Vanhemmuus 23.07.2018 Päivitetty 13.08.2019

Professori: Äitien yksinäisyys luo myös tunteita huonosta äitiydestä

Yksinäinen äiti on yleistyvä asiakas neuvoloissa. Tilanteeseen pitäisi puuttua jo varhaisessa vaiheessa.

Teksti
Oili Urmas
Kuvat
iStock

Äitien yksinäisyys on hyvin tavallista, tietää perhe- ja parisuhdeasiantuntija Minna Oulasmaa Väestöliitosta.

– Yksinäisyys voi tulla yllätyksenä, jos on vaikka ensimmäinen ystäväpiiristä, jolle syntyy vauva, eikä vanhojen kavereiden kanssa enää ole yhteisiä puheenaiheita.

Nykynaiset saavat esikoisia hyvin eri ikäisinä: on tavallista olla 20-vuotias tai 40-vuotias pikkulapsen äiti. Vaikka elämäntilanne olisi sama, suuri ikäero voi vaikeuttaa ystävystymistä. Siksi Väestöliitossakin on järjestetty erikseen nuorten äitien tai yli 40-vuotiaiden äitien ryhmiä.

Ystävien puute korostuu, jos parisuhteessa kokee yksinäisyyttä – kuten neljännes naisista ja viidennes miehistä kokee.

– Kyläily ja ystävien tapaaminen on vähentynyt. Silloin parisuhdetta kohtaan on enemmän odotuksia etenkin emotionaalisesta läheisyydestä ja tuesta.

Yksinäisyys parisuhteessa voi tuntua kipeältä, vaikka olisi yhdessä sovittu, että toinen tekee paljon töitä ja toinen hoitaa lapset. Oulasmaan neuvo on lähteä etsimään ystäviä vaikka neuvolan odotushuoneesta tai paikkakunnan nettiryhmistä.

Yksinäisyys selittää jopa vahvemmin kuin masennus, miksi äiti ei koe voivansa olla hyvä äiti

 

– Jos linnoittautuu kotiin, on vaikea saada ystäviä. Selvitä vaikka neuvolasta, missä paikkakunnallasi on perhekerhoja. Yksikin läheinen ystävä, jonka kanssa voi olla ihan oma itsensä, auttaa jo paljon.

Monilla paikkakunnilla on sosiaalisessa mediassa äitirinkejä, jotka järjestävät myös tapaamisia. Esimerkiksi Turun Seudun Mamit -ryhmässä on yli 6 000 jäsentä, ja sen aktiivit järjestävät harrastusryhmiä ja tapahtumia myös tutustumista varten.

Jos lapsi on erityislapsi, ymmärtävää seuraa saattaa löytyä potilasyhdistysten tai kuntoutusjaksojen kautta.

Yksinäisyys voi tuoda huonouden tunteen

Ystävien etsimiseen kannattaa panostaa, sillä yksinäisyys altistaa masennukselle ja äidin kokemukselle siitä, ettei ole hyvä äiti.

– Yksinäisyys selittää jopa vahvemmin kuin masennus, miksi äiti ei koe voivansa olla hyvä äiti, kertoo kasvatuspsykologian apulaisprofessori Niina Junttila Turun yliopistosta.

Junttila johtaa tutkimusta, jossa perheitä seurataan raskausajasta jopa lapsen aikuisuuteen saakka. Siinä on selvinnyt, että yksinäisyys on suhteellisen pysyvää. Samat äidit kertovat olevansa yksinäisiä odotusaikana ja vauva-aikana.

Hankkeen eräässä osatutkimuksessa selvisi, että äitien yksinäisyys vaikuttaa siihenkin, miten usein he vievät lapsensa lääkäriin korvatulehdusepäilyjen vuoksi.

– Eli jos joku on tukemassa ja auttamassa äitiä, lääkäriin ei hakeuduta yhtä helposti.

Junttilan mielestä pienten lasten vanhempien yksinäisyyteen pitäisi puuttua aikaisemmin, esimerkiksi kysyä siitä rutiininomaisesti neuvolassa.

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X