Minun tarinani 10.04.2018 Päivitetty 04.11.2020

”Tapasin siskoni vasta aikuisena” – perhebloggaajien koskettavat tarinat sisarusten merkityksestä

Kysyimme sisarussuhteiden asiantuntijoilta, perhebloggaajilta, mitä sisarus merkitsee elämässä. Vastaukset ovat yhtä kauniita ja ainutlaatuisia kuin jokainen sisarussuhdekin. Huomio, Sipulia silmässä -varoitus on annettu!

Teksti
Jenni Heiti
Kuvat
iStock

Lasten sisarussuhde ilmenee arjessa usein kinasteluna, härnäämisenä, mustasukkaisuutena, valtavana äänen volyymina. Kun kaikki on hyvin, sisarusten välit saattavat vaikuttaa avoimelta vihanpidolta, mutta jos joku sisaruksista sairastuu, muissa herää huoli: ”Kai se paranee?”

Aikuisena sisarusten arvon alkaa tajuta eri tavalla. Harva ymmärtää perheen iloja, suruja ja omituisuuksia yhtä hyvin kuin lähisukuun kuuluva. Vanhempien ero, sisarusten välien rikkoontuminen tai muu tragedia saattaa jättää syvät traumat elämään. Sisaruksen kuolema musertaa kuin puolet sydämestä olisi viety pois.

Kysyimme sisarussuhteiden ammattilaisilta, perhebloggaajiltamme, millaisia ajatuksia heillä herää sisaruksista. He tarkastelevat perhe-elämää päivittäin paitsi oman arjen myös siitä kirjoittamisen näkökulmasta.

Kuten heidän tarinansa osoittavat, sisarussuhteita on monenlaisia – ja ne kaikki ovat ainutlaatuisia.

sisarusten päivä

Yhteenkuuluvuuden tunne voittaa riidat

”Lasteni veljessuhteen seuraamisessa parasta on huomata, millaiseksi kaksikoksi he ovat aivan pienestä asti muodostuneet. He ovat toistensa parhaat ystävät, tukevat toisiaan aina, ja yhteenkuuluvuuden tunne voittaa lopulta joka kerta myös sisarusriidat ja tappelut. Minulla ei ole pienintäkään epäilystä, etteivätkö he olisi toisilleen läsnä myös tulevaisuudessa.

Sisaruus on parhaillaan elämänmittainen ilo, onni ja turva. Se ihminen, joka tuntee ja tietää sinut ja jonka kanssa yhteisiin muistoihin tai kokemuksiin voidaan viitata vaikka yhdellä sanalla. Toinen kyllä tietää, mitä tarkoitetaan. Minulla on tällainen suhde siskooni, ja tätä sisaruussuhteen tärkeyttä silmällä pitäen halusimme kaksi lasta.”

Pauliina, Mrs. Eriksson’s Room

sisarusten päivä

Tapasin siskoni vasta aikuisena

”Mä tapasin mun siskon vasta aikuisena. Olin 18-vuotias, kun sain kuulla, että minulla on sisko. Hän oli silloin seitsemän. Tapasin kuitenkin hänet vasta, kun hän oli 15 ja itse olin 26.

Nyt meistä on tullut läheiset, ja hän on tärkeä osa perhettämme, niin siskona kuin lapseni tätinä. Hän on tärkeä myös puolisolleni. Sisaruuden merkitys on se side. Tietää, että toinen on olemassa ja läsnä.

Kun näin hänet ensimmäisen kerran, huomasin ensimmäisenä hänen hiuksensa. Ne olivat tummat, paksut ja kurittomat. Aivan kuin omani. Luulin, että puoliksi tunisialainen tukkani on maailman ainoa pöheikkö, joka tuuheudessaan karkaa kaikkialle ja joka painaa kuin synti. Tunsin voimakasta yhteenkuuluvuutta: jollakin on samanlaiset hiukset! Joku tietää, millaista se on. Myöhemmin olemme huomanneet että meissä on paljon muutakin yhteistä.

Usein unohdan, että olemme tutustuneet vasta myöhemmällä iällä. Tuntuu, kuin olisin tuntenut hänet aina. Toisaalta harmittaa, ettemme viettäneet lapsuutta yhdessä. Yhteenkuuluvuus on parhaimmillaan silloin, kun hän tulee kylään ja kysyy ”Onks sul jotain paitaa, unohin mun oman kotiin.” Silloin pengomme vaatteet lennellen vaatekomeroani ja siskoni toteaa ”Sä olet ihan kaaos.”

Jasmin, Munakoisoni ja minä

sisarusten päivä

Kaipasin isosisarusta, onneksi olen nyt itse sellainen

”Sisaruudessa ainutlaatuista on se, että itse vanhimpana saan kuulla ja auttaa sisaruksiani. Asiat, joista ei välttämättä uskalleta puhua vanhemmille, kerrotaan minulle. Itse olisin nuorempana kaivannut isosisarusta, jota ei ollut. Nyt voin antaa elämänohjeita, tukea ja auttaa pikkusiskoa ja -veljeä.”

Melissa, Rakkauden iso/pieni kupla

sisarusten päivä

Sisko on paras ystäväni

”Minulla itselläni on isosisko, ja hän on ehdottomasti paras ystäväni. Meillä onkin aina tapana sanoa, että olemme toistemme ”built in best friend”. Olen kokenut hänet aina todella tärkeänä, ja hänelle kerron oikeasti ihan kaiken. En tiedä, miten tulisin toimeen ilman siskoani.

Joskus nuorempana asuimmekin kotoa muuton jälkeen saman katon alla, mutta nykyään meillä on enemmän välimatkaa, hän kun asuu Helsingissä ja minä Porissa. Soittelemme silti todella usein, ja etenkin Facetime on kovassa käytössä. Haluan ottaa siskoani mahdollisimman paljon osaksi elämääni, ja häissäni hän sai kunnian olla kaasoni. Kun tyttäreni syntyi, ei tarvinnut kauaa miettiä, ketä pyydän kummiksi. Kun on sisko, on elämänmittainen ystävä!”

Julia, Kotiportailla

sisarusten päivä

Sisarus on paras lahja, jonka lapselle voi antaa

”Minulla on kolme siskoa enkä voisi kuvitellakaan elämää ilman heitä. Meillä on kahden nuoremman kanssa eri isä, mutta olemme aina olleet 110-prosenttisesti siskoja.

Meistä vanhimmalla ja nuorimmalla on ikäeroa 24 vuotta, ja minullakin hänen kanssaan 20 vuotta. Suhteet  vanhimpaan ja nuorimpaan siskooni ovat toki erilaiset ikäerosta johtuen, mutta rakastan kaikkia siskojani yhtä paljon.

Itse sain tytön ja pojan, ja näin on hyvä, mutta jos toinen lapsi olisikin ollut tyttö, olisin ehkä halunnut kokeilla, josko itsekin olisin saanut neljä tyttöä.

Olen kuullut, että sisarus on paras lahja, jonka lapselle voi antaa,  ja olen samaa mieltä.”

Mari, Mari Valosaari

sisarusten päivä

Siskon seurassa voi olla oma hölmö itsensä

”Minulla ja pikkusiskollani on aivan erityinen suhde. Vaikka emme tapaisi hetkeen, tuntuu kuin aina jatkaisimme siitä, mihin viimeksi jäimme. Luemme toistemme ajatuksia ja ihan parasta on se, että pystyy olemaan täysin oma hölmö itsensä oman siskon seurassa. On ihanaa, kun pitkän työpäivän jälkeen näkee oman siskon ja voi vain olla, eikä tarvitse edes sanoa mitään. Meillä on vahva henkinen yhteys ja riittää, kunhan vain toinen on siinä.”

Parasta omien lasten seuraamisessa on ollut se, kuinka vilpittömästi he rakastavat toisiaan. Iltaisin he antavat hyvänyön halit ja pusut toisilleen ja kertovat rakastavansa toisiaan.”

Susanna, Touhulandia

sisarusten päivä

Sisaruksen kanssa käydään läpi traumat ja onnenhetket

”Sisarus on henkilö, jota ikävöidään kun sisarus on päiväunilla, jonka kanssa vedetään iltavilliä hepulikohtausta ympäri kotia, jonka kanssa jaetaan viivotinta apuna käyttäen karkit, jonka ärsyttäminen on parasta kaikesta, jonka kanssa riidellään kaikesta ja joka hetki, joka puolustaa sisarusta kaikissa tilanteissa ja jonka kanssa sitten aikuisena haukutaan porukalla omia vanhempia ja käydään läpi lapsuuden traumoja ja onnenhetkiä. Sisarus on isoin lahja, jonka vanhemmat voivat lapselleen antaa.”

Hanna, Yli pyykkivuorten

sisarusten päivä

Isompikin ikäero ”pienenee” sisarusten kasvaessa

”Olen ollut ainoa lapsi 10 vuotta. Siihen mahtui äidin ja isän ero, minkä jälkeen olen saanut isän puolelta kaksi aivan ihanaa pikkuveljeä! Meillä on ikäeroa 10 ja 16 vuotta. Vanhemman pikkuveljen kanssa välimme ovat lämmeneet nyt viime vuosina ja nykyään meillä on todella hauskaa yhdessä! En vaihtaisi pikkuveljiäni mihinkään, he ovat niin ihania!”

Liina, Mama Lina

sisarusten päivä

Sisarussuhde on yksi elämän opettavaisimmista suhteista

”Koen olevani hirvittävän onnekas, kun saan seurata omien lasten kasvua – niin yksilöinä kuin sisaruksinakin. Oma siskopuoleni on minua sen verran vanhempi, että hän oli jo muuttamassa kotoa, kun minä vasta aloin tajuta elämästä jotakin. Vaikka välimatkaa on, meillä on aina ollut se lämmin ja vahva side. Se sisaruussuhde, mistä aina puhutaan.

Omien lasten kanssa sen näkee tietysti paremmin. Sisarusten väliset suhteet ovat yksi elämän opettavaisimmista suhteista. Siinä opetellaan luopumaan ”yksinvaltiudesta”, kun uusi sisarus tulee kuvioihin. Opetellaan jakamaan, pitämään omista rajoista kiinni. Sisarus on se maailman ärsyttävin tyyppi, ja toisaalta, jos se kolauttaa polvensa kaatuessaan, kukapa ensimmäisenä auttaisi, ellei sisarus?

Muksut voivat olla toistensa kimpussa kuin ärhentelevät taistelukalat, mutta kun sisko ei saa vanukasta auki, veli rientää apuun ja napsauttaa ritarillisesti vanukaspurkin auki. Kerran veli puraisi itseään sormesta, ja mitä tekee lapsi: soittaa siltä istumalta siskolleen, joka tuli hoitamaan laastaroinnin! On palkitsevaa huomata, kuinka lapset ymmärtävät itsekin, millainen voimavara oma sisarus on.

Sisarusten välinen side on vuosista, välimatkoista, sukupuolesta ja muista ominaisuuksista riippumatta todella vahva ja ainutlaatuinen. Samaan ei voi yltää – muut kuin sisarukset!”

Sari, Saron blogi

 

 

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X