Vanhemmuus 22.12.2022

Muu maailma ihailee tiettyä vanhemmuuden piirrettä, joka ei länsimaissa nouse ihanteeksi – samalla länsimaissa vanhemmat ovat uupuneimpia

Uupuneisuus näyttäisi kulkevan käsi kädessä rakastavuutta ja kärsivällisyyttä korostavan länsimaisen vanhempi-ihanteen kanssa.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Laaja kansainvälinen tutkimus osoittaa, että länsimaissa ihannoidaan ennen kaikkea rakastavaa ja kärsivällistä vanhempaa. Muilla kulttuurialueilla korostuu puolestaan vastuuntuntoisuuden ihanne.

Samalla juuri länsimaissa ollaan vanhempina uupuneimpia.

Tutkimukseen osallistui yhteensä lähes 12 000 vanhempaa. Vastaajia oli 37 maasta, mukaan lukien Suomesta. Osallistujiin lukeutui niin äitejä kuin isejä.

Lue myös: Nämä 6 kasvatusperiaatetta tehoavat kaikissa tilanteissa

Vanhemmuuden viisi kulttuurialuetta

Jyväskylän yliopiston julkaisemassa tiedotteessa kerrotaan, että tutkimus jaotteli osallistujamaat viiteen erilaiseen kulttuurialueeseen vastausten perusteella.

Aasialaisella kulttuurialueella keskiöön nousivat vastuuntuntoisuus ja perhekeskeisyys. Afrikkalaisella kulttuurialueella korostettiin vastuuntuntoisuutta ja kunnioittavaa käytöstä. Latinalaisamerikkalais-italialaisella kulttuurialueella painottuivat rakastava ja vastuuntuntoinen vanhemmuus.

Toisin kuin muilla tutkimuksen määrittelemillä kulttuurialueilla, länsimaissa ja Venäjällä vastuuntuntoisuus ei noussut ihannevanhemman ominaisuuksien kärkeen. Näillä kulttuurialueilla ihannoitiin ennen kaikkea rakastavaa ja kärsivällistä vanhempaa.

Uupumuksen uhalla

Suomi lukeutuu tutkimuksessa länsimaihin.

Professori Kaisa Aunola Jyväskylän yliopistosta analysoi tutkimustiedotteessa, että länsimaissa painotetut teemat edustanevat positiivisen vanhemmuuden ihannetta. Positiivisen vanhemmuuden ihanteessa myönteisten tunteiden osoitus on keskiössä.

Professori Aunolan lisäksi dosentti Matilda Sorkkila vastasi Suomen osuudesta tutkimuksessa.

Hän huomauttaa saman tutkimusaineiston vertailujen osoittaneen, että nimenomaan länsimaissa, joissa ihannoidaan rakastavuutta ja kärsivällisyyttä, vanhemmat ovat kaikista uupuneimpia.

– Sen sijaan etenkin vastuuntuntoisuutta ja perhekeskeisyyttä ihannoivissa Aasian maissa ollaan vähiten uupuneita, Sorkkila mainitsee.

Myös yhteiskuntaluokka vaikuttaa ihanteisiin

Pelkkä asuinmaa ei määritä vanhemmuuden ideaaleja. Tutkimuksen mukaan myös vanhempien koulutusasteella ja yhteiskuntaluokalla on merkitystä.

Esimerkiksi Afrikan ja Aasian maissa ne vanhemmat, jotka olivat matalammin koulutettuja, korostivat vastauksissaan perheen ja kotitöiden teemoja. Samoissa maissa korkeammin koulutetut painottivat rahaa ja taloutta.

Muilla kulttuurialueilla korkeammin koulutetut vanhemmat painottivat empaattisuuteen liittyviä teemoja, kuten kärsivällisyyttä ja saatavilla olemista. Vähemmän koulutetuille vanhemmille tärkeimmiksi ihanteiksi nousivat rakastavuus ja rehellisyys.

– Nämä löydökset ehkä kuvastavat sitä, että kehittyvissä maissa koulutustason myötä on korostunut raha ja talous, ja heikommin koulutetuilla taas perinteiset perhe ja kotityöt. Sen sijaan kehittyneissä länsimaissa tällaista eroa ei sitten ehkä enää ole eri koulutusryhmien välillä näkyvissä, professori Aunola pohtii tutkimustiedotteessa.

Lue myös: Vanhemmuuden burnout iskee perfektionistiin – tunnista 4 varoitusmerkkiä

Kommentit (1)

Aasiassa isovanhemmat hoitavat usein vauvan, ja äidit eivät jää yksin. Perhesuhteet ovat laajemmat. Apua on paremmin saatavilla.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X