Vanhemmuus 05.03.2023

Oletko lastesi oletusvanhempi? Kolme syytä, miksi se on erittäin haitallista

Oletusvanhemman puoleen käännytään ja hänen oletetaan kantavan vastuun lapsen asioista. Oletusvanhemmuus on todella yleistä – ja yllättävän haitallista.

Teksti
Mervi Juusola
Kuvat
iStock

Kun lapsi kakkaa housuun, kenen oletetaan vaihtavan vaippa? Entä kuka ostaa lahjan lapsen kaverisynttäreille?

Kun lapsi sairastuu päivähoidossa, kumpaa vanhempaa henkilökunta tavoittelee ensin? Kuka varaa lapsen hammaslääkäriajan? Kumpi vanhemmista päättää lapsen vaatteista?

Vastasitko jokaiseen kohtaan minä? Olet lapsesi oletusvanhempi.

Terminä oletusvanhemmuus, default parenting, keksittiin vajaa kymmenen vuotta sitten ja siitä keskustellaan yhä sosiaalisessa mediassa.

Kyseessä ei ole tieteellinen termi, vaan äitien kokemuksista syntynyt käsite, joka kuvaa toisen vanhemman ylivastuullisuutta. Default parent eli oletusvanhempi on lapsen huoltaja, jonka puoleen käännytään ensimmäisenä ja jonka oletetaan hoitavan lapsen asiat.

Oletusvanhempi on päävastuussa lapsen emotionaalisista ja fyysistä tarpeista. Hän hoitaa useimmat perheen arkeen liittyvistä tehtävistä: sopii ajanvaraukset, suunnittelee aikataulut, ostaa lahjat, sopii tapaamisista tuttavien kanssa ja pitää yhteyttä päiväkotiin sekä opettajiin.

Oletusvanhempi ei ole aina äiti. Isän työkuviot voivat olla joustavammat kuin äidin – ja joskus isä vain tekee ja huolehtii enemmän kuin äiti. Joissakin perheissä sukulaiset ja tuttavat pitävät luontevampana ottaa yhteyttä isään ja sopia tapaamiset. Myös harrastuksiin kuljettaminen ja osallistuminen on usein isän vastuulla.

Mitä haittaa oletusvanhemmuudesta on?

On monta syytä, miksi oletusvanhemmuuden malli kannattaa purkaa ja opetella jakamaan vastuuta tasaisemmin.

1. Oletusvanhempi uupuu eikä osaa ottaa aikaa itselleen. Oletusvanhemmuus on yllättävän kuormittavaa. Sinänsä pienet, arkiset asiat kuormittavat aivoja ja voivat johtaa vanhemmuudessa loppuun palamiseen.

Pää on niin täynnä perheasioita, ettei harrastaminen ja ystävien tapaaminen ehkä motivoi. Oletusvanhempi tuntee usein syyllisyyttä tai tylsistyy yrittäessään ottaa omaa aikaa. Ravintolan pöydässä tai kylpylän porealtaassa päällimmäinen ajatus voi olla: Mitä hittoa minä täällä teen?

2. Oletusvanhempi alkaa usein torjua toista vanhempaa, sekä lastenhoidossa että parisuhteessa. Toinen vanhempi saattaa kokea, ettei häneen luoteta eikä häntä arvosteta perheessä. Hänen suhteensa lapsiin on vaarassa jäädä etäiseksi.

3. Toisesta vanhemmasta tulee ikään kuin varavanhempi. Hän jää usein tuntemattomaksi päivähoidon henkilökunnalle ja opettajille. Lapsen kanssa työskentelevät ammattilaiset eivät tarkalleen tiedä, mitä tämä toinen vanhempi ajattelee ja mitä hän toivoo.

Kaikki tämä vaikuttaa kielteisesti perheen ihmissuhteisiin. Parisuhde voi paremmin ja lapset saavat enemmän molempien vanhempien hoivaa, kun vanhemmuuden vastuu jaetaan tasapuolisemmin.

Lapsiperheessä muodostuu helposti työnjako, joka perustuu ajatukseen ”Se tekee, joka osaa paremmin”. Tämä ajatusmalli kannattaa kyseenalaistaa ja purkaa, sillä se vie perhedynamiikkaa riskisuuntaan.

Lue myös: Kun Markus vei 1-vuotiaan neuvolaan, lääkäri kysyi, kertoiko äiti ohjeita lapsen hoitoon

Kommentit (1)

Mutta kun se toinen ei ottanut sitä vastuuta, kaikki jäi hoitamatta, jos hänen piti jotain hoitaa. On asioita, jotka on pakko hoitaa, ikävä kun se luottamus toiseen vanhempaan häviää. Hänellä ei koskaan ollutkaan kiinnostusta vastuun ottamiseen. Hän laisti kaikesta, yleensä syynä oli, että kukaan ei muka kertonut, vaikka monta kertaa oli ollut puhetta, lisäksi luki kalenterissa. Jossain vaiheessa mietin, että mikä sai minut tekemään lapsia tuon mieslapsen kanssa. Olihan se nähtävissä, en vaan suostunut näkemään. En koskaan arvostellut hänen tekemisiään, harvoin mitään teki, mutta jos teki niin olisi pitänyt kehua maasta taivaisiin. En nalkuttanut, enkä arvostellut. Lopulta otin eron, ei ole miksikään muuttunut, ei hänestä tullut vastuun ottavaa vanhempaa eronkaan jälkeen, joistakin miehistä tulee. Tästä ei.

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X