Vanhemmuus 16.05.2022 Päivitetty 17.05.2022

Natalia Cerny, 28, saa kauhistuneita kommentteja lastensa ikäerosta, vaikka lyhyt syntymäväli oli toivottu

Elämä ei olekaan yhtä raskasta kuin Nataliaa etukäteen varoitettiin.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
Natalia Cernyn kotialbumi
21 kommenttia

”Apua, miten oikein jaksat! Sinulla täytyy olla kädet aivan täynnä töitä!”

Natalia Cerny, 28, työntää mustia tuplarattaita kohti Helsingin Stockan hissiä. Puolitoistavuotias esikoinen ja kolmekuinen kuopus ovat nukahtaneet yhtä aikaa päiväunille.

Lue myös: Psykologi Jaakko Sahimaa sai kaksosvauvat ja elää parasta parisuhdeaikaa: ”Tunneonnen laskua ei tarvitse pelästyä”

Natalian sisällä kuplii innostus: kevät on viimein saapunut ja lapsille ei tarvitse pukea useita kerroksia vaatteita. Ulkona voi liikkua liukastelematta, ja perheen omakotitalon valmistuminen etenee. Illaksi on luvassa vielä mielekkäitä vaikuttajan töitä.

Samaan hissiin astuneen naisen kysymys herättää Natalian ajatuksistaan: nukkuvatko vaunuissa kaksoset?

Kun Natalia on saanut kerrotuksi, että vaunuissa nuokkuvat vuoden ikäerolla syntyneet esikoinen ja kuopus, nainen päätyy taivastelemaan tilannetta.

Se ei kuitenkaan yllätä Nataliaa.

Unikoulun jälkeen raskaaksi

200 heilautusta ennen kuin uskaltaa laskea. Se oli Natalian ja hänen miehensä kaava esikoisen kanssa, jonka saattaminen unille vaati heijausta, tutin ja white noise -kohinaääntä.

Iltaisin vauva saattoi itkeä 4–5 tuntia putkeen ennen nukahtamista, vaikka kaiken piti olla kunnossa.

Kolmen kuukauden iässä lapsen olemus muuttui. Iltojen itkut jäivät taakse.

– Ei olisi uskonut, että kyseessä on sama vauva. Itkuisesta pienokaisesta kasvoi aurinkoinen tapaus.

Kuuden kuukauden iässä esikoinen alkoi nukkua täysiä yöunia miehen pitämän unikoulun myötä.

Niinpä pariskunta päätti alkaa yrittää uutta raskautta. Pientä ikäeroa oli suunniteltu jo ennen esikoista.

Molemmat halusivat lapsille pienen ikäeron, sillä niin Natalia kuin hänen miehensäkin oli nauttinut lapsena valtavasti lähekkäin syntyneiden sisarusten seurasta.

– Se tuntui meille luontevimmalta.

Molempien perheet kannustivat ratkaisuun ja olivat ilahtuneita. Miehen perheessä kaikki kolme sisarusta olivat syntyneet kolmen vuoden sisällä, ja siitä ajasta oli lämpimiä muistoja.

Instagramissa sen sijaan ei oltu yhtä ilahtuneita: Älä kuvittele, että niistä tulee leikkikavereita. Se tulee olemaan hirveää ja raskasta.   

Moni Natalialle tuntematon tuli kertomaan verkossa WHO:n suosituksesta odottaa jopa kaksi vuotta edellisen lapsen syntymästä seuraavan yrittämiseen.

Edellisestä raskaudesta toipuminen oli käynyt mutkattomasti. Natalia oli myös vieraillut äitiysfysioterapeutin vastaanotolla tarkistamassa lantionpohjan lihasten tilanteen.

Sitä ennen Natalia ei ollut huolestunut asiasta. Raskausvatsaansa silitellessä Natalia alkoi varautua pahimpaan – siihen, että vauvavuosi tulisi olemaan todella raskas.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Natalia Cerný (@nataliaoona) jakama julkaisu

Lapset nukahtavat yhtä aikaa

Aamulla herättyään esikoinen osoittelee ikkunasta pihalla olevaa keinua. Haastattelun alkaessa hän lähtee isänisän kanssa ulkoilemaan. Hän heiluttaa Natalialle hymyillen ulko-ovelta ja tarttuu isoisää kädestä.

Taapero nauttii tarkoista päivärutiineista, ulkoilusta, kivien keräämisestä ämpäriin ja tanssii mielellään Youtube-löydön, Dbillions-musiikin tahtiin.

Kuopus nukkuu vaunuissa. Hereillä ollessaan hän katselee ympärilleen ja tutkii Natalian kasvoja. Äidin nenää on hyvä haukata kesken haastattelun. Sekös naurattaa.

Iltaisin kuopus ja esikoinen nukahtavat samaan aikaan. Silloin Natalialla ja hänen miehellään on aikaa olla yhdessä tai yksin. Iltaisin Natalia saattaa uppoutua vaikuttajantöiden pariin ja jo raskausaikana perustamansa yrityksen toimintaan.

Treffi-iltoina he laittavat yhdessä suosikkiruokiaan.

Aikaa menee myös omakotitaloprojektiin, jonka koordinointi vaatii lähes päivittäisiä päätöksiä ja sähköpostiviestittelyitä.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Natalia Cerný (@nataliaoona) jakama julkaisu

Lue myös: Kahden lapsen äiti Hanna Angelvuo, 31, pelkäsi olla yksin – anoppi vietti kuukauden perheen luona ja kuunteli Hannan huoliajatuksia

Natalia Cerny: ”Kyllä minä ainakin näille kahdelle saan vaatteet päälle”

Ennen esikoisen syntymää Natalia oli kuullut muutamalta ystävältään miten he eivät voineet poistua täysimetetyn vauvan luota, sillä vauva ei hyväksynyt tuttipulloa.

Niinpä Natalia ja hänen miehensä päättivät tarjota rintamaitoa tuttipullosta esikoiselle heti synnytyssairaalassa, jotta siihen olisi helpompi tottua.

Täysimetystä jatkui puoli vuotta, kunnes ulkomaanmatkalla se hiipui: maidon pumppaaminen ei onnistunut, ja kuumassa paahteessa oli helpompi antaa vauvalle korviketta tuttipullosta.

Kuopus sai rintamaitoa kuukauden, jonka jälkeen häntä on ruokittu korvikkeella. Niin mieskin on voinut hoitaa syöttöjä.

Ratkaisu on tuntunut Nataliasta oikealta, sillä kahden pienen lapsen kanssa puuhaa riittää muutenkin. Omasta jaksamisesta on pidettävä huoli.

Kuopukselle korvike on sopinut hyvin ilman vatsavaivoja.

Ulkona kahden pienen kanssa Natalia käy päivittäin, mutta sinne pukeutuminen vaatii tekemistä varsinkin kylmillä keleillä. On saatava päälle merinovillakerrasto, toinen välikerrasto ja vielä ulkohaalari.

Siitäkin huolimatta, että esikoinen juoksee ensimmäisenä karkuun, kun näkee ulkovaatteet.

Onneksi Natalialla riittää huumoria niihinkin hetkiin, vaikka itsellä hiki välillä virtaakin. Hän pukee ensin vauvan ja laittaa hänet vaunuun odottamaan. Sitten suostutellaan esikoinen pukemaan, ja lopuksi Natalia vetää itselleen ulkovaatteet ylle.

– Ajattelen, että päiväkodin aikuiset pukevat useita lapsia päivittäin. Olen päättänyt, että kyllä minä ainakin näille kahdelle saan vaatteet päälle.

Pienessä ikäerossa on myös muita hyviä puolia kuten se, että esikoinen ei edes tunnu muistavan aikaa jolloin oli ainut lapsi. Merkkejä mustasukkaisuudesta ei ole ainakaan vielä näkynyt.

Esikoinen suukottelee vauvaa, ja on heti paikalla huolehtimassa, jos pikkusisarus itkee. Silloin hän osoittelee ja hokee ”vauva” sekä kirmaa hakemaan vauvanvaippoja.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Natalia Cerný (@nataliaoona) jakama julkaisu

Lue myös: Tinna Henriikan sketsihahmo Ellu laulaa lapsivapaasta ja ravistelee luutuneita käsityksiä: ”Äidit eivät aina jaksa, ja lapseen menee hermot”

”En tee tätä yksin”

Vaikka elämää lasten kanssa ei kokisi erityisen rasittavaksi, kannattaa omaa ja parisuhteen hyvinvointia vaalia. Se on Natalian perheessä periaate, josta pidetään kiinni.

Kerran viikossa perhe käy miehen vanhempien luona syömässä. Muuten isovanhemmat molemmilta puolilta auttavat lastenhoidossa viikottain.

Torstaisin saapuu yksityinen kodinhoitaja, jonka on määrä 8 tunnin verran siivota, pyykätä, silittää, viikata vaatteita ja laittaa ruokaa – missä ikinä perhe kaipaakaan apua.

Aluksi kävi vain siivooja, mutta vanhemmat huomasivat kaipaavansa enemmän apua muihinkin kotitöihin ja nimenomaan pyykkihuoltoon.

Esikoinen löytyykin monesti sohvalta vadelma kädessään harjoittelemassa syömistä itsekseen.

Natalialla ja miehellä on merkattuna yhteiseen, sähköiseen kalenteriin molempien menot. Sieltä voi katsoa, että molemmille on omaa aikaa.

Toisinaan Natalia saa kommentteja, miten hän jaksaa hoitaa lapset, kotityöt, laittaa ruokaa ja pyörittää kahta omaa yritystä sekä tavata ystäviä ilman lapsia.

– Muistutan kysyjää siitä, että en tee tätä yksin. Meitä on kaksi todella tasapuolista vanhempaa ja todella hyvät tukiverkostot.

Natalia tuumaa, että aina ei tarvitse edes olla mitään spesiaaliohjelmaa, että pyytää jonkun katsomaan lapsia. Välillä tarvitsee myös ihan vain olla yksin ja katsoa Netflixiä rauhassa. Ei siis tarvitse olla rättiväsynyt pyytääkseen apua.

Anna.fi: Kuuntele Annan rakkaushoroskoopit kesälle 2022! Millainen rakkauden kesä on luvassa sinulle, entä ystävillesi?

Kommentit (21)

No just. Kyllä itsellänikin on kahdet ”kaksoset”. Tytöt sekä pojat. Aina luultiin heitä kaksosiksi kun tuplarattailla työntelin heitä. Lyhyt syntymäväli on vain rikkaus lasten sisarusväleille. Niin, ja vahinta tytärtäni usein luultiin tyttöjen äidiksi 😁

Minun lapset ovat syntyneet 10kk ja viikon välein, vieläpä samana vuonna. Toinen alkuvuodesta ja nuorempi Lucian päivänä. Itse olin silloin 17 vuotta.

Meillä lasten ikä ero 1 v 4 kk 21 vrk. Ihan ok. Mies hoiti maatilan karjoineen ja metsätöineen, minulla vanhempain vapaan jälkeen jatkuva kolmivuorotyö + tunnin työmatkat suuntaansa (ilman julkisia kulkuneuvoja). Ihan hyvin meni. Ei pidä normittaa asioita ”oikeiksi” tai ”vältettäviksi”. Jokainen perhe ja elämän tilanteet ovat erilaisia ja niiden mukaan sopeudutaan. Lisäksi meille lääkäri suositteli lyhyttä ikäeroa, toki oman jaksamisen puitteissa.
Lapsi on aina saatu, niitä ei tehdä tilaustyönä.

Poikieni ikäero 16 kk. Matkustimme paljon , n. joka kolmas kk. lasten isän työn muassa Olin silloin n.22v. . Tein jopa juna -ja laivamatkan yksin poikien kanssa Hki – Tukholma – Kööpenhamina – Hampuri – Paris – Biarritz …tammikuussa . . .nuorin oli 8kk.

Joo-o. Mun lapsilla on ikäeroa 1v 1kk ja 15pv. Itse olin just ja just 20v esikoisen syntyessä. Kolmestaan on pärjätty siitä asti kun nuorempi oli 2kk eikä kukaan mitään ole kauhistellut. Lapset on aina olleet toistensa parhaat kaverit vaikka ovat poika ja tyttö ja nyt parikymppisinä ovat edelleen ja tietävät kaiken toistensa asioista. Paljon aikoinaan kyseltiin ovatko kaksoset ja toiset vaan oletti kysymättä että näin on.

Välillä teki vähän tiukkaa, mutta päivääkään en vaihtaisi pois!

Ihmiset kommentoivat kaikkea.olen 5 lapsen yh äiti ( lapset jo aikuisia) ja minulta on kysytty metroasemalla lasteni kuullen – ovatko kaikki toivottuja!!! 3 ensimmäistä ikäerolla 1-1,5 v no problem ja 2 3 keskenmenon jälkeen 1 v ikäerolla. Olen pärjännyt hyvin

Meillä nuorimpien ikäero on vartti. Saatiin tuplat. Nyt he ovat 5kk, seuraava 2v. Viisi- ja kuusi-vuotiaiden ikäero on 1v 4 päivää. Isommat 9 ja 11. Esikoinen jo parikymppinen. Kyllähän ihmiset katsoo kun porukalla liikutaan mutta samapa tuo. Kaikki lapset toivottuja ja rakkaita. 7 tyttöä ja 1 poika. 😊

Minulla -00,-01,-02 sekä -06, ensimmäinen vuotensa alussa ja kolmas vuotensa lopussa, toinen ja neljäs kesällä. Mieheni ajoi rekkaa ammatikseen kotona vain yöllä ja viikonloppuisin. Minun suurin haaste oli liikkuminen kun en omistanut ajokorttia. Päivääkään en vaihtaisi ja tekisin kaiken uudelleen samoin.

Omista lapsista kahdella tuo ikäero, kahdeksan päivää vaille vuosi.
Ihan kaikista helpoin ja paras!
Omat vanhemmat katsoivat lapsia, jos oli jotain menoja. Toisaalta nautin vauva- ja taaperoarjesta, enkä näitä vapaita juuri ees kaivannut.

Minun lapset ovat syntyneet.-73,75 ,77,78 86 ja 88. Eli 77 ja 78 tytöillä vajaa vuosi ikäeroa.Oli aikamoista haipakkaa kun oli kaksi iso veljeä vain muutamaa vuotta vanhempia.Oli maalaistalo ja mies oli puutavara -autoilija yöt töissä ja päivällä oli pitänyt nukkua.Mutta oli pieni asunto eikä siitä tullut mitään
Tytöt keikkuivat isänsä niskassa ..Voi niitä aikoja.Anoppi kävi töissä ja oma äiti satojen kilometrien päässä.Jotenkin selvisin..

Siis miksi teette tällaisen jutun? Onko kuinka monella saatavilla noin paljon apua arkeen ja lastenhoitoon? Hieman on eri asia vääntää tehdä kaikki yksin tai kaksin, kun viikoittainen siivous-ja pyykkihuolto sekä lastenhoitoapu. Ei olisi minustakaan rankkaa. Todellisuudessa monella perheellisellä on vain vähän ”omaa aikaa.” Ihan oikeasti, eikö vähän realistisempia haastateltavia löytyisi.

Nou hätä, kyllä ne tästä kasvaa😂 Tää on paras mitä saa kuulla. Itsellä on 1v ja 5pvä ikäerolla… Esikoinen on joo viskari. Menoo vaan villintyy😂

Meillä on ikäeroa pojalla ja tytöllä 1v.3kk :tta.He ovat nyt aikuiset.Alusta asti eivät tulleet toimeen keskenään ja aikuisina eivät ole tekemisissä toistensa kanssa.
Surkeaa senkin vuoksi että halusin ikäeron pieneksi juuri tuon takia että heistä olisi toisilleen seuraa ja leikkikaveri siinä.Todella raskasta aikaa 18v.ja nytkin surkea tilanne surettaa.Teinmme kaikkemme että olisivat olleet läheiset tai ainakin sopuiset.Se vaan on niin että lapset on yksilöitä ja niin ei mene kun kuvittelee menevän.

Meillä 7 lasta pienillä ikäeroilla, alle 1,5 ja alle 2v ikäeroin paitsi yhdessä välissä reilu 2v ikäero. Itse olen tykännyt kovasti vaikka ymmärrän miksi kaikki eivät pientä ikäeroa halua:D Mutta ihana nähdä että kyllä sitä pärjää vaikka ei tukiverkostoa ja mieskin ollut reissutöissä. Sopivasti saa haastetta ja pysyy mieli virkeänä kun kaksi erityislastakin löytyy :)

Jooo.. Meidän pojilla 1v1kk ikäeroa. Esikoinen oppi kävelemään juuri ennen synnärille lähtöä. Todella on tuttua tuo kaksosiksi ajatteleminen, eikä se ihme olekkaan ulkopuolisen silmin. Kaikki ne uhmat ja parin tunnin nukuttamiset on hyvin mielessä.
Ei minulla toki ole kahta yritystä, vapaailtoja ystävien kanssa tai viikottaisia treffejä puolison kanssa, ei juuri edes treffejä netflixin kanssa.
Ei ole kodinhoitajaa tai siivoojaa ja sukulaiset 200km päässä.
Koti on ollut enemmän tai vähemmän insta-kunnossa, mutta ainakin lasten kanssa on retkeilty, he ovat siistejä ja hyväkäytöksisiä.

Tuttipullolla ja ajoittain saarioisten äidin ruoalla eletty.

Mutta ihana, tasapuolinen puoliso löytyy!
Enkä jälkikäteen vaihtais päivääkään pois.

Onko se sittenkin asennekysymys?
T. 5v 4v ja 7kk poikien äiti

Täällä taapero vuosi ja 10kk ja vauva 10kk. Voin sanoa, että aika rankkaa tämä välillä on, kun ei ole tukiverkkoa lähes ollenkaan ja molemmat iässä, jossa kaipaavat paljon huomiota. Olisi ihanaa, jos olisi isovanhempia mitä pyytää hoitoavuksi. Mutta lapset toki tulleet tosi läheisiksi, vaikka mustasukkaisuutta on välillä paljon.

Mulla on kolme lasta, joista vanhimman ja nuorimman ikäero on 2,5v. Onneksi kaikki olivat helppoja lapsia, kun mies oli matkatöissä ja muukin tukiverkko oli vähissä. Nyt jo teini-iässä ja tiivis kolmikko muuta maailmaa vastaan.

Täyttä kulissia tällänen elämä. Kaikki on valmiina, mitään ei tarvitse tehdä itse. Kunhan esittelee elämäönsä julkisesti. Huono esimerkki.

Olen samaa mieltä. Tämän olennon ei ole koskaan tarvinnut tehdä mitään elämänsä eteen. Antaa olettaa että kaikki on helppoa. Iskä ja mies elättää. Onnea tulevaisuudessa jos joutuu joskus pärjäämään yksin. Mies ehkä elättää muutaman prosentin palkastaan…😉

Anteeks mikä juttu tää on? Rahaa näyttäis riittävän ja tukivertosto kohdallaan. Läheskään kaikilla ei ole asiat noin hyvin. En nyt ymmärrä mitä tällä jutulla haetaan???? Monessa perheessä asiat paljon huonommin ja lapsia ihan samalla ikäerolla. Jotenkin hyvin ällöttäväkin artikkeli.

Jaa. 1v ikäero täällä sisaruksilla, kukaan ei ole ihmetellyt tai taivastellut. Juu välillä on ollut rankkaa, mutta päivääkään en pois vaihtaisi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X