Vanhemmuus 10.01.2016 Päivitetty 20.05.2024

Onko aina kiire? Anna Perhon 11 ajanhallintavinkkiä lapsiperheelle

Kiire on lapsiperheessä tyypillistä. Lasten harrastusten, huolenpidon ja kodin laittamisen lisäksi joutuu varaamaan aikaa ihmissuhteisiin ja parisuhteeseen. Ajanhallinnasta kirjoja kirjoittanut toimittaja Anna Perho jakaa parhaat vinkkinsä.

Teksti
Matilda Katajamäki
Kuvat
OM-arkisto

Toimittaja Anna Perho kertoo vinkit ajanhallintaan ja kiireettömämpään elämään.

1. Selvitä arvosi

Jos perusasiat ovat kunnossa, mutta selittämätön jokin kuitenkin tympii, ongelma on usein arvojen ja tekojen välisessä ristiriidassa: arki on erilaista kuin toivoisit sen olevan.

Jos et ole kirkkaasti selvillä siitä mikä juuri teidän perheenne tekee onnelliseksi ja tyytyväiseksi, annat muille vallan päättää siitä: teetkö raakakakkuja, koska nautit siitä, vai koska koet että sinun pitää tehdä aiheesta Face-päivitys? Menetkö töihin tai jäätkö kotiin siksi, että koet muiden odottavan sitä vai koska todella itse haluat sitä?

Lue myös: Irti kiireestä – 5 vinkkiä rennompaan arkeen

2. Priorisoi

Menestyvät ihmiset – ja menestyksellä tarkoitan sitä, että ihminen saa elää sellaista elämää, jossa itse viihtyy – eivät tee kaikkea mitä he haluavat, vaan sitä mitä he haluavat kaikkein eniten. Se, että voit tehdä vähän kaikkea ei tarkoita sitä että se kannattaisi.

Millä asioilla on eniten merkitystä hyvinvointisi ja perheesi fiiliksen kannalta? Keskity niihin.

Lue myös: Näin lopetat riitelyn kotitöistä – 3 vinkkiä psykologilta

3. Suunnittele

Spontaanius on yliarvostettua. Lapsiperheessä vaaditaan yksinkertaista ennakointia ja suunnittelua, jonka keskiössä pidetään kysymystä ”mitä haluan tänään saada aikaiseksi?”

Eli sen sijaan, että teet kaoottisesti asioita siinä järjestyksessä kuin ne tupsahtelevat eteesi, mieti mihin aikaansaannokseen olisit illalla kaikkein tyytyväisin ja keskity sitten siihen.

4. Täydellisyyden tavoittelu pilaa elämäsi

Ihan hyvä on useimmiten riittävän hyvä.  Kiinnitä huomiota asioihin, jotka aiheuttavat jatkuvasti ahdistusta: ovatko omat standardisi realistisella tasolla?

On vain yksi asia, jossa sinun pitää pyrkiä täydellisyyteen: siinä, että lapsesi saa tuntea itsensä rakastetuksi ja hyväksytyksi sellaisena kuin hän on. Muu on toissijaista.

Lue myös: Saako lasten kuullen riidellä puolison kanssa?

5. Vaihda näkökulmaa

Koko elämä on tulkintaa. Niinpä asiat sinänsä eivät haittaa meitä, vaan se, miten me niihin asennoidumme.

Jos koet huonoa omatuntoa siitä, että teillä oli taas ruokana eineslaatikkoa eikä itse tehtyä luomulanttusurvosta, voit myös ajatella että säästit arvokasta aikaa perheenne yhdessäololle sen sijaan että olisit käyttänyt illan lanttujen kuorimiseen.

Vaihtoehtoinen suhtautuminen on valtaa: saat itse määritellä millaisena maailma sinulle näyttäytyy.

Lue myös: Lapsilähtöinen kasvatus – järkevää vai ei?

6. Älä vertaile

Vertaileminen tekee ihmisen onnettomaksi, kun taas elämäänsä jotakuinkin tyytyväiset ihmiset keskittyvät omaan tekemiseensä eivätkä vaivaa päätään sillä mitä muut tekevät tai ajattelevat.

Jos Facebook tai lifestyleblogit ahdistavat, älä lue niitä. Useat tutkimukset osoittavat, että sosiaalinen media aiheuttaa monissa tyytymättömyyttä omaa elämää kohtaan.

Käänteinen vertailu laittaa asioita kontekstiin. Onko elämäsi ihan paskaa, jos vertaat sitä tällä hetkellä Syyrian kriisialueella elävään, ikäiseesi työttömään perheenäitiin? Kiitollisuus syö stressiä, käytä sitä työkaluna.

7. Murhaa äitimyytti

Käsi sydämelle: pyritkö täydelliseen vanhemmuuteen, koska haluat lapsillesi vain absoluuttisen parasta, vai siksi, ettei kukaan pääsisi sanomaan että olet tehnyt virheitä? Äitimyytti on vanhempien natsikortti – luovu siitä.

Lue myös: Hidas vanhemmuus – 4 vinkkiä arjen hidastamiseen

8. Läsnäolofundamentalismi on ääriliike

Vanhempia syyllistetään jatkuvasti siitä, että emme ole ”tarpeeksi läsnä” lastemme elämässä. Tosiasiassa vanhemmat eivät ole milloinkaan viettäneet aikaa lastensa kanssa niin paljon kuin tänä päivänä. Vai kuinka usein sinun isäsi oli kanssasi letityskurssilla?

Lapsi ei sekoa, vaikka kehuisit hänen piirrostaan hienoksi samalla kun ajattelet työasioita. Kun lapsi saa tarvittaessa hellyyttä, syliä ja kuuntelemista, sinun ei tarvitse olla päivystävä viihdyttäjä

Lue myös: Pitääkö lapsen harrastaa? 8 kysymystä lapsen harrastuksista

9. Työelämä on myös elämää

Ihmiset ovat yhdistäneet työn ja perheen läpi historiansa, mutta vasta meidän sukupolvemme on tehnyt siitä ongelman, vaikka päivähoitojärjestelyt toimivat nyt paremmin kuin koskaan aikaisemmin. Työelämä on myös osa elämää.

Työn ja perhe-elämän yhdistämistä rankempaa on työttömyyden ja perhe-elämän yhdistäminen, kuten kolumnisti Pekka Seppänen on sanonut.

Lue myös: 5 vinkkiä – näin pidät lapsiperheen kodin siistinä

10. Älä multitaskaa!

Monen asian yhtäaikainen tekeminen vähentää tehokkuuttasi lähes puolella. Lisäksi se aiheuttaa jatkuvaa stressiä ja tekee sinusta ärtyisän. Kokeile kahden viikon ajan mitä tapahtuu, jos teet yhtä asiaa kerralla.

Palaa entiseen, jos kuuden asian yhtäaikainen sählääminen tuntuu paremmalta.

Lue myös: Pieni selviytymisopas parisuhteeseen

11. Mitä vähemmän sääntöjä, sitä helpompi niitä on noudattaa

Vanhemmat määrittelevät, millaiset säännöt ovat teidän perheessänne oleellisia. Niiden tarkoitushan on ohjata lasta kasvamaan järkeväksi aikuiseksi, eikä olla oman pätemisesi käyntikortteja.

Kun sääntöjä on vähän, niiden sitkeä noudattaminen on helpompaa. Mikään ei ole turhempaa kuin kuormittaa itseä ja lasta älä kaadu -tyyppisellä jauhamisella, jolla ei ole lapsen kehityksen kannalta mitään merkitystä.

Lue myös: 7 periaatetta, joista sinäkin joudut vanhempana luopumaan

Anna Perhon kotisivut osoitteessa Superarkea.fi

 

Lue myös

Kommentit (1)

Perhekalenteri! Priorisointi ja suunnittelu ovat todella numero 1 lapsiperheen elämässä. Saa itsekin levätä ajatuksissaan, kun ei tarvitse koko ajan miettiä, missä pitää olla milloinkin, vaan voi lukea sen ennalta suunnitellusta ohjelmoinnista. Ja ehtii jopa tehdä jotakin mistä itsekin pitää :D

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X