa. Riikka kuitenkin uupui päiväkodin äänimaailmaan, paloi loppuun ja irtisanoutui.

Niinpä kaksosten syntymän jälkeen Riikalla ei ollut työpaikkaa, mihin palata.

Hän punnitsi, raaskisiko laittaa kaksoset jo yksivuotiaina päivähoitoon. Molemmat ovat aktiivisia sekä rohkeita luonteita, joten Riikka luotti heidän pärjäävän. Samalla hän saisi työn kautta elämäänsä uudenlaista sisältöä.

Syyskuussa 2022 Riikka perusti yrityksensä Siivotaan yhdessä. Asiakas saa siistin kodin ja samalla mieli kevenee keskustellessa.

Lapsiperheiden auttaminen on Riikalle sydämenasia. Riikka kokee, että auttamalla erityisesti äitejä hän auttaa koko perhettä.

– Jos äiti uupuu, koko perhe voi huonosti.

Suurin osa asiakkaista onkin tällä hetkellä perheenäitejä, joilla on erilaisia haasteita elämässään. Monille on avun pyytäminen on ollut vaikeaa.

– Asiakkaan voi olla vaikeaa edes sanoa, mitä haluaisi minun siivoavan.

Osa asiakkaista saattaa häpeillä sotkua. Riikka vakuuttaa, että häntä ei suurikaan siivo kauhistuta. Päinvastoin hän on aina innoissaan, kun pääsee ajan kanssa siistimään ja järjestelemään paikkoja.

Kaikki asiakkaat eivät pysty tai halua osallistua siivoamiseen, mutta toiset kokevat oman kädenjälkensä näkemisen hyvin voimauttavana.

– Jos on pitkään katsellut kodissaan kohtaa, joka vaivaa, mutta jolle ei kykene tekemään mitään, voi olla hyvin inspiroivaa saada se kuntoon.

Myös se, että asioita saa pohdiskella oman kodin rauhassa samalla puuhastellen, voi auttaa ahdistuksen kourissa olevaa ihmistä keskittymään omien ajatusten työstämiseen.

Rauhaa omaankin elämään

Riikka kokee kohtaamiset asiakkaiden kanssa ja kuulemansa tarinat hyvin merkityksellisinä. Vaikka sosiaalista siivousta ei voi tehdä yhtä monen kohteen verran päivässä kuin tavanomaisia siivouskäyntejä asiakkaiden koteihin, antavat tapaamiset hänelle tunteen siitä, että niissä ollaan oikeiden asioiden äärellä.

Myötätuntoisella kuuntelulla ja uudenlaisten näkökulmien tarjoamisella on usein muutokseen asti sysäävää voimaa. Sen Riikka on päässyt työssään huomaamaan.

Yritys täyttää syyskuussa 2023 vuoden. Sinä aikana Riikka on ehtinyt saada asiakkailtaan lempinimet ”Pelastava enkeli” ja ”Hurrikaani”.

Riikka iloitsee, että hän voi työllään olla jonkun toisen elämässä tukipilarina. Hänellä itsellään tukena on edelleen oma isä, joka on muuttanut lähemmäksi Riikkaa ja lapsia, vain kilometrin päähän.

– Ennen haastattelua soitin, voiko nuhainen Aida tulla eläkepäiviä viettävän papan luokse hoitoon. Hän otti lapsen ilomielin luokseen.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X