Miten kasvattaa sisarukset, jotka ovat aikuisinakin läheisiä? Lue tutkijan 5 vinkkiä
Sisaruus on useimmille elämän pisin ihmissuhde, ja kaikki vanhemmat toivovat, että heidän lapsistaan tulisi läheisiä toisilleen. Lue, miten asiaan voi vaikuttaa!
Yliopistonlehtori Antti O. Tanskanen Helsingin yliopistosta on tutkinut lapsuusajan vaikutusta siihen, kuinka läheisiä sisarukset ovat aikuisina.
– Varhaislapsuuden olosuhteilla on pitkäkestoiset vaikutukset sisarussuhteisiin läpi elämän. Ne vaikuttavat vielä yli seitsenkymppisiinkin. Tämä oli tutkimuksemme keskeisin tulos, Tanskanen kertoo.
Kuinka äidit ja isät voivat tulosten nojalla vaikuttaa lastensa läheisyyteen aikuisuudessa? Tässä Tanskasen viisi johtopäätöstä.
1. Pidä isompi lapsi lähelläsi, kun hoidat pienempää
Tämä on täyttä biologiaa. Jos vanhempi sisarus näkee päivittäin, miten oma äiti hoitaa pienempää sisarusta, syntyy vahva kiintymyssuhde. Isompi tuntee tällöin luontaista tarvetta hoivata ja opastaa pienempää ja tietää, mitä tälle kuuluu. Tällainen sidos näyttää säilyvän aikuisuudessa, vaikka sisarukset asuisivat kaukana toisistaan – ellei joku muu tekijä katkaise tai löyhennä sitä.
2. Kohtele lapsia tasapuolisesti
Eräs syy etäisille sisarussuhteille aikuisuudessa on, että vanhemmat ovat lellineet yhtä ja sorsineet toista. Vanhemmat eivät välttämättä huomaa tai halua huomata tätä itse. On luonnollista, että jonkun lapsen luonne sopii muita paremmin yhteen oman luonteen kanssa. Kun tämän tiedostaa rehellisesti, on helpompi huolehtia käytännön tasolla siitä, ettei kukaan lapsista joudu siitä kärsimään. Eihän ole millään muotoa reilua, jos lasta rankaistaan siitä, ettei hänen ainutlaatuinen persoonansa satu vastaamaan vanhemman henkilökohtaisia mieltymyksiä niin hyvin kuin siskon tai veljen persoona.
Joissain maissa ongelmia on syntynyt tyttöjen ja poikien hyvin erilaisesta kohtelusta, mutta Suomessa tämä ei ole merkittävä ongelma.
3. Tee lapsia, joilla on pieni ikäero ja sama sukupuoli, mutta älä kovin monta
Tällaisiin asioihin eivät vanhemmat tietenkään oikeasti voi juurikaan vaikuttaa. Mutta sisaruksista kasvaa todennäköisimmin läheisiä ystävyksiä, jos heillä on pieni ikäero. Yleisimmin läheisiä ovat aikuisinakin kaksi siskoa, ja seuraavaksi eniten on läheisiä veljespareja. Toki myös siskoista ja veljistä voi kasvaa todella läheisiä. Pienissä perheissä kasvaneet sisarukset tuppaavat tulemaan aikuisina läheisemmiksi keskenään kuin suurissa, koska kukaan ei ehdi pitää yhtä tiiviisti yhteyttä yhdeksään sisarukseen kuin vain yhteen.
Suurissakin perheissä syntyy silti läheisiä sisaruspareja, useimmin niistä, jotka ovat samaa ikäryhmää ja sukupuolta. Ja todennäköisyys löytää oikea sielunsisar tai -veli omasta perheestä tietenkin kasvaa, kun ehdokkaita on useita!
4. Kasvata sisarukset saman katon alla
Tämä tilastouutinen ei varmasti ilahduta eroperheitä, mutta mitä pitempi yhteinen asumishistoria lapsilla on, sitä todennäköisemmin he pitävät tiiviisti yhteyttä toisiinsa aikuisina. Aikuisista puolisisaruksista useimmin ovat pysyneet läheisinä saman äidin saman katon alla kasvaneet lapset.
5. Älä pelästy, jos sisarukset tappelevat
Tämä voi ennustaa aivan päinvastaista kuin mitä pelkäät! Monet aikuisina hyvinkin läheiset sisarukset tappelivat lapsina paljon. Se, että pienet lapset kamppailevat keskenään samoista resursseista, kertoo siitä, että heissä on paljon samaa. Parasta mitä sinä voit tehdä on pysyä järkähtämättömän puolueettomana ja puhua tappelupukareille toisistaan hyvää. Vaikuttaa yleiseltä säännöltä, että lapsuuden ristiriidat korvautuvat aikuisiällä läheisyydellä ja auttamisenhalulla.
Tanskasen ryhmän tutkimuksessa tutkittavina ovat olleet suuret ikäluokat, eli 1945–1950 syntyneet suomalaiset, sekä heidän lapsensa, joiden ikähaitari on hyvin laaja. Tutkimustulokset olivat pääasiassa samanlaiset joka ikäryhmässä, vaikka Suomi oli eri sukupolville erilainen paikka kasvaa. Ulkomailtakin on saatu samankaltaisia tutkimustuloksia. Tämä viittaisi siihen, että sisaruuden salat ovat aika lailla samat ajasta ja paikasta riippumatta.
Lue lisää: Helpot vinkit selättää sisaruskateus
”Tapasin siskoni vasta aikuisena” – perhebloggaajien koskettavat tarinat sisarusten merkityksestä
Jaa oma kokemuksesi