Vanhemmuus 19.06.2018 Päivitetty 14.08.2019

Putous-tähti Ernest Lawson: ”Yllätyin siitä, miten paljon omaa lastaan voi rakastaa”

Ernest Lawson on paitsi suosittu Putous-näyttelijä myös tuore isä, joka opettelee vauvanhoitoa yhdessä vaimonsa kanssa.

Teksti
Oili Urmas
Kuvat
Heli Hirvelä / Otavamedia

Miltä isyys on tähän mennessä tuntunut?

”Jo raskausaika oli hieno, mutta vauvan syntymän jälkeen kaikki on ollut vielä hienompaa. Olin muilta isiltä kuullut heidän kokemuksiaan, mutta silti tämä on ollut vielä parempaa kuin mitä olin odottanut. Yllätyin siitä, miten paljon omaa lastaan voi rakastaa. Rakkaus syttyi saman tien.

Synnytys jännitti minua etukäteen. Se kesti pitkään, enkä voinut kuin olla parhaani mukaan vaimoni tukena. Kun vauva vihdoin syntyi, päällimmäinen tunne oli huojennus: minulla on terve tyttö ja vaimo voi hyvin. Jälkikäteen voin todeta, että hyvää kannatti odottaa.

Kevään olemme opetelleet vaimoni kanssa vauvan hoitamista. Yhdessä ihmettelemme ja yritämme selvittää, mitä tytön itku milloinkin tarkoittaa, onko hän nälkäinen vai väsynyt. En vielä voi syöttää vauvaa, mutta herään öisin vaihtamaan vaipan. Käyn hänen kanssaan myös vaunulenkeillä.”

Mikä oli haastavinta Putouksen tekemisessä?

”Putouksen työtahti on tiukka, viikko on lyhyt aika kehitellä sketsihahmoa. Mehän emme etukäteen tiedä, ketkä hahmot jatkavat seuraavassa lähetyksessä. Onneksi meillä näyttelijöillä on apuna taitavia käsikirjoittajia.

Me näyttelijät emme kilpailleet keskenämme vaan ideoimme yhdessä ja kannustimme toisiamme. Kun hahmot ovat mahdollisimman hauskoja, katsojat voittavat.

Minulle tärkeintä ei ole ohjelmaa tehdessä voittaminen, vaan halusin olla hahmoni kanssa mahdollisimman pitkään mukana. Onnistuinkin pääsemään molempina vuosina finaaliin asti.

Suora lähetys on puolentoista tunnin ilotulitus. Se tuo paineita onnistua. Harjoituksissa saatan repeillä, mutta tosipaikan tullen lähetyksessä niin ei ole vielä tapahtunut.”

Miten Putous on muuttanut elämääsi?

”Putouksen jälkeen olen saanut muita televisiotöitä, juonsin muun muassa Hulahula Suomi -ohjelman ja pääsin mukaan Älä jäädy -improvisaatio-ohjelmaan. Näiden takia en ole vuoteen tehnyt opettajan töitä.

Opettajan työ täytyy tehdä kunnolla ja oppilaisiin tulee sitoutua. Opettajan pitää olla paikalla eikä kolme viikkoa putkeen kuvauksissa. Aion vielä palata kouluun, kun voin varata siihen kokonaisen vuoden kalenteristani. ”

Mikä opettajan työssä on parasta?

”Missään muussa ammatissani en ole nähnyt oman työni positiivisia vaikutuksia niin konkreettisesti kuin opettajana. Jokainen oppilas on oma persoonallisuutensa, jolla on omat vahvuudet ja kiinnostuksen kohteet.

Lapset ovat myös maailman rehellisimpiä ”työkavereita”, joilta saa suoran palautteen omasta työstään.”

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X