Minun tarinani 10.07.2020 Päivitetty 14.09.2021

Yleisurheilutähti Maria Huntington: ”Haluan tehdä pitkän uran, mutta en tiedä voinko odottaa 10 vuotta, ennen kuin saan lapsen”

Maria Huntington on aina tiennyt haluavansa jonain päivänä äidiksi. Urheilu-uran ja lapsen yhdistäminen on kuitenkin vaikea yhtälö.

Teksti
Johanna Jantunen
Kuvat
Tommi Tuomi ja Tiia Ahjotuli

Seitsenottelija Maria Huntington, 23, on ammattiurheilija, mutta urheilu ei ole hänen elämänsä tärkein asia.

– Urheilu on työni ja intohimoni, mutta lopulta ykkösjuttuni ovat perhe ja koti, Maria kertoo.

Sen sanominen ääneen, ettei urheileminen ole asia, joka menee elämässä kaiken muun edelle, on rohkeaa. Marian mukaan Suomessa vallitsee yhä kulttuuri, että urheilija ei saa tehdä muuta kuin urheilla.

– Itseäni ei ole arvosteltu päin naamaa. Mutta tiedän ihmisiä, joita on kritisoitu siitä, jos elämässä on urheilun lisäksi liikaa muuta, oli se sitten somea tai perhe-elämää.

Maria on jo pohtinut sitä, olisiko hänen mahdollista jossain vaiheessa yhdistää kaksi unelmaansa: ammattiurheilu ja äitiys. Hän haluaa kertoa asiasta, sillä usein ajatellaan, että vauva ja huippu-urheilu eivät vain sovi yhteen.

Maria Huntington teki täyskäännöksen elämässään pari vuotta sitten

Maria päätti vasta 20-vuotiaana, että hänestä todella tulee urheilija. Nuorempana Maria otti urheilun melko rennosti, vietti paljon aikaa ystäviensä kanssa ja kävi juhlimassa. Sitten hän tapasi nykyisen avopuolisonsa Riku Dufvan ja hänen kaveripiirinsä muuttui.

– Päätin alkaa panostaa urheiluun ihan eri tavalla kuin aikaisemmin. Kasvoin nuoresta aikuiseksi, Maria sanoo.

Päätöksen myötä Maria joutui luopumaan muun muassa baari-illoista ja festareista.

– Silloin se tuntui luopumiselta, mutta nyt en voisi kuvitellakaan pyöriväni baareissa. Se ei ole enää elämäntyylini.

Moni urheilija, etenkin naisurheilija, joutuu kuitenkin luopumaan uransa vuoksi paljon isommista asioista kuin railakkaista illanvietoista.

Urheilu ja raskaus: mahdoton yhtälö?

Jo pienenä tyttönä Maria tiesi haluavansa jonain päivänä äidiksi. Tällä hetkellä hänen elämäntilanteensa on periaatteessa sellainen, että kaikki olisi valmiina vauvaa varten. On unelmien työ, oma asunto ja puoliso, joka olisi halukas saamaan lapsia.

Lisäksi Maria on tottunut lapsiperhe-elämään. Rikulla on ennestään 6-vuotias poika, joka asuu vuoroviikoin Marian ja Rikun luona.

Urheilu ja raskaus ovat kuitenkin uskomattoman vaikea yhtälö. Raskaus ja pikkuvauva-aika tekevät loven huippu-urheilijan harjoitteluun ja kilpailemiseen, ja sitä kautta myös talouteen.

Maria ei juurikaan tunne suomalaisia naisurheilijoita, jotka olisivat saaneet vauvan uransa aikana ja palanneet vielä takaisin huipulle. Ulkomailta esimerkkejä onneksi löytyy, joten mahdotonta se ei ole.

Serena Williams on edelleen jäätävän kova tennispelaaja, ja oman lajini edustaja Jessica Ennis-Hill voitti olympiahopeaa sen jälkeen, kun hänestä tuli äiti.

Maria ja Riku ovat keskustelleet siitä, voisiko heidänkin perheeseensä tulla vauva jo Marian urheilu-uran aikana. Ainakaan se ei ole täysin poissuljettu vaihtoehto.

– Haluaisin tehdä pitkän uran ja urheilla mahdollisesti vielä 10 vuotta, mutta en tiedä pystynkö odottamaan 10 vuotta, että saisin ensimmäisen lapsen.

Maria Huntington ja hänen puolisonsa Riku Dufva osallistuivat tammikuussa Urheilugaalaan, jossa Maria oli ehdolla Läpimurto-kategoriassa.

Maria Huntington ja hänen puolisonsa Riku Dufva osallistuivat tammikuussa 2020 Urheilugaalaan, jossa Maria oli ehdolla Läpimurto-kategoriassa.

Huippu-urheilijalle raskaaksi tuleminen voi olla vaikeampaa

Urheilu-urallaan Marialla on tavoitteena tehdä Suomen ennätys ja päästä olympialaisiin.

Kun urheilee ammatikseen, keho on fyysisesti kovilla. Rankat suoritukset aiheuttavat stressiä, joka saattaa häiritä hormonitoimintaa ja kuukautisia. Lisäksi alhainen rasvaprosentti voi aiheuttaa kuukautisten poisjääntiä. Seura-lehden artikkelissa Maria kertoo, että moni urheilija keskittyy pitkään rasvaprosentit alhaisina näyttääkseen mahdollisimman hyvältä kentällä.

Jos kuukautiskierto ei ole normaali, raskaaksi tuleminen on usein vaikeampaa.

– Tiedostan sen, että urheileminen tällä tasolla voi vaikuttaa raskautumiseen. Itselläni ei onneksi ole koskaan ollut kuukautiskierron kanssa ongelmia, Maria kertoo.

Jos ongelmia ilmenisi, Maria ei arastelisi puhua siitä valmentajansa Matti Liimataisen kanssa. Valmentaja tietää tarkalleen, miten Marian kierto menee, ja ottaa sen huomioon harjoittelussa. Kuukautisten aikana treenejä usein kevennetään.

Maria on kiitollinen valmentajalleen siitä, kuinka hän ylipäätään ottaa harjoitusten rytmityksessä Marian elämän kokonaisvaltaisesti huomioon.

– Matti tietää, että perhe on minulle tärkeää ja järjestää harjoitukset niin, että minun on esimerkiksi mahdollista viettää mökillä viikonloppuja perheeni kanssa.

Lue myös: Kaksosten äiti Tanja Poutiainen muistelee vauvavuosia: ”Saatoin imettää 8 kertaa yössä”

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X