Työ ja raha 21.01.2016 Päivitetty 11.06.2021

Päivähoitomaksut nousevat syksyllä 2016: Jopa 22 prosentin korotus!

Opetusministeriö ehdottaa tuntuvia korotuksia päivähoitomaksuihin, ja ne aiotaan ottaa käyttöön jo vuoden 2016 syksyllä. Korotukset ulottuvat lähes kaikkiin perheisiin, mutta painottuvat hyvätuloisiin.

Teksti
Saga Wiklund
Kuvat
123RF
5 kommenttia

Päivähoidon enimmäismaksua ehdotetaan korotettavaksi 22 prosenttia. Nyt maksu on 283 euroa kuukaudessa ja tasokorotuksen jälkeen se olisi 354 euroa.

Lue myös: Päiväkodin aloitus – 8 vinkkiä hyvään alkuun

Yksinhuoltajien maksut laskevat

Pienituloisten yhden ja kahden lapsen yksinhuoltajien päivähoidon asiakasmaksut alenevat jonkin verran; tällä tavoitellaan parempaa työllisyyttä yksinhuoltajille.

Maksut laskevat myös esimerkiksi noin 2 000–2 140 euron kuukausitulon tienaavilla kahden huoltajan perheillä. Heillä asiakasmaksu pienenee 70–80 euroa kuukaudessa.

Keskustele: Päivähoitomaksuihin ihan järkky korotus

Nollaluokka säilyy

Maksutonta varhaiskasvatusta eli niin sanottua nollamaksuluokkaa koskeva sääntely säilynee ennallaan.

Esitykset perustuvat hallitusohjelmaan. Korotusten arvioidaan tuovan kunnille lisää rahaa noin 24,5 miljoona euroa. Esitykset lähtivät maanantaina 25.1.2016 lausuntokierrokselle, joka kestää helmikuun 2016 puoleenväliin asti.

Toinen lapsi hoituu halvemmalla

Opetusministeriö ehdottaa myös, että toisesta lapsesta perittävä maksu olisi aina enintään 90 prosenttia ensimmäisen lapsen kokoaikaisesta maksusta.

Esityksen mukaan toisen lapsen enimmäismaksu olisi elokuusta lähtien 319 euroa kuukaudessa, kun se nyt on 255 euroa. Seuraavien lasten osalta maksu olisi 20 prosenttia nuorimman lapsen maksusta.

Lähde: HS 21.1.: Päivähoitomaksuihin tulossa tuntuvat korotukset syksyllä

Lue myös: Onko lapsi menossa uuteen päiväkotiryhmään?

Kommentit (5)

Joo ei äidin kannattanu lähtee töihin 2 hoitoikästä lasta ja keskitulot. ei ees bensarahoja (työmatkakustannuksia ) jää kätteen. eli meidän taloudes meni oikeesti ny jo miinukselle. mites korotusten jäkeen ? Tästä on lapsiperheiden kannustin KAUKANA.

Eikö valtion tavoite ollut, että meidät kotiäidit saadaan töihin lähtemään ? tällätavalla se ei ainakaan onnistu !!, pk maksut tasa-arvoisesti kaikille sama maksu !!!!

JUU todella kannavaa lähteä töihin, näin juuri kannustetaan meitä kotiäitejä töihin lähtemään…meneppäs töihin , että saat lapsesi pk maksut maksettua :-):-):-), eipäs sitten kun muutamasatanen jää enään käteen, niin kuka lähtee parin sadan kk palkalla tekemään 8h/pv ???

Ihanaa! siis yksi syy vähemmän mennä töihin. Aika järkyttävät kustannukset että saa käydä töissä, lapset päiväkodissa sen aikaa että saa itse tehdä töitä keskipalkalla maksaa 670e! Eli viikon palkka menee tuohon (käteen jäävä).

Ei päiväkoti ole niin hyvä paikka että sinne olisi kiva viedä lapsi. Lapset kiukkusia kun ne hakee päiväkodista, ei ole kiva lähteä ja päiväkodin ajat, 8h päivä? toisella vanhemmasta pitää olla auto että ehtii hakemaan lapsi, siihen menee sitten parin viikon palkka..

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X