Minun tarinani 04.02.2017 Päivitetty 14.08.2023

Tv-kasvo Mikko Kekäläinen: ”Mielikuvissani olen täydellinen isä”

Tv-toimittaja Mikko Kekäläinen on kahden alle kouluikäisen lapsen, Oton ja Martan, isä. Hän on joutunut luopumaan kaikista kasvatusperiaatteistaan ja opettelemaan olemaan rennompi.

Teksti
Minna Nevalainen
Kuvat
Pekka Holmström / Otavamedia

Olen aivan kädetön kaikissa miesten hommissa. Kun otan työkalun esiin, tiedän jo siinä vaiheessa, että homma tulee epäonnistumaan. Eilen tyhjensin pyykinpesukoneen nukkasihdin, mutta rikoinkin tyhjennyspumpun. Nyt kotonani on mies korjaamassa pesukonetta.

Mielikuvissani häärää täydellinen isä, joka ei hermostu mistään. Hänellä on jokaiseen tilanteeseen timanttiratkaisu. Yritän päästä hänestä eroon. Yritän olla rento isä, joka ei stressaisi joka asiasta.

Luin pojalleni Otolle Mauri Kunnaksen Kaikkien aikojen avaruuskirjan. Nyt me kaikki olemme innoissamme avaruudesta. Käymme Ursan tähtitornissa katsomassa aurinkoa ja tähtinäytöksiä. Tänään odotamme Esan luotaimen laskeutumista Marsiin.

Lue myös: Äitiys oli erilaista kuin näyttelijä Manuela Bosco kuvitteli

Mikko Kekäläisen poika Otto, 6.

Otto, 6, sai toivomansa synttärilahjan: astronauttikypärän.

Väsyneenä olen itsekäs

Emme riitele Kristiinan kanssa lasten kasvatuksesta. On vain yksi ongelma, jota emme ole saaneet ratkaistuksi, ja siinä meillä on sovittamaton ristiriita. Kun Kristiina pukee lapset, heillä on aina yksi kerros enemmän vaatteita päällä. Kun minä puen heidät, kerroksia on yksi vähemmän. Pidämme molemmat päämme, emmekä pysty luovimaan siinä asiassa.

Kun olen väsynyt, olen kärttyisä ja itsekäs. Koen, että koko maailma on minua vastaan eikä kukaan ymmärrä minua. Silloin pyrin pääsemään asioissa vähällä.

Kaipaan omaa aikaa. Jos minulla olisi ylimääräinen vuorokausi, menisin leffaan, kävisin kaupungilla ja illan päätteeksi polttaisin kaikessa rauhassa sikarin. Jos minulla olisi viikko ylimääräistä aikaa, ottaisin esille ompelukoneen ja saumurin ja viimeistelisin collegepaidan, josta olen tehnyt jo sovituskappaleen valmiiksi.

Tiesitkö: Tv-juontaja Elina Kottonen ajatteli olevansa laiska äiti

Treenikassi kulkee mukana

Olen luopunut lompakosta. En kanna koskaan mukanani käteistä rahaa, vain paria pankkikorttia. Aion antaa vanhan lompakkoni Otolle. Hän sai juuri kirjastokortin ja haluaa laittaa sen lompakkoon.

Mikko Kekäläinen, 39, on naimisissa urheilutoimittaja Kristiina Kekäläisen kanssa.

Mikko Kekäläinen, 39, haaveilee omasta ajasta ja siitä, että hän saisi gradunsa valmiiksi.

Raahaan mukanani isoa mustaa treenikassia. Siellä on niin kannettava tietokoneeni, treenivaatteet kuin pullollinen vihersmoothietakin. Juon sen aina ennen suoraa lähetystä. Se on salainen aseeni. Se pitää energiani tasaisena enkä tule väsyneeksi tai kärttyisäksi.

Odotan juuri nyt viikonloppua. Kristiina on viikonloppuisin usein töissä, mutta nyt Anneli-täti tulee hoitamaan lapsia ja pääsemme pitkästä aikaa reissuun ystäviemme kanssa. Menemme isolla porukalla Naantaliin.

Tykkäisin käyttää koruja

Unelmoin siitä, että saisin graduni valmiiksi ja valmistuisin maisteriksi Jyväskylän yliopiston Viestintätieteiden laitokselta. Motivoin itseäni opiskelemaan. Olen luvannut, että kun valmistun, ostan itselleni kellon. Olen säästänyt sitä varten jo rahaa.

Olen koreilija. Tässä yhteiskunnassa ei voi olla niin ”harakka” kuin haluaisin. Tykkäisin käyttää koruja, mutta kun miehet eivät niitä juurikaan käytä. Pramea kello on tapani koreilla.

Lue lisäksi: Salkkari-tähti Sara Parikka halusi lapset pienellä ikäerolla

Olen luopunut kasvatusperiaatteistani

Ennen kuin sain lapsia, minulla oli liuta kasvatusperiaatteita. Ajattelin vaikka, että lasten tulee syödä ruokansa pöydän ääressä.

Olen joutunut luopumaan kaikista periaatteistani, sillä lapsia ei voi kasvattaa sillä tavalla. Pyrin rakastamaan lapsiani rajoitta. Sen on riitettävä. Kaikki muu on selviytymistä tilanteesta toiseen.

Tv-toimittaja Mikko Kekäläisen perheeseen kuuluu 3-vuotias Martta ja 6-vuotias Otto.

Mikko Kekäläisen Martta-tytär, 3, mielipuuhassaan eli ”syömässä kuormasta”.

Yritän opettaa poikaani syömään monipuolisemmin. Aloitimme juuri päivän yrtti -teeman. Eilen hän nuuhki ja maistoi sitruunamelissaa, tänään minttua. Vihersmoothieen on vielä matkaa.

Viikonloppuisin teen perheelle banaanilettuja. Ne ovat bravuurini keittiössä. Olen hyvä paistamaan niitä. Syömme ne pursotettavan kermavaahdon ja marjojen kera.

Lapset saavat tulla yöllä kainaloon

Otto tulee meidän viereen nukkumaan öisin. Kun nuori isäntä tulee, vanha isäntä väistyy ja siirtyy nukkumaan muualle. En halua sanoa, että meidän sänkyyn ei saa tulla. Tulkoon meidän viereen, ei hän ikuisesti tule. Nuorempi Martta nukkuu omassa sängyssään.

Sängyssä räplään puhelinta ja padia ennen nukahtamista. Tiedän, että tapa on huono, nutta en osaa mennä sänkyyn vain nukkumaan.

Minulla on käynyt hyvä tuuri puolisoa valitessa. Olen ollut Kristiinan kanssa jo vuodesta 2003, ja viihdymme edelleen yhdessä. Se, että vanhemmat viihtyvät keskenään, on kaiken perusta.

Juttu julkaistiin joulukuun 2016 Kaksplussassa.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X