Minun tarinani 13.06.2017 Päivitetty 21.11.2022

Voiko ristiäisissä tarjota alkoholia? Bloggaaja Maria Nordinin juomavinkki herättää keskustelua

Alkoholin tarjoaminen lasten juhlissa jakaa mielipiteitä. Maria Nordinin mielestä lasten seurassa voi hyvin juoda pari lasia alkoholia, kunhan muistaa pysyä kohtuudessa.

Teksti
Riikka Heinonen
Kuvat
Heli Hirvelä/Otavamedia

Maria Nordin vinkkasi äskettäin blogissaan ristiäisiin tai nimenantojuhliin sopivasta kuusenkerkkäjuomasta. Vinkki on sinänsä viattoman oloinen, mutta juoman olennaisena ainesosana onkin alkoholi, jaloviina.

Postaus herätti välittömästi kiivasta keskustelua ja jakoi lukijat kahteen leiriin. Toisten mielestä alkoholin tarjoaminen vieraille lasten juhlissa on täysin sallittua, toisten mielestä taas ehdottoman kiellettyä.

Maria Nordinia itseään postauksen herättämä keskustelu hämmentää.

– En todellakaan arvannut, että juomaehdotukseni herättäisi noin paljon keskustelua. Juon itse alkoholia todella harvoin, yhden tai kaksi lasillista juhlissa, Maria hämmästelee.

Ristiäiset – vauvan ensimmäinen juhla

”Ristiäiset ovat aikuisten juhla”

Maria Nordinin lasten ristiäiset ovat olleet luonteeltaan hyvinkin juhlavia aikuisten juhlia. Alkoholi sopii hänestä tarjottavaksi, mutta kohtuudella.

– Mieleeni ei edes tulisi järjestää juhlia, joissa ei tarjoiltaisi yhtään alkoholia. Molempien lasteni ristiäisissä oli alkumaljana tarjolla cavaa. Esikoisen juhlissa tarjottiin myös päivällinen, joten siellä oli ruoan kanssa viiniä ja illallisen jälkeen kuusenkerkkäsnapsit. Kukaan ei silti ollut humalassa. Toki halukkaille oli tarjolla myös alkoholittomia vaihtoehtoja, Maria muistelee.

Kuusenkerkkäsnapsit olivat Marian lasten ristiäisissä todellinen hittijuoma, jonka makua kiiteltiin.

– Kuusenkerkkien keräämisessä pitää kuitenkin olla tarkkana, sillä siihen tarvitaan maanomistajan lupa, Maria neuvoo.

”Lasten seurassa voi juoda pari lasillista”

Maria ei miellä ristiäisiä varsinaisiksi lastenjuhliksi, sillä valtaosa vieraista on aikuisia.

– Omien lasteni ristiäisissä suurin osa juhliin osallistuneista oli aikuisia. Mielestäni ristiäiset ovat juhlavuudessaan melkein häiden luokkaa.

Marian mielestä lasten seurassa voi hyvin juoda pari lasillista alkoholia.

– En muutenkaan koskaan juo muutamaa lasia enempää. Olemme joskus tarjonneet lasten synttäreilläkin lasten vanhemmille lasilliset, Maria kertoo.

Vauvalle lahjaksi koru tai valokuvaus – 9 lahjavinkkiä ristiäisiin tai nimenantojuhlaan

Puolesta ja vastaan: Saako lasten seurassa tarjota alkoholia?

Marian blogipostaus herätti vilkasta keskustelua siitä, saako ristiäisissä tai nimiäisissä tarjota alkoholijuomaa.

Tässä muutamia poimintoja lukijoiden kommenteista:

”Tarjosimme ristiäisissä alkumaljana alkoholillista tai alkoholitonta kuohuviiniä, eikä kukaan paheksunut. Muuta alkoholia ei sitten ollutkaan tarjolla.” Anna

”Ei tulisi mieleenkään tarjota viinaa ristiäisissä. Edes lasten juhlat voisi viettää ilman alkoholia, mitkään kuusenkerkät ei hommaa paranna. Lapsille opetetaan, ettei juhlia voi ilman alkoholia, jos sitä täytyy olla lastenkin juhlissa.” V

”Alkoholi ja ristiäiset ei todellakaan kuulu yhteen.” Vauvamasu   

”Tästä lähtee suomalaisen kulttuurin vääristynyt alkoholinkäyttö: ei opetella käyttämään alkoholia kohtuullisena nautintojuomana, jota voi tarjoilla, oli paikalla lapsia tai ei. Meillä lapset ovat aina mukana illanvietoissa, koska kukaan ei juo itseään humalaan.” Ano

Mitä mieltä itse olet? Voiko sinun mielestäsi vauvan juhlissa tarjota alkoholia? Kommentoi alle ja keskustele.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X