Minun tarinani 02.03.2016 Päivitetty 18.08.2023

Tässä on Kaksplussan ensimmäisen kansiäitikilpailun voittaja!

Kaksplussan historian ensimmäisen kansiäitiäänestyksen voitti seinäjokelainen Maria Halme, 20, joka on 1-vuotiaan Lukan yksinhuoltaja.

Teksti
Toimitus
Kuvat
Jorma Marstio/Otavamedia

”Tämä on kuin sulle tehty”. Tämä äitinsä kannustus mielessään seinäjokelainen pienen Luka-pojan yksinhuoltaja Maria Halme, 20, lähetti kuvansa Kaksplussan historian ensimmäiseen kansiäitikilpailuun. ”Kokeillaan nyt, vaikka en minä koskaan mitään voita”, Maria ajatteli.

Kannatti kuunnella äitiä – tässäkin asiassa. Marian ja Lukan suloinen kuva siivitti heidät voittoon ja niinpä äiti ja poika kuvattiin maaliskuun Kaksplussankanteen.

Marian tie äidiksi ei ole ollut tavanomaisin. Luka syntyi vuosi sitten syksyllä, kun edelliskeväänä ylioppilaaksi kirjoittanut Maria oli ehtinyt olla kolme viikkoa 19-vuotias. Maria ei ole yhdessä Lukan isän kanssa, eikä tämä ole läsnä poikansa elämässä.

Mutta Marialla on muuten vahvat tukiverkot: äiti, isäpuoli, laaja suku ja läheisiä ystäviä, jotka ovat Lukan kummitätejä. Marian isä asuu osan vuotta Espanjassa, jossa Maria on käynyt Lukan kanssa jo monta kertaa.

Oma äiti mukana synnytyksessä

Äiti oli mukana Marian synnytyksessä. Se tuntui luonnolliselta, sillä he ovat olleet aina läheisiä.

– Äiti lähettää Kaksplussan lukijoille terveisiä, että jos joku yksin synnyttävä miettii, kenet ottaa mukaan synnytykseen, niin oma äiti on hyvä vaihtoehto, Maria nauraa.

Lukan ensimmäiset kahdeksan kuukautta Maria asui lapsuudenkodissaan. Se oli toimiva järjestely, sillä esimerkiksi Marian toipuessa synnytyksestä äiti oli auttamassa. Nyt Maria ja Luka ovat asuneet puoli vuotta omassa kodissaan, mutta sekin on vain muutaman kilometrin päässä äidin luota.

Haave: nuorena äidiksi

Aina vauvoja rakastanut Maria sanoi jo lapsena, että haluaa nuorena äidiksi. 17-vuotiaana, hän pamautti läheisilleen. Tai 19-vuotiaana, täsmentyi myöhemmin. Kun tuo ikä alkoi lähestyä, haave tuntui kaukaisemmalta. Mutta kun Luka ilmoitti tulostaan, Maria ei epäröinyt hetkeäkään. Hän halusi lapsen.

– Äitiys on parasta, mitä minulle on tapahtunut. Elämä tuntui merkityksellisemmältä, kun hän saapui, Maria sanoo ja katsoo hellästi poikaansa.

Rankinta äitiydessä ovat olleet kaikille vanhemmille tutut asiat: yöheräilyt ja niiden tuoma väsymys sekä lapsen sitovuus.

– Se, että lapsi on sidoksissa minuun 24/7 on samalla sekä rankinta että palkitsevinta.

Syksyllä muutto kauas tukiverkoista?

Nyt Marian ja Lukan elämä noudattelee vauva-arjen tuttua kaavaa: ulkoilua, päiväunia ja pari kertaa viikossa harrastuksia, muskaria ja vauvatanssia. Mutta jos hyvin käy, arki muuttuu ensi syksynä.

Maria haaveilee logopedian eli puheterapeutin opinnoista Tampereen yliopistossa. Pääsykokeita varten hän opiskelee jo nyt psykologiaa avoimessa yliopistossa. Jos opiskelupaikka irtoaa, Maria muuttaa syksyllä Lukan kanssa yli sadan kilometrin päähän läheisistään.

– Sitten näemme, millaista yksinhuoltajan arki on todellisuudessa, Maria sanoo.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X