Minun tarinani 04.11.2016 Päivitetty 15.06.2021

Tutkimus: Ekstrovertit saavat enemmän lapsia kuin introvertit

Millä tavoin persoonallisuutesi vaikuttaa siihen, miten monta lasta sinulla on? Asiaa on tutkinut muun muassa suomalainen Venla Berg tuoreessa väitöskirjassaan. Erittäin ulospäin suuntautuneet saavat enemmän lapsia kuin muut, mutta yllättäen syy ei ole käytöksessä.

Teksti
Piia Sainio
Kuvat
iStock

Suomalaisessa lapsiperheessä on keskimäärin 1,84 lasta. Lapsiluku on pysynyt suunnilleen samana jo pitkään, vaikka syntyvyys onkin laskussa. Mikä sitten määrittelee sen, miten monta lasta meistä kukin lopulta saa?

Lasten lukumäärään vaikuttavat lukuisat seikat raha- ja parisuhdetilanteesta temperamenttiin, ja aihetta tutkitaan parhaillaan Väestöliitossa. Psykologian tohtori Venla Berg on yksi Väestöliiton tutkijoista, joka on perehtynyt aiheeseen: hän tutki väitöskirjaansa varten sitä, miten persoonallisuus on yhteydessä lasten lukumäärään.

Venla Bergillä oli käytössään brittiläinen, amerikkalainen ja suomalainen aineisto, jossa oli 25 000 henkilön tiedot. Kultakin oli tutkittu persoonallisuus, ja lisäksi oli tiedossa, kuinka paljon lapsia tutkittavat olivat saaneet.

Ekstrovertit saattavat olla hedelmällisempiä

Tulosten mukaan ulospäin suuntautuneet saavat enemmän lapsia, mutta syy-seuraussuhdetta ei kannata muodostaa maalaisjärjellä.

– Aiemmista tutkimuksista toki tiedetään, että ulospäin suuntautuneet ottavat enemmän riskejä seksielämässään, harrastavat esimerkiksi enemmän suojaamatonta seksiä ja heillä on enemmän partnereita. Silti vaikuttaisi siltä, että ulospäin suuntautunut käyttäytyminen ei aiheuta suurempaa lapsilukumäärää, Venla Berg sanoo.

– Minun tutkimukseni mukaan käyttäytyminen ei välttämättä vaikuta lapsimäärään. Ennemminkin näyttäisi siltä, että samat geenit aiheuttavat sekä ulospäinsuuntautuneisuutta että suurempaa lapsilukumäärää, siis hedelmällisyyttä.

Tämä tarkoittaisi sitä, että ilmeisesti ulospäin suuntautuneet naiset tulevat keskimäärin helpommin raskaaksi ja miehet pystyvät saattamaan toisen helpommin raskaaksi.

– Yksilötasolla vaikutukset ovat kuitenkin äärimmäisen pieniä. Vaikutukset näkyvät lähinnä väestötasolla. Ei voi päätellä, että ulospäin suuntautunut tuttava olisi myös hyvin hedelmällinen, Berg toteaa.

Tutkimustulos on kuitenkin merkittävä evoluution kannalta. Jos oletetaan, että persoonallisuus periytyy, tulevaisuudessa olisi enemmän ulospäin suuntautuneita ihmisiä kuin nykyään.

Pitkään pidettiin varmana, että 40 prosenttia persoonallisuudesta on periytyvää. Enää tutkijat eivät ole siitä yhtä mieltä. Tällä hetkellä asia on avoin, ja sitä tutkitaan kuumeisesti.

Lue myös: Miksi syntyvyys laskee Suomessa: 9 selitystä

Älykkäät saavat vähemmän lapsia

Myös avoimuus uusille kokemuksille on yksi niistä persoonallisuuden piirteistä, joiden Berg totesi tutkimuksessaan vaikuttavan lapsilukuun.

Piirre liittyy siihen, miten luova ja älyllisesti avoin ihminen on. Se liittyy tieteelliseen ja taiteelliseen mielenkiintoon, rikkaaseen mielikuvitukseen. Uusille kokemuksille avoimet ihmiset ovat usein myös älykkäitä ja korkeasti koulutettu.

Bergin mukaan tämä persoonallisuuden piirre liittyy pienempään lapsilukuun.

Se, miten se vaikuttaa ihmisen evoluutioon, on vielä avoin kysymys. Esimerkiksi älykkyyden suhteen on löydetty jo pitkään samankaltaisia tutkimustuloksia. Älykkäät ihmiset nimittäin saavat vähemmän lapsia kuin vähemmän älykkäät. Tämä johtunee siitä, että älykkäät ovat usein pitkälle koulutettuja. Varsinkin naisilla koulutus yleensä vähentää lapsimäärää.

Älykkyys on periytyvää ja tämän vuoksi keskimääräisen älykkyyden olisi pitänyt laskea länsimaissa viimeisten vuosikymmenien aikana.

Älykkäät ihmiset eivät kuitenkin ole harvemmassa kuin aiemmin. Päinvastoin.

– Väestötasolla älykkyys on koko ajan kasvanut. Länsimainen väestö tulee koko ajan älykkäämmäksi, vaikka evolutiivisesti tarkasteltuna lopputuleman pitäisi olla toisenlainen. Se on iso kysymys tällä hetkellä, Berg sanoo.

Tällaisten ristiriitaisten tutkimustulosten vuoksi avoimuudenkaan muutoksista tulevaisuudessa on vaikea tehdä mitään ennustetta.

– Monella on se harhakäsitys, että evoluutio olisi jotenkin valmis, että ihminen olisi saavuttanut jonkin lopputuleman. Nykyihminenkin muuttuu, Berg toteaa.

Lue myös:

Onko lapsillasi iso ikäero? Janna Rantalan vinkit vanhemmille

Temperamenttihoroskooppi: onko lapsesi enkeli vai äkäpussi?

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X