Minun tarinani 15.11.2016 Päivitetty 11.06.2021

Tutkimus: Pitkä perhevapaa ei enää houkuta äitejä

Muutos tapahtui vauhdilla: pitkiä, lapsen kolmanteen syntymäpäivään ulottuvia perhevapaita on nyt puolet vähemmän kuin vuonna 2003.

Teksti
Saga Wiklund
Kuvat
iStock

Perhevapaiden käyttö on vähentynyt Suomessa samaa tahtia kuin työelämän epävarmuus on lisääntynyt. Muutos on iso: lapsen kolmivuotispäivään jatkuvia kotihoidon tukikausia on nyt puolen vähemmän kuin vuonna 2003.

Kotihoidosta ovat innostuneimpia ne naiset, joilla on vähemmän koulutusta tai joilla ei ole työpaikkaa, johon palata. Suurperheiden lapsia hoidetaan käytännön syistä tavallista enemmän kotona.

Työelämän epävarmuus heijastuu sekä äitien että isien perhevapaiden käyttöön, mutta eri tavoilla, ilmenee tuoreesta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksesta Perhevapaat, talouskriisi ja sukupuolten tasa-arvo. 

Isät aiempaa enemmän perhevapailla

Neljä viidestä isästä käyttää lyhyen, enintään kolme viikkoa kestävän isyysvapaaloman. Loman käyttö ei riipu koulutuksesta tai ammattiasemasta, sitä hyödyntävät useimmat isät.

Pidemmän isyysvapaan, keskimäärin noin 30 päivää, käytti viime vuonna jo lähes puolet isistä. Pidemmän vapaan käyttöön vaikuttaa isän tausta: korkeakoulutetut käyttävät muita enemmän pidempiä isyysvapaita.

Lue myös:
Asiantuntija neuvoo: Näin teet onnistuneen paluun töihin äitiysloman jälkeen

Koulutettujen naisten puolisot jäävät kotiin

Äidin koulutuksen pituus vaikuttaa myös osaltaan isän vanhempainvapaiden käyttöön. Korkeasti koulutettujen naisten puolisot jäivät THL:n mukaan useammin pitkille isyysvapaille.

Tutkimuksen tulokset perustuvat vuonna 2011 syntyneiden lasten äideille ja isille tehtyyn laajaan kyselyyn. Vertaamalla kyselyn tuloksia vuosina 2001–2003 ja 2006–2008 tehtyjen perhevapaatutkimusten tuloksiin saatiin esille muutoksia.

Lähteet: HS ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Lue myös:

Tuleva äiti, näin varaudut tulojen tippumiseen

Mies painostaa hoitovapaalta töihin, mikä neuvoksi?

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X