Minun tarinani 01.06.2016 Päivitetty 18.08.2023

Tässä ovat kesäkuun kansiäitikilpailun voittajat!

Lukijat äänestivät kesäkuun 2016 Kaksplussan kanteen ihanien bloggaajaäitien joukosta Matleena Munnen ja 1-vuotiaan Leon.

Teksti
Lilli Berghäll
Kuvat
Ari Heinonen/Otavamedia

Elämä ei aina mene ihan suunnitellusti, huomasi espoolainen Matleena Munne, 24, odottaessaan Leoa. Hänen oli tarkoitus suorittaa odotusaikana terveydenhoitajan opinnot loppuun, mutta supistelu veikin Naistenklinikalle vuodelepoon pariin otteeseen jo viikon 24 jälkeen.

– Loppuraskaus pitikin sitten hissutella. Leon epäiltiin syntyvän ennenaikaisena, mutta lopulta hän syntyi viikolla 40+3.

Synnytyksessä vauva ei kiinnittynyt kunnolla, joten tunnin kestäneestä ponnistusvaiheesta tuli rankka.

– Huusin, että luovutan, en pysty tähän.

Nyt, kun aikaa on kulunut, omille huudoille voi jo nauraakin, mutta synnytyksen jälkeen Matleena tunsi suoranaista synnytyskateutta. Kuulosti siltä, että monen muun äititutun vauva oli putkahtanut maailmaan suunnilleen kolmella ponnistuksella.

Kolmen kuukauden koliikki

Elämä yllätti myös Leon vauva-aikana: se ei ollutkaan sitä vaaleanpunaista unelmaa, jota Matleena oli etukäteen odottanut. Leolla oli koliikki, ja huutoa jatkui kolmen kuukauden ajan.

– Onneksi sentään yöt olivat rauhallisia, vaikka imetinkin monta kertaa yössä, Matleena muistelee.

– Silloin ei kyllä juuri parisuhdetta ollut, vain kaksi väsynyttä kämppistä.

Erilaiset heijausliikkeet ja apuvälineet kuten keinuva sitteri olivat käytössä, mutta mikään ei auttanut.

– Oli aika riittämätön olo äitinä. Omat negatiiviset tunteet vähän säikäyttivätkin. Olin kuvitellut etukäteen, että kun olen äiti, tunnen lapseni ja osaan rauhoittaa hänet. Sitten en tiennytkään, miten koliikkivauvan kanssa pitäisi toimia.

Toiveissa toinen lapsi

Koliikkiajat ovat jo pitkään olleet taakse jäänyttä elämää. Juuri vuoden täyttänyt Leo on hyväntuulinen hymypoika ja Matleena viihtyy kotona niin hyvin, että työelämään astuminen tuntuu tällä hetkellä hyvin kaukaiselta ajatukselta. Opinnot on tarkoitus suorittaa loppuun lähiaikoina.

– Meillä ei ole suurta asuntolainaa ja olemme tottuneet elämään pienellä budjetilla. Kotihoidontuki ei juuri eroa opintotuesta, joten vauva-arki ei ole ollut meille suuri taloudellinen muutos.

Vielä joitain kuukausia sitten Matleenasta tuntui, ettei jaksaisi vauva-aikaa enää uudestaan, mutta nyt ajatus sisaruksesta Leolle alkaa kummasti houkutella. Matleena on jo hieman pohjustellut asiaa, myöntää avopuoliso Teppo Koskinen hymyillen.

– Ei ehkä ihan vielä kuitenkaan.

Parasta arjessa on, kun saa seurata lapsen kasvua ja kehitystä. Elämään on tullut uutta perspektiiviä.

Blogi pystyyn jo odotusaikana

Matleena aloitti jo odotusaikana bloggaamisen. 10 plussan äiti -blogi on osa Kaksplussan blogiverkostoa.

– Olin tehnyt ainakin kymmenen raskaustestiä, kun en uskonut tulosta todeksi. Tuli siis plussattua aika monta kertaa, Matleena kertoo blogin nimestä.

Toinen selitys nimelle on se, että hän on aina halunnut olla paras mahdollinen äiti. Ei täydellinen, mutta paras mahdollinen Leolle.

Lue muiden kansiäitien haastattelut:

Toukokuun kansiäitikilpailun voittajat Nelli ja kaksostytöt Lily ja Lucy
Maaliskuun kansiäitikilpailun voittajat Maria ja Luka

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X