Minun tarinani 22.10.2018 Päivitetty 28.08.2023

Teiniäiti Petra: Nuoren äidin lapsettomuutta ei oteta tosissaan

Kun Petra meni hakemaan apua sekundaariseen lapsettomuuteen, lääkärit eivät ottaneet häntä tosissaan. Parin vuoden lääkärikäyntien jälkeen onnellisen äidin sylissä nukkuu pieni Elias-vauva.

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
Petri Aho / Nelonen Media

Toisenlaiset teiniäidit -sarjassa esiintyvä Petra, 21, on kohta nelivuotiaan Neean ja juuri neljä kuukautta täyttäneen Eliaksen onnellinen äiti.

Ei ollut kuitenkaan varmaa, että Neea tulisi koskaan saamaan pikkusisarusta. Nuoresta iästään huolimatta Petra on ehtinyt kärsiä lapsettomuudesta.

Ensimmäinen lapsi tuli pillereiden läpi

Petra ja hänen poikaystävänsä, nykyinen aviomies Tatu, olivat vasta muuttaneet yhteiseen asuntoon ja Petra oli juuri aloittanut toisen asteen opinnot, kun selvisi, että hän on raskaana.

Petra söi e-pillereitä, mutta ne olivat pettäneet.

Kun parin esikoinen Neea sitten syntyi, Petra oli juuri ehtinyt täyttää 17 vuotta.

– Me oltiin kyllä jo ehditty puhua lapsista, mutta meidän suunnitelma oli, että saataisiin ensimmäinen lapsi sitten, kun olen valmistunut lähihoitajaksi, Petra kertoo.

Vaikka suunnitelmat muuttuivatkin, tuoreille vanhemmille oli tärkeää, että perheen lapsilla olisi pieni ikäero. Neean ollessa kuusi kuukautta uudelle lapselle annettiin lupa tulla.

Kun edellisellä kerralla raskaus oli onnistunut jopa ehkäisyn lävitse, tällä kertaa raskaus ei meinannutkaan onnistua edes yrittämällä.

Siihen, että Petra löysi lääkärin, joka osasi lopulta auttaa häntä, kului yli kaksi vuotta.

Lääkäreiden mielestä nuori ei voinut kärsiä lapsettomuudesta

Kun pari oli yrittänyt uutta raskautta vuoden verran, Petra hakeutui julkisen puolen lääkärin pakeille.

Siellä puhuttiin liikunnan ja ruokavalion merkityksestä eikä otettu edes puheeksi sitä, että Petra voisi kärsiä sekundaarisesta lapsettomuudesta, joka vaatisi hoitoa.

Lääkäreiden puheet tuntuivat vähättelyltä.

– He sanoivat, ettei näin nuori ihminen voi kärsiä lapsettomuudesta, ja varsinkaan minun tapauksessani, koska minulla oli jo lapsi ennestään.

Petralla oli kuitenkin vahva tunne siitä, ettei toista lasta kuulunut jonkin vakavamman ongelman vuoksi.

– Paljon puhutaan siitä, ettei kierto ei saa olla liian pitkä, mutta minulla se oli 24–50 päivää, Petra kertoo.

Kiertohäiriö oli tullut ilmi Neean syntymän jälkeen. Ennen pillereiden aloitusta Petra ei ollut huomannut samanlaista ongelmaa.

Nuoren äidin lapsettomuus on asia, jota helposti vähätellään.

Petra ja hänen miehensä Tatu alkoivat seurustella, kun Petra oli 13-vuotias.

Kiertohäiriöstä huolimatta Petra ei kuitenkaan päässyt julkisella puolella edes gynekologille. Ylä-Savon valinnanvapauskokeilun myötä hän varasi ajan yksityiselle puolelle, jossa hän pääsi vihdoin gynekologin luokse.

Siellä todettiin heti ensimmäisellä käynnillä, että Petran munasarjoissa on rakkuloita.

Petralle määrättiin kiertohäiriölääkitys kierron tasaantumiseksi. Kun raskautta oli yritetty yli kaksi vuotta siinä onnistumatta, Petra aloitti myös ovulaatiota edesauttavan lääkityksen.

– Huomasimme, etten saanut tikuttamalla ovulaatiotulosta ollenkaan. Siitä syystä kiertokin oli ollut sekaisin.

Lääkityksen aloituksen jälkeen Petra kävi kontrolliultrassa monikkoraskausriskin vuoksi. Siellä varmistettiin, että kaikki oli kunnossa, ja että ovulaatio näytti olevan tulossa.

Nyt ovulaatio onnistui. Jo samalla kierrolla lääkityksen aloittamisesta Petra tuli raskaaksi.

Hyvin vaikea raskaus

Uusi raskaus oli unelmien täyttymys, mutta samalla pieni, uusi elämä aiheutti paljon huolta sekä pelkoa siitä, sujuuko kaikki hyvin.

– En voinut uskoa, että olin raskaana. Ajattelin, että tämä on varmaan tuulimunaraskaus, ja epäusko säilyi hyvin pitkään.

Pelko vauvan voinnista pysyi koko raskausajan.

– Odotin alusta alkaen, että saan synnyttää ja että saisin lapsen konkreettisesti syliini, valvovien silmieni alle, Petra muistelee raskausaikaa.

Raskaus oli myös fyysisesti hyvin vaikea. Petran migreeni paheni lähes päivittäiseksi, ja migreenikohtaukset johtivat joskus jopa päivystykseen. Petralla todettiin myös raskausdiabetes, ja aivan viimeisillä raskausviikoilla hän joutui ottamaan myös insuliinin käyttöön.

Siksi synnytys kesäkuun 19. päivä oli Petralle suuri helpotus. Kaikki sujui hyvin, ja Petralla ja hänen miehellään oli vihdoin toinen lapsi – Neean pikkuveli Elias.

Haave kahdesta lapsesta toteutui

Nyt katsoessa taaksepäin pari viime vuotta eivät ole olleet helppoa aikaa. Rankan raskausajan lisäksi lapsettomuudella oli omat vaikutuksensa parisuhteeseen. Huoli siitä, mikä on vialla, vaikutti paljon Petran itsetuntoon.

– Patosin tunteita itseeni ja välillä olin hyvin stressaantunut koko tilanteesta. Se oli meille molemmille hankala paikka. Kun ei tiedetty, kummassa oli vika, molemmat syyttivät itseään, Petra kertoo.

Erityisen pettynyt Petra on terveydenhuoltoon, joka ei ottanut hänen huoltaan todesta. Asiat eivät edenneet liian pitkään aikaan mihinkään.

Ennen lasten syntymää Petra oli haaveillut olevansa jonakin päivänä kahden lapsen äiti. Nyt toive on täyttynyt. Nälkä kuitenkin kasvaa syödessä, hän myöntää.

– Emme enää ota asiasta mitään stressiä, nyt on jo sisarukset molemmille. Mutta kun on tällaisen kokenut, niin tuntuu siltä, että jos lapsia on vielä tullakseen, he saavat totta kai tulla.

Toisenlaiset teiniäidit Livillä maanantaisin.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X