Vanhemmuus 05.11.2018 Päivitetty 13.08.2019

Ronja, 19, on 4 lapsen uusperheäiti – kuopuksella harvinainen sydänvika

Ronjan, 19, elämä eroaa suuresti ikätovereistaan: hänellä on mies, omakotitalo ja neljä lasta. Aluksi uusperheessä äidin roolin omaksuminen ei ollut helppoa, ja nuorimmaisen sydändiagnoosi sai Ronjan lopettamaan hetkeksi myös lasten lääkäri- ja neuvolakäynnit.

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
Petri Aho / Nelonen Media

Ronjan, 19, elämä eroaa suuresti ikätovereistaan: hän pyörittää omakotitalossa uusperheen arkea.

Kun Ronja tuli kaksi vuotta sitten ensimmäistä kertaa raskaaksi, oli hänen elämäntilanteensa varsin toinen. Tulevan vauvan isä, Ronjan silloinen poikaystävä halusi, että Ronja valitsee joko hänen tai vauvan väliltä – Ronja valitsi vauvan.

Hän jäi yksin, mutta tapasi tulevan miehensä Jeren jo raskausaikana. Pariskunta kävi ensitreffeillä HopLopissa.

– Siellä juttelimme, kun Jeren lapset leikkivät, ja siitä se lähti, Ronja nauraa.

Jerellä oli aiemmasta suhteesta kaksi tytärtä. Ronja asui raskaana ollessaan vielä lapsuudenkodissaan ja Jere toisella paikkakunnalla, mutta vakiintunut pari päätti muuttaa yhteen, ja Ronjan esikoinen Bea syntyi.

Pian perhe alkoi kasvaa. Ronja tuli uudelleen raskaaksi Bean ollessa vain muutaman kuukauden ikäinen. Ronja ja Jere päättivät hankkia isomman asunnon ja muuttivat omakotitaloon.

Nyt, pari vuotta Ronjan elämän mullistanutta raskausuutista myöhemmin, hän elää kiireistä uusperheen arkea. Hieman yli vuoden ikäinen Bea ja nyt kahden kuukauden ikäinen Julius sekä Jeren 3- ja 5-vuotiaat tyttäret pitävät huolen siitä, että perhearjessa riittää kiireitä.

Äitipuoleksi kasvaminen ei ollut helppoa

Nuorempi Jeren lapsista asuu perheen luona kokoaikaisesti, vanhempi puolestaan joka toinen viikonloppu.

Aluksi äitipuolen roolin haltuunotto tuntui Ronjasta vaikealta.

– Olin juuri saanut Bean ja minulla oli hyvin vahvat äidinvaistot päällä. Jeren nuorempi lapsi piti minua myös äitinään ja kutsui äidiksi. Se tuntui aluksi vieraalta, Ronja kertoo.

Nyt kaikki kuitenkin sujuu jo hyvin, ja kaikki lapset pitävät toisiaan sisaruksina. Nuoren äidin uusperhekuvio saa silti välillä osakseen pitkiä katseita.

Kun Ronja liikkuu ulkona neljän lapsen kanssa, jotkut kysyvät ihmetellen, minkä ikäisenä Ronja on oikein saanut ensimmäisen lapsensa. Monet olettavat, että perhe olisi uskonnollinen. Näin ei kuitenkaan ole.

– Sitten kun selitän, että olemme uusperhe, ihmiset ymmärtävät ja hyväksyvät.

Myös Ronjan kaveripiiri on elämänmuutoksen myötä muuttunut. Useimmat äitikaverit ovat 25–30-vuotiaita, sillä omanikäisiä äitejä ei juuri ole. Kavereita nähdään lasten kanssa, mikä asettaa joitakin rajoja yhdessäololle. Ronja ei voi lähteä baariin tai illanviettoon yhdessä rysäyksessä.

Ronja, Jere ja Bea, 1, nauttivat kesällä vesileikeistä omalla pihamaalla.

– En oikeastaan edes haluaisi omanikäisiä kavereita. Jos haluaa olla mun kanssa, pitää haluta olla myös mun lasten kanssa, Ronja toteaa.

Ronja haluaa olla lastensa lähettyvillä. Näin siksikin, että Ronja kuopuksella Juliuksella todettiin jo raskausaikana harvinainen sydänvika.

Ei lääkäreitä tai neuvoloita

Juliuksen diagnoosi pysäytti Ronjan elämän. Hän kertoo, että alkoi raskausaikana vältellä lääkäriä ja neuvoloita, koska pelkäsi, että niistä kuuluisi vain lisää huonoja uutisia.

– Haalin lapset itselleni ja kuvittelin, että elimme keskenämme suojakuplassa, jota kukaan ulkopuolinen ei voisi tulla rikkomaan.

Ronja ei halunnut olla lapsistaan erossa hetkeäkään. Toisaalta hän oli kuitenkin kiitollinen siitä, että sairaus saatiin tietoon raskausaikana, jotta siihen pystyi varautumaan jo ennakkoon.

Juliuksen syntymän jälkeen kaikki on mennyt pääosin hyvin. Kerran Juliuksen vointi kuitenkin huononi sen verran, että jouduttiin soittamaan ambulanssi. Julius oli viikon sairaalassa tarkkailussa.

Lääkkeet ovat nyt Ronjan mukaan auttaneet, ja Juliuksen vointia tarkkaillaan tiuhaan kotona ja kontrollikäynneillä. Sydänleikkaus on jonakin päivänä edessä, mutta tällä hetkellä Julius on reipas ja iloinen poikavauva.

– Kaikista ihaninta on, kun isommat lapset hoitavat vauvaa ja tulevat antamaan hänelle pusuja. Vaikka Beakin on niin pieni, hän haluaa olla isosisko ja vaihtaa Juliukselle vaatteita sun muuta, Ronja nauraa.

Ronja on hiljalleen opetellut olemaan myös pieniä aikoja erossa lapsista.

Ensin hän kävi vartin kauppareissulla, ja kohta on ehkä sopiva aika nähdä kavereitakin – tällä kertaa ilman lapsia.

Toisenlaiset teiniäidit Livillä maanantaisin.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X