Vanhemmuus 01.04.2019 Päivitetty 28.08.2023

Kela: Parannuksia perhe-etuuksiin – katso, mikä muuttui 1.4. alkaen

Perhe-etuuksiin tulee muutamia muutoksia huhtikuun alusta alkaen.

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
iStock

Katso, mitä parannuksia perhe-etuudet saavat 1.4.2019 alkaen.

Yh-äidin vanhempainrahakausi

Lapsesta yksin huolehtivan äidin vanhempainrahakausi pitenee 54 arkipäivällä. Uusi laki koskee niitä äitejä, joiden vanhempainrahakausi alkaa 1.4. tai sen jälkeen. Äidillä on oikeus pidennykseen, kun lapsen isyyttä ei ole vahvistettu eikä äidillä ole avio- tai avopuolisoa, jolla olisi oikeus isyysrahaan. Myös yksin adoptoivat naiset ovat oikeutettuja pidennykseen.

Monikkoperheen isän isyysvapaa

Monikkoperheen isällä on nyt oikeus pidempään isyysvapaaseen kuin ennen. Isyysrahaa maksetaan jokaisesta samanaikaisesti syntyneestä tai adoptoidusta lapsesta 18 arkipäivää kauemmin. Kaksosista isyysrahaa saa siis 54+18 eli 72 arkipäivää. Isyysrahaa voi enimmillään saada 105 arkipäivää. Muutos koskee perheitä, joiden vanhempainpäivärahakausi alkaa 1.4. tai sen jälkeen. Isä voi käyttää pidennyksen joko kokonaan tai osittain äitiys- ja vanhempainrahakauden aikana tai sen jälkeen.

Adoptiovanhempien vanhempainraha

Nyt adoptiovanhemmat saavat vanhempainrahaa alle 18-vuotiaasta lapsesta, kun aikaisemmin lapsen piti olla alle 7-vuotias. Vanhempainrahan saaminen ei myöskään edellytä enää lapsen hoitamista, vaan vapaan aikana voi työskennellä tai opiskella päätoimisesti. Vanhempainraha maksetaan tällöin vähimmäismääräisenä. Muutos koskee perheitä, joissa vanhempainpäivärahakausi alkaa 1.4. tai sen jälkeen.

Keskeytetyn raskauden äitiysraha

Äitiysrahaa maksetaan 1.4. eteenpäin myös silloin, kun raskaus on keskeytetty 154 päivän jälkeen. Myös isällä on tällöin oikeus isyysrahaan enintään 18 arkipäivältä keskeytyksen jälkeen äidin äitiysvapaan aikana.

Luottamustoimet eivät estä vanhempainrahaa

Vanhempainpäivärahaa maksetaan täysimääräisenä myös niiltä päiviltä, kun vanhempi osallistuu kunnallisen luottamustoimen hoitamiseen.

Lähde: Kela 

 

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X