Minun tarinani 13.05.2016 Päivitetty 15.06.2021

Tällaista on muusikko Erja Lyytisen vauva-arki

Muusikko Erja Lyytisen kaksospojat ovat tottuneet hotellien leikkipaikkoihin, sillä Erja palasi lavoille, kun vauvat olivat vasta parikuisia.

Teksti
Else Turunen
Kuvat
OM-arkisto

”Syömme aamupalaksi yleensä puuroa ja hedelmiä tai marjoja. Nyt aamiainen on ollut hotellissa, sillä olen ollut kiertueella ja lapset ovat olleet mukana. Lapset syövät myös sormiruokaa: kurkkupaloja, karjalanpiirakkaa ja lihapullia.

Lastenhoitaja on suuri apu. Kiertueella hän katsoo poikia myöhäisestä iltapäivästä iltaan asti. Lapset nukahtavat yleensä helposti.

Keikkamatkalla ajoitamme ajoreissut niin, että aamiaisen jälkeen menemme hotellin leikkipaikalle. Leikin jälkeen lapsia väsyttää, ja he nukahtavat yleensä autoon tunniksi pariksi.

Pystyn lähtemään kotoa helpoiten olemalla rauhallinen mutta nopeassa lähtövalmiudessa. Yritän olla lapsille ensin läsnä ja mieluusti sanon hei hei muualla kuin eteisessä. Sopivassa tilanteessa lähden vain ulos. Se vaatii tilannetajua.

Parisuhdeaika on vähäistä tässä elämänvaiheessa. Jos sellainen mahdollisuus olisi, menisimme aikuisten kesken elokuviin tai syömään. Mieheni Davide Floreno soittaa yhtyeessäni kitaraa eli näemme kiertueellakin.

Lue myös: Tiktakin Petra Gargano: ”Otan äitiydestä helposti paineita”

Parasta on onnellisena heräävät lapset

Hemmottelen itseäni juomalla viisi minuuttia rauhassa teetä. Olen luopunut aamuteestäni, sillä haluaisin tehdä sen hyvin: huomioida veden lämpötilan, teen laadun ja haudutusajan. Hemmottelua on myös oma kaunistautumishetki takahuoneessa ennen keikkaa.

Kuuntelemme kotona paljon bluesmusiikkia, Jimi Hendrixiä ja Elmore Jamesia. Pojat saattavat rummuttaa pöytää pienillä käsillään.

Jos voittaisin miljoonan, jäisin edelleen haaveilemaan unelmakämpästäni Etelä-Helsingissä. Haluaisin parantaa elintasoamme. Asumme nyt rintamamiestalossa, joka on mukava ja kaunis koti, mutta lasten kanssa hieman hankala: meillä on kaksi kerrosta ja takka, josta voi vetää tuhkat pesästä. Osan rahoista sijoittaisin.

Perusarjessa kivointa on kun lapset heräävät onnellisina. Onneksi niin käy usein. Pidämme myös vedestä. Käymme kiertueella hotellien saunatiloissa uimassa.

Odotan, että pääsen käyttämään lahjakorttini kauneushoitolaan. Haluaisin myös kampaajalle. Kaverini sanoivat, että onpa sinulla ihanan pitkä tukka! Onhan se, koska en ole ehtinyt kampaajalle kuukausiin.

Tärkein kasvatusperiaatteeni on pyrkiä olemaan lempeä, mutta samalla tarvittaessa tiukka tärkeissä asioissa, esimerkiksi käytöstavoissa. Haluaisin, että lapset oppisivat kunnioittamaan toisia ihmisiä, vaalimaan tasa-arvoisuutta ja rehellisyyttä.

Vihaan, jos ihmiset tuputtamalla tuputtavat omia näkemyksiään esimerkiksi kasvatuksesta. Vaikka ne olisivat hyviäkin, sellainen puuttuminen ärsyttää.

Vaikeinta äitiydessä on olla suuttumatta ja sen sijaan kasvattaa rauhallisen tiukasti.

Juhlaa olisi ottaa päivätorkut. Lapset heräilevät vielä öisin. He nukkuvat päiväunet, mutta itse en malta mennä lepäämään. Nukun liian vähän.”

Lue myös:
Katri Manninen: ”Lapsiperhearki oli kaaosta ennen adhd-diagnoosiani”
Babybear-blogin Xenia Andersson: ”Olisinpa rennompi toisen lapseni kanssa”

Juttu on julkaistu Kaksplussassa 4/2015.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X