Ville, 35, ryhtyi kumppanuusvanhemmaksi eksän kanssa – ”En halua perinteistä perhe-elämää, isyys on minun juttuni”
Ville on neljän lapsen vuoroviikkoisä. Perheen nuorimmainen sai alkunsa tv-ohjelman innoittamana.
Villellä, 35, on meneillään lapsiviikko. Kahden kuukauden ikäinen nuorimmainen istuu isän sylissä, ja kaksi vanhempaa lasta huutavat isäänsä katsomaan majaa, jonka he ovat rakentaneet lastenhuoneeseen. Vanhin neljästä on jäänyt leikkimään koulun jälkeen pihalle.
Tällaista tavallinen arki on, kotoilua lasten kanssa – puolet Villen ajasta.
– Olen saanut järjestettyä työni niin, että joka toinen viikko teen paljon töitä, ja joka toinen viikko kun lapset ovat luonani, olen täysin kotona heidän kanssaan, Ville kertoo.
Kun isän viikko on ohi, lapset suuntaavat tahoilleen kolmen eri äidin luo viettämään äidin viikkoa.
Tällä hetkellä järjestelyt ovat kuitenkin hieman erilaiset. Nyt vauvan mukana Villen kotona oleilee myös toinen aikuinen: Villen entinen puoliso, nykyinen kumppanuusvanhempi.
Parisuhde päättyi – vielä yksi yhteinen lapsi?
Ajatus sai alkunsa tv-ohjelmasta. Ensin kumppanuusvanhemmuus heitettiinkin ilmaan vitsillä.
Lue Anna.fi:stä: Lapsi tuntemattoman kanssa -ohjelmasta tuttu Hanna on nyt vauva-arjesta nauttiva itsellinen äiti: ”Vauva muutti kaiken, mutta sitä olen halunnutkin”
Villen ja hänen kolmannen lapsensa äidin parisuhde oli päättynyt, mutta lapsen asioiden hoito ja kasvattaminen yhdessä sujui luontevasti.
Muutaman kuukauden hauduttelun jälkeen ajatus vielä yhden yhteisen lapsen yrittämisestä tuntui kuitenkin molemmista hyvältä.
– Kaikki oli sujunut meillä todella helposti myös eron jälkeen, ja oltiin pysytty koko ajan hyvissä väleissä, Ville kertoo.
Molemmat olivat samaa mieltä siitä, että vaikka erimielisyyksiä voi tulla, ne tulee selvittää ennen kuin ongelmat kasautuvat. Tämä oli Villelle erityisen tärkeää.
Jo ennestään kolmen lapsen isänä Ville ei myöskään kaivannut arkeensa lisää uusia välikäsiä.
– Ajattelin, että yksi lapsi olisi vielä kiva saada, mutta yhtään lisää äitejä en halua, Ville naurahtaa.
Ex-pari laati toisesta yhteisestä lapsestaan kumppanuusvanhemmuussopimuksen ennen tämän syntymää.
Tämä oli Villen mukaan ainoa asia, joka erosi suuresti siitä, miten vanhempien lasten kohdalla oli toimittu.
– Nyt kirjattiin jo valmiiksi ylös kaikki käytännön asiat: miten paljon lapsi viettää aikaa kummankin luona, ja kumpi kuljettaa hänet kodista toiseen – meillä kun on välimatkaa yli sata kilometriä.
Ja toisaalta: vaikka vanhemmat halusivat saada lapsen erillään, kumppanuusvanhemman kanssa on myös sovittu, että lapsen vauva-aikana vietetään paljon aikaa yhdessä.
Toinen kumppanuusvanhempi on mukana, mutta ”vapaalla”
Vauva on nyt kaksi kuukautta vanha. Villen mukaan tämä viihtyy sylissä enemmän kuin isosisarukset aikanaan.
Kuten sovittu, vauvan äiti on toistaiseksi vauvan matkassa mukana, jotta heidän ei tarvitse olla öitä erossa toisistaan. Päivisin äiti ottaa Villen luona omaa aikaa ja lepäilee.
– Kun he ovat täällä, vastuu vauvasta siirtyy minulle. Pakastin on täynnä pumpattua maitoa, ja hoidan syöttämiset, Ville kertoo.
– Voisin käydä hakemassa pullon jääkaapista, kun vauvalla taitaa olla nälkä.
Vauva on virallisesti kirjoilla äitinsä luona, kun taas isosisarus on kirjoilla Villen luona. Käytännössä molemmat sisarukset viettävät molemmissa kodeissaan yhtä paljon aikaa.
Biologisten lasten lisäksi tilaa on ollut vielä viidennelle lapselle, jonka epävirallisena tukivanhempana Ville säännöllisesti toimii. Kaikki sisarukset viihtyvät hyvin keskenään.
– Kerran eräs työkaveri totesi, että voisithan sinäkin vähän miettiä, kun teetät vain itsellesi lisää hommia. Mutta kuopuksen neuvolakäynnillä isyyttäni kommentoitiin vain, että tosi hieno homma.
Itsenäinen isyys on parasta
Ville viihtyy parhaiten itsellisenä isänä. Hyvän isän ei tarvitse olla parisuhteessa tai elää normien mukaista ydinperhearkea.
– Perhe-elämää parisuhteineen olen kokeillut, ja kolmesti todennut, ettei se sovi minulle, Ville toteaa.
– Toimin isänä parhaiten, kun saan itse tehdä ratkaisut eikä arjessa tarvitse neuvotella jatkuvasti.
Lasten kanssa ulkoillaan ja liikutaan luonnossa paljon. Kun Ville laskeskeli, ettei koko porukan kanssa ole varaa moniin hotelliyöpymisiin, hän osti teltan. Nyt isä ja lapset telttailevat jopa kymmeniä kertoja kesässä.
– Tai sitten käydään laavulla paistamassa makkaraa, tai huoltoasemalla aamupuurolla, sillä sen ikkunoista on hyvä katsella rekkoja, Ville kertoo.
Kirpputorit ovat nekin käyneet sekä isälle että lapsille hyvin tutuiksi. Lettukestit ovat lasten ehdoton suosikki. Viime vuonna saatettiin Villen laskelmissa paistaa yhteensä tuhatkunta lettua.
Parasta on silti ihan tavallinen arki yhdessä kotosalla.
– Varsinaista lomaa minulla ei ole ollut kahdeksaan vuoteen, olen aina joko töissä tai lapset ovat kanssani. Mutta ei sitä oikein osaisi edes olla itsekseen, Ville pohtii.
– Lapset ovat hyvä syy tehdä mukavia asioita ja käydä paikoissa, joihin ei aikuisena kehtaisi yksin mennä. Ei ilman heitä tulisi mieleenkään paistaa vappuna 50 munkkia tai lähteä Puuhamaahan tai katsomaan joulupukkia. Yhdessä voimme tehdä mitä ikinä keksimme.
Kommentit (1)
Lapsia kolmen eri äidin kanssa. Jos heille tulee vielä uudet kumppanit lapsineen, ja mahdollinen yhteinen lapsi on aikamoinen sekamelska. Säälittää lapset, jotka joutuvat sopeutumaan tällaiseen uusperhe kuvioon. Pidemmän päälle, viimeistään kun eskari ja koulu alkavat tulee ongelmia. Ei tämä kuulosta ainakaan lapsen edulta.