Minun tarinani 20.03.2024

Suomalaisäiti ei ollut uskoa silmiään, kun Britney Spears jakoi hänen videonsa – nyt Paulina naurattaa ihmisiä ympäri maailman

Paulina saa ideoita videoihinsa lapsiperhearjesta. Hän haluaa tehdä huumoria asioista, jotka tosielämässä ärsyttävät ja saavat tuntemaan huonommuutta.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
Paulina Åkerholm

Nuori nainen juoksee suomalaista metsätietä pitkin yöpaidassa pyyhe päässään. Kylpytakki toimittaa päällystakin virkaa. Käsi puristaa tiukasti hammasharjaa.

Välillä nainen yrittää hörpätä kahvia muumimukista. Aamutossut lentelevät jalasta. Taustalla soi elokuvasäveltäjänä tunnetun Hans Zimmerin dramaattinen tuotos.

Tekstityksestä lukee ”Me on my way to work at 8:15 hoping I´ll get there by 8” eli vapaasti suomennettuna ”Minä matkalla töihin klo 8:15 toivoen, että olen siellä klo 8”.

Pietarsaarelaisen perheenäidin Paulina Åkerholmin, 32, video on kerännyt Instagramissa yli 72 miljoonaa katselukertaa. Myös muita Paulinan huumorivideoita on katsottu satoja tuhansia kertoja.

Useat niistä kertovat hulvattomalla tavalla äitien ja naisten paineista mutta myös parisuhteen tavallisimmista kipupisteistä.

Paulinan tilin suosio räjähti, kun laulaja Britney Spears innostui Paulinan aamukiirevideosta ja jakoi sen Instagram-seinällään.

Nyt Paulinalla on jo 400 tuhatta seuraajaa, ja tilistä on tullut ammattimainen huumorikanava. Kyseessä ei ole kuitenkaan pelkkä onnenkantamoinen, vaikka aluksi videot olivat Paulinalle keino helpottaa omaa oloa.

Videoterapiaa

Paulina oli 23-vuotias, kun hänestä tuli äiti. Vaikka lapsi oli hyvin toivottu, äitiyslomalla oleminen ei ollut Paulinalle pelkästään auvoisaa aikaa: hän oli masentunut ja tunsi olonsa yksinäiseksi puolison ollessa töissä.

– Olisinpa ymmärtänyt alkaa tehdä huumorivideoita jo silloin, sillä niiden tekeminen on itselleni eräänlaista terapiaa, Paulina miettii.

Toisaalta sosiaalinen media oli Paulinan ensimmäisen äitiysloman aikaan hyvin erilainen kuin tänä päivänä. Huumoriskene ei vielä ollut lyönyt läpi samalla tavalla Instagramissa kuin nykyään.

Toisen lapsen synnyttyä vuonna 2017 Paulina alkoi jakaa Instagramiin arkisia asioita perheenäidin elämästä. Hän huomasi, että seuraajia kiinnostivat nimenomaan aidosta elämästä kertovat asiat.

Myös huumorivideoiden teossa Paulinaa innostaa erityisesti halu rikkoa somen siloteltua kuvaa ja saada seuraajansa vaalimaan itsemyötätuntoa.

– En halua, että kukaan tuntee itseään huonommaksi sen jälkeen, kun on katsonut tuottamiani julkaisuja. Videoiden on tarkoitus antaa vertaistukea ja ymmärrystä sille, että kenenkään elämä ei ole täydellistä.

”Perheeni ei välttämättä jaksa kuvata”

Nainen saapuu kotiin töistä mustissa aurinkolaseissa ja mustassa, hyvin istuvassa villakangastakissa. Hän halaa kauniisti puettuja lapsiaan ja saa viinilasin mieheltään, joka kokkaa tyytyväisenä illallista. Lasi kädessään nainen katselee tyytyväisenä yhdessä leikkiviä lapsia.

Videon seuraavassa osiossa asetelma toistuu mutta vähemmän idyllisenä. Nainen joutuu loikkaamaan valtavan kenkäkasan yli saapuessaan kotiin. Mies istuu vessassa, jääkaappi on tyhjä ja nainen itse päätyy makaamaan uupuneena sohvalle, jonka vieressä lapset tuijottavat tablettejaan. Video on Paulinan toiseksi suosituin julkaisu Instagramissa.

On selvää, että videon tekemiseen on takuulla kulunut aikaa ja vaivaa. Lisäksi on pitänyt rekrytoida perheenjäsenet mukaan näyttelemään. 

– En varmasti jaksaisi tehdä videoita, ellen saisi niiden tekemisestä itse niin paljon, Pauliina toteaa.

Perheenjäsenet auttavat Paulinaa auliisti. Jopa hänen vanhempansa esiintyvät silloin tällöin videoilla ja auttavat niiden kuvaamisessa.

Lapsia äidin videoproduktiot eivät juuri kiinnosta. Toisaalta he kyllä jaksoivat mainita kavereilleen, että ”Britney jakoi äidin videon”, vaikka eivät varsinaisesti tienneet, kenestä on artistista on kyse.

– Haaste on se, että perheeni ei välttämättä jaksa kuvata neljää tuntia metsätiellä mielestäni nerokasta tekelettä. Se asettaa pieniä rajoitteita videoiden valmistumiselle.

Huumorivideoiden ohella Paulinan on myös hoidettava päivätyönsä, sillä hän tuottaa sisältöjä matkailualan toimeksiantoihin. Pohjakoulutukseltaan Paulina on medianomi, joskaan 15 vuoden takaisissa opinnoissa ei somevideoiden tekemistä opetettu.

Valokuvaaminen sen sijaan on pitkään ollut Paulinalle rakas harrastus. Se on kuitenkin jäänyt parin viime vuoden aikana syrjään videoiden tekemisen vuoksi.

Videoiden kuvaaminen on ottanut sijaa myös perheen kodissa. Videotuotannolle on varattu kotitalon kellarista oma huone. Siellä Paulina säilyttää lukuisia rekvisiittojaan, kuten jo tavaramerkiksi muodostuneita ”nopeita laseja”, ilmalla täytettävää skumppapulloa sekä yksisarvista.

Täysin ilmaista videoiden tekeminen ei välineiden puolesta ole Paulina kertoo, että aluksi hän osteli nettikaupoista erilaisia vaatteita ja muita tarvikkeita videoita varten.

Nykyään hän miettii enemmän, mitä häneltä jo löytyy. Paulina myös kyselee paljon vanhemmiltaan, isovanhemmiltaan ja ystäviltään rekvisiittoja lainaksi.

Yllättävätkin esineet ja asiat saattavat istua mainiosti videoille.

– Meiltä löytyy traktori, joten aloin miettiä, millaisen videon tekisin sen ympärille. Lopulta keksin, että traktorilla voi kuljettaa matkalaukkujani videolla, jossa hämmästytän mieheni sillä, paljonko tarvitsen tavaraa matkalle mukaan.

Katsojan näkökulmasta on onni, että Paulina tekee huumorivideoita mielellään kustannuksista riippumatta.

Ei voi olla nauramatta, kun Paulina kiertelee videolla skumppalasi kädessään katselemassa kotinsa tiskivuorta, pölynimuria, palikkatornia ja lapsen suoraan oveen piirtämiä tekeleitä hiljaisesti nyökkäillen kuin olisi kiertämässä taidenäyttelyä.

Oma koti ei näytäkään enää yhtä kaamealta. Päinvastoin tekee mieli alkaa itsekin tarkastella kodin pahimpia paikkoja taidekriitikon silmin.

Lue myös: Tinna Henriikan sketsihahmo Ellu laulaa lapsivapaasta ja ravistelee luutuneita käsityksiä: ”Äidit eivät aina jaksa, ja lapseen menee hermot”

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X