Vanhemmuus 06.05.2019 Päivitetty 14.08.2019

Osaako lapsesi toimia tapaturmatilanteessa? Opeta hänelle nämä 5 asiaa!

Mitä lapsesi tekisi, jos kotona sattuisi tapaturma tai syttyisi tulipalo? Ensiapukouluttaja kertoo perusasiat, jotka jokaiselle lapselle tulisi opettaa.

Teksti
Elina Hovinen
Kuvat
iStock

Huonot uutiset: Suomessa tapahtuu vuosittain noin miljoona tapaturmaa, joista 80 prosenttia sattuu vapaa-ajalla ja näistä valtaosa sattuu kotona.

Hyvät uutiset: Lapsille sattuu tapaturmia suhteessa paljon vähemmän kuin aikuisille, luultavasti siksi, koska lapset ovat usein aikuisten valvonnassa. Lapsille sattuvat tapaturmat ovat tyypillisimmin myrkytyksiä, liikenteessä sattuneita onnettomuuksia tai tukehtumisvaaratilanteita.

Joka kolmas alle kouluikäisen vanhempi uskoo, että oma lapsi osaa toimia tapaturmatilanteessa, kertoo Suomen Punaisen Ristin Taloustutkimuksella teettämä tutkimus. Alakouluikäisten vanhemmista 64 prosenttia uskoo lapsen neuvokkuuteen tapaturman sattuessa. Mutta mihin tämä olettamus perustuu? Miten turvallisuustaitoja pitäisi opettaa lapsille?

Tutkimuksessa selvisi, että niillä alueilla, joilla vanhemmat olivat käyneet keskimääräistä enemmän ensiapukursseja, he arvioivat myös lasten kyvyn toimia tapaturmatilanteissa paremmaksi kuin muilla alueilla. ”Vanhempien ensiaputaidot eivät välttämättä suoraan siirry vanhemmilta lapsille, mutta auttamisen asenne on perheille yhteinen”, Myllyrinne toteaa.

lasten turvallisuus

Lapsille kannattaa opettaa turvallisuustaitoja.

Älä pelottele lasta turvallisuusasioilla

Suomen Punaisen Ristin ensiavun asiantuntija Kristiina Elorinne antaa viisi neuvoa, jotka kannattaa opetella lapsen kanssa.

  1. Jos lapsella on puhelin käytössä, lataa siihen Suomi112-sovellus ja opeta lasta soittamaan hätäkeskukseen.
  2. Lapsi osaa sanoa koko nimensä ja asuinpaikkansa edes suurpiirteisesti. Isommalle lapselle voi opettaa kotiosoitteen.
  3. Rohkaise lasta kertomaan aina tapaturmatilanteista, vaikka se olisi sattunut kiellettyä asiaa tehdessä.
  4. Opeta, mistä ensiapuvälineet löytyvät.
  5. Harjoitelkaa, miten toimia palotilanteessa, jos palovaroitin alkaa piipata. Lapsen iästä riippuen voitte yhdessä harjoitella sammutuspeitteen käyttöä.

Näiden vinkkien lisäksi kodista on hyvä tehdä lapselle mahdollisimman turvallinen paikka lapsen ikä huomioiden. Ryömiväisten tieltä on hyvä nostaa kaikki pikkuesineet ylös ja laittaa myrkylliset pesuaineet ja muut lapselle vaaralliset asiat lasten ulottumattomille. Voit tehdä Punaisen Ristin sivuilla lapsiperheen turvallisuustestin ja katsoa, kuinka hyvin oman kodin turvallisuusasiat on hoidettu.

Elorinteen mukaan kotona kannattaa tehdä säännöllisin väliajoin turvallisuustarkistus ja niin sanottu turvallisuuskävely, jossa käydään läpi erilaiset vaaranpaikat ja toimintaohjeet. Turvallisuuskävelyn voi tehdä lapsen kanssa yhdessä. Lapsen kanssa voi yhdessä miettiä etukäteen kuka olisi sellainen turvallinen naapuri, jonka puoleen voi kääntyä kiperissä tilanteissa. Puhu lapsen kanssa turvallisuusasioista ratkaisukeskeisesti ja opastaen, ei pelotellen.

Lue lisää aiheesta: Näin poistat tukoksen lapsen hengitysteistä – Katso video!

Uudet elvytysohjeet lapsille – Katso videot, ja osaat toimia hätätilanteessa!

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X