Vanhemmuus 05.05.2017 Päivitetty 26.06.2023

Onko lapsen kanssa pakko leikkiä? Psykoterapeutti vastaa

Kolmevuotiaan äiti pohtii, onko hän huono äiti kun ei jaksa leikkiä poikansa kanssa. Lue, mitä mieltä psykoterapeutti Suvi Laru on asiasta.

Teksti
Kaksplus
Kuvat
iStock

Kysymys:En millään jaksaisi leikkiä valomiekoilla ja legoilla kolmevuotiaan poikani kanssa. Olenko huono äiti, jos en leiki hänen kanssaan? Miten voisin ratkaista tilanteen, kun lähellä ei asu pojan kavereita ja olemme paljon kahdestaan?

Väestöliiton Vanhemmuus-tiimin esimies, psykoterapeutti Suvi Laru vastaa: ”Olemme kaikki erilaisia, eikä ole olemassa yhtä oikeanlaista äitiyttä tai isyyttä. Vanhemman ei siis tarvitse noudattaa tiettyä tapaa toimia tai leikkiä joitakin tiettyjä leikkejä ollakseen hyvä vanhempi.

Jokainen vanhempi luo omanlaisensa vanhemmuuden. Olennaisinta on, että pyrimme vuorovaikutuksessa lapsen kanssa hyvään emmekä kohtele häntä kaltoin. Lasta tulisi pyrkiä kuuntelemaan ja ymmärtämään. Hänen kanssaan tulisi toimia niin, että hän kehittyy, oppii ja kasvaa koko ajan isommaksi ihanaksi ihmiseksi.

Leikki kehittää vuorovaikutustaitojakin

Lapsi kuitenkin tarvitsee monenlaista leikkiä elämäänsä. Leikin kautta lapsi muun muassa käsittelee ympäröivää maailmaa ja sen asioita. Leikki kehittää lasta laaja-alaisesti, niin hänen mielikuvitustaan kuin vuorovaikutustaitojaan.

Voisivatko eri ihmiset tai ystävät ympärillänne leikkiä ja touhuta lapsen kanssa erilaisia asioita? Voiko yhteisestä ulkoilusta lapsen kanssa tehdä leikin, jossa ihmetellään maailman värejä ja lasketaan ympärillä näkyviä lintuja?

Lapsen kanssa voi myös yhdessä pohtia, mitkä jutut ovat mukavia sekä lapselle että aikuiselle. Ja lapsen kanssa voi myös vaikka sopia näin: ”Seuraavan hetken ennen ruoan laittamista äiti rakentelee kanssasi legoilla, mutta sillä aikaa kun äiti laittaa ruoan, sinä saat itse tehdä hienon auton. Äiti tietää että sinä sen osaat. Voit sitten näyttää sen äidille.”

Lue myös nämä Suvin vastaukset:
Miten jaan aikani tasapuolisesti lasten kesken?
Onko vuoroviikkoasuminen hyvä idea ihan pienille? Psykoterapeutti vastaa
Miten saan takaisin mieheni huomion? Lue asiantuntijan neuvot
Onko lapsi ujo vai mustasukkainen – miksi hän roikkuu jatkuvasti äidissä?
Satuttaako lapsesta saamasi palaute? Lue psykoterapeutin neuvot
Aiheuttaako kasvatus teillä riitoja? Psykoterapeutti kertoo, miten kannattaisi toimia

Psykoterapeutti Suvi Laru on äiti sekä Väestöliiton Vanhemmuus-tiimin esimies, ja hän vastaa kuukausittain Kaksplus-lehden palstalla lukijakysymyksiin. Julkaisemme vastauksia myös netissä. Lähetä Suville kysymys osoitteeseen kaksplus(a)otavamedia.fi. 

suvi

Kommentit (1)

Tämä kysymys nousee esiin aina aika ajoin. Nyt inspiroiduin kirjoittamaan siitä omaan blogiini ja tännekin haluaisin kommentoida, että pakko ei ole, mutta kyllä kannattaa! Minä uskon, että aikuistenkin on mahdollista löytää leikin ilo. Täältä tutkijan vinkit siihen: http://lastentahden.blogspot.com/2017/05/onko-pakko-leikkia.html

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X