Minun tarinani 25.06.2024

Tia sai kahdet kaksoset vuodessa – haave suurperheestä toteutui yksinhuoltajana

Kun Tia Mikkola sai kahdet kaksoset yhden vuoden aikana, kaikki muuttui rytinällä. Nykyään Tia pyörittää viisilapsista suurperhettä yksin. Lasten isä Marko auttaa ehtiessään, mutta päävastuu perheestä on Tialla.

Teksti
Beda Salmi
Kuvat
Haastateltavan kotialbumi

Tia Mikkola, 31, toivoi jo teini-iässä tulevansa suurperheen äidiksi. Haave kävi toteen harvinaisella tavalla, kun hän sai vuonna 2021 tietää odottavansa jo toisia kaksosia vuoden sisään.

– Se tuntui hyvin epätodelliselta. Mietin, miten tämä on mahdollista, Tia kertoo.

Myös ensimmäinen kaksosuutinen tuli yllätyksenä. Tia makasi Säkylän neuvolan pöydällä vuonna 2020, kun pienessä ultralaitteessa näkyi kaksi vauvaa. Vaikka hän olikin joskus salaa mielessään haaveillut kaksosista, hän ei ollut osannut kuvitellakaan oikeasti odottavansa kahta lasta samanaikaisesti. Tian isän suvussa oli ollut kaksosia, mutta tätä Tia ei vielä tiennyt.

– Tunne oli ihan jäätävä. Ajatukset harhailivat, kun tiesin, että suurin osa ajasta on pärjättävä yksin.

Tia oli entuudestaan esikoisensa yksinhuoltaja ja hän tiesi olevansa myös kaksosten kanssa pääosin yksin. Siitä huolimatta hän päätti ottaa riskin ja pitää lapset.

Odotusaikana Tia lopetti kaikki harrastuksensa ja myi hevosensa ja moottoripyöränsä pois. Hän osti uusia kodinkoneita ja valmistautui kahden vauvan tuloon huolellisesti.

Rasmus ja Aurora syntyivät kesäkuussa 2021. Kun he olivat neljä kuukautta vanhoja, Tia ajatteli, että haluaisi vielä yhden lapsen.

– Minulle vain tuli sellainen tunne, että tähän samaan syssyyn nyt sitten ehkä yksi lapsi vielä. Se menee sitten siinä samassa.

Kun Tia tuli uudestaan raskaaksi, ystävät kiusoittelivat häntä ajatuksella siitä, että hän odottaisi jälleen kaksosia.

– Sanoin heille, että lottovoittokin olisi todennäköisempää kuin saada toiset kaksoset.

Tia soitti neuvolaan varatakseen itselleen ajan. Puhelussa neuvolatyöntekijä totesi: ”Katsotaan sitten, mikä on heidän vointinsa”.

– Ajattelin, että no toivottavasti vain yhden, Tia naurahtaa.

Neuvolassa terveydenhoitaja ei ehtinyt kohtua ultratessaan sanoa mitään, kun Tia huomasi itse odottavansa jälleen kaksosia.

Kädet eivät olisi yksin riittäneet

Tia sai esikoisensa Matiaksen vuonna 2013, kun oli juuri täyttänyt 20 vuotta. Samoihin aikoihin kun Tia teki positiivisen raskaustestin, hän erosi lapsen isän Markon kanssa. Tia vietti esikoisen raskausajan yksin.

Vuonna 2018 Tia osti omakotitalon Köyliöstä. Hän remontoi sen, rakensi hevostallin ja muutti sinne yhdessä esikoisensa kanssa. Matiaksen syntymän jälkeen Tia oli ehtinyt suunnitella myös itsellistä äitiyttä, mutta sitten Marko tuli takaisin kuvioihin.

– Olemme aina olleet hyvin läheisiä ja Marko on auttanut paljon kaikessa. Nykyään elämme kumppanuusvanhemmuudessa, Tia kertoo.

Marko on ollut Tian kaikkien lasten isä ja ollut perheen tukena ja apuna jo 13 vuotta. Kun toiset kaksoset Emilia ja Jemina syntyivät, apu oli tarpeellisempaa kuin koskaan aiemmin.

– Kun oli kaksi reilu vuoden ikäistä lasta ja kaksi vauvaa, yhden ihmisen kädet eivät olisi riittäneet millään.

Kun Emilia ja Jemina olivat vastasyntyneitä, Tia ja Marko jakoivat vuoroja lastenhoidossa. Aluksi vanhemmat kaksoset olivat hyvin mustasukkaisia äidistään ja hermostuivat, jos hän hoiti uusia tulokkaita. Tästä syystä Tia hoiti ensimmäiset viikot lähinnä vanhempia kaksosia ja Marko nuorempia.

Kun Marko palasi työelämään vanhempainvapaalta, kaikki muuttui taas.

– Siinä oli aikamoinen totutteleminen, kun piti hoitaa neljä pientä lasta pääosin yksin.

Selviytymistila päällä

Kun ensimmäiset kaksoset syntyivät, arjen rutiinit korostuivat. Toisten kaksosten synnyttyä arki muuttui nopeasti minuuttiaikatauluksi.

– Meidän jokainen päivämme kulki täysin saman tarkan aikataulun mukaan. Tämän lauman kanssa ei myöskään päässyt liikkumaan mihinkään. Me olimme ihan vankeina täällä kotona, Tia kuvailee.

Aiemmin Tia ei ole pystynyt liikkumaan yhdessä lastensa kanssa kotoa lyhyitä kävelylenkkejä pidemmälle. Tänä vuonna perhe on kuitenkin hiljalleen päässyt helpommin ulkoilemaan yhdessä, ja he ovat käyneet yhdessä esimerkiksi rannalla ja ruokakaupassa.

Omaa aikaa Tialla on hyvin harvoin ja vähän.

– Omaa aikaani on se, jos Marko tulee illalla auttamaan lasten kanssa. Yleensä siirryn vain hevostalliimme ja ratsastamaan.

Tia muistelee vauvavuosia viiden lapsen kanssa hyvin raskaina. Hän ei voisi kuvitella suoriutuvansa niistä ikinä uudestaan.

– Mietin välillä, että mihin olen oikein ryhtynyt ja mitä päässäni ihan oikeasti liikkui. Tuntuu, että silloin on ollut joku selviytymistila päällä, kun oli vain pakko jaksaa.

Kotona lasten kouluikään asti

Tia kuvailee arkensa olleen hyvin tylsää ennen lapsia. Hänellä ei ollut paljoa ystäviä tai tekemistä viikonloppuisin. Kaksosten synnyttyä kaikki muuttui.

– Enää ei ole sellaisia päiviä, että tekeminen loppuisi. Aina on joku projekti kesken ja valinnanvaraa riittää.

Kotoa löytyy myös paljon hoidettavia lasten lisäksi. Tilalla on tällä hetkellä kaksi ponia, hevonen ja kanoja. Hän kasvattaa myös paljon ruokaa itse ja haaveilee olevansa tulevaisuudessa mahdollisimman omavarainen.

– Lapset ovat myös aina mukana puuhailemassa ja hoitamassa eläimiä. Otan heidät mukaan kaikkeen. Matias on nyt myös innostunut nikkaroinnista ja hän tykkää rakennella esimerkiksi linnunpönttöjä.

Vaikka arki on tälläkin hetkellä hyvin kiireistä, Tia nauttii siitä ja toivoisi pitävänsä lapset mahdollisimman pitkään kotona.

– Minun haaveeni on olla kotona lasten kanssa siihen asti, kun lapset menevät kouluun. Tekisin sitten korkeintaan iltatöitä tai viikonlopputöitä, mutta sillä tavalla, että lapsia ei tarvitsisi laittaa hoitoon.

Tian elämää voi seurata Instagramissa tilillä @two_is_four

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X