Vanhemmuus 12.01.2018 Päivitetty 13.08.2019

Salkkareistakin tuttu Mia Ehrnrooth: Hyvä äiti leikkii lapsensa kanssa

Vauvaa odottava Mia Ehrnrooth vastasi Kaksplussan esittämiin väittämiin.

Teksti
Riikka Heinonen
Kuvat
Paula Kukkonen / Otavamedia

Jokainen tyttö haaveilee äitiydestä pienestä pitäen. Totta vai tarua?

”Ei pidä paikkaansa. Haaveilin pienenä tyttönä aivan muista jutuista kuin omasta lapsesta. Pidän kyllä lapsista, ja minulla on voimakas hoivavietti. Ajattelin silti pitkään, etten välttämättä haluaisi omia lapsia.

Olen saanut elää onnellisen lapsuuden ja nauttia lämpimistä perhesuhteista. Se on kasannut painetta ja odotuksia sen suhteen, miten hyvin minun tulisi onnistua omassa äitiydessäni.

Mielikuvani äitiydestä on ollut pullantuoksuinen, ja olen kuvitellut, että äidin pitäisi olla monta vuotta lapsen kanssa kotona. En tiedä mistä mielikuva on syntynyt, sillä oma äitini ei ainakaan näyttänyt sellaista esimerkkiä vaan oli vahvasti työelämässä.

Tieni äitiyteen ja aikuisuuteen on ollut ehkä pidempi kuin toisilla. Nyt olen kuitenkin vihdoin ymmärtänyt, että on olemassa monenlaisia tapoja olla äiti.

Tuttavapiirissäni on kaikenlaisia äitejä: kotiäitejä ja heitä, jotka ovat viettäneet enemmän aikaa töissä kuin kotona. Suhtaudun omaan työhöni intohimoisesti. Minua on mietityttänyt paljon se, miten pystyn tuntemaan vähintään yhtä voimakasta intohimoa äitiyttä ja perhettä kohtaan.

Äitiyteen liittyvissä peloissa oli pitkälti kyse omasta epävarmuudestani. Minulla ei ole ollut luottamusta omaan itseeni ja siihen, että pystyisin olemaan vastuussa toisesta ihmisestä.”

Nainen voi saada kaiken: uran, perheen ja parisuhteen.

”Pitää paikkansa. Uskon, että asioihin, jotka ovat itselle tärkeitä, pystyy vaikuttamaan. Ehkä kaikkea ei kuitenkaan tarvitse saada kerralla. Lapsen hoitaminen ottaa varmasti oman aikansa, mutta lopulta asiat ovat järjestelykysymyksiä.

Lapsen etu menee kaiken edelle, mutta vanhempien hyvinvointi on yhtä tärkeää. Äidin elämässä pitää vauvan ohella olla myös muita kiinnostavia asioita. Omalla kohdallani se tarkoittaa sitä, että minulla on aina muutama työprojekti meneillään.”

Hyvä äiti imettää pitkään ja valmistaa itse lastensa ruoat.

”Ei pidä paikkaansa. Pääasia on se, että lapsi saa hyvää ravintoa säännöllisesti. Kaikki äidit eivät ole hyviä ruoanlaittajia.

Liikun itse paljon ja pyrin syömään terveellisesti. Uskon, että tulen tavoittelemaan asiassa kultaista keskitietä: valmistan osan ruoista itse ja hankin osan valmiina.”

– Mielikuvani äitiydestä on muuttunut paljon, Mia sanoo.

Hyvä äiti on kotona pitkään.

”Ei pidä paikkaansa. Tärkeintä lapselle on turvallisuuden tunne ja se, että häntä rakastetaan.

En ole suunnitellut jääväni vauvan kanssa kotiin pitkäksi aikaa. Tulevalla isälläkään ei ole aikeita jäädä kotiin. Lapsi tulee kulkemaan mukana töissä niin kokouksissa kuin matkoillakin. Mielestäni on pelkästään positiivista, että lapsi saa olla osa perheen arkea ja monessa mukana.”

Omalle ajalle saa vauvan myötä heittää hyvästit.

”Ei pidä täysin paikkaansa. Omaa aikaa tulee vauvan synnyttyä varmasti olemaan vähemmän. Sitä on kuitenkin hyvin tärkeä pyrkiä ottamaan aina silloin, kun se vain on suinkin mahdollista.

Oma hetki on tärkeää latautumisaikaa äidille – tarkoitti se sitten viittä minuuttia kahvikupin äärellä tai kymmentä suihkussa. Kaikilla perheenjäsenillä pitäisi olla vauvan synnyttyä omaa aikaa.

Meillä on onneksi laaja tukiverkko, ja tulevan lapsen isovanhemmat asuvat lähellämme, joten he voivat tarvittaessa auttaa vauvan hoidossa. Olen tottunut pärjäämään yksin, mutta olen alkanut harjoitella avun pyytämistä, jotta osaan pyytää tukea silloin, kun vauva on maailmassa.”

Keskustelut ystävien kanssa pyörivät vauvan ympärillä.

”Pitää paikkansa. Jutut alkavat liikkua vauvojen ympärillä, koska vauva on juuri silloin ajankohtaisin elämänvaihe.

Huomasin itsekin, että heti kun sain tietää odottavani lasta, minun oli helpompi samaistua lapsiin liittyviin keskusteluihin. Aiemmin sellaiset jutut eivät kiinnostaneet minua.”

Hyvä äiti leikkii lastensa kanssa.

”Pitää paikkansa. Vanhemman läsnäolo on lapselle korvaamatonta. Lapsen kanssa vietetty tuntimäärä ei ole kuitenkaan merkittävin asia, vaan se, että pyrkii olemaan oikeasti läsnä lapselle silloin, kun viettää aikaa hänen kanssaan. Se, mitä ajan viettäminen ja leikki pitävät sisällään, onkin sitten kokonaan toinen kysymys. Minulle on hyvin vieras ajatus, että lähtisin jonnekin HopLopiin pomppimaan. Sen sijaan puuhastelisin lapsen kanssa mielelläni vaikkapa Lego-linnan kimpussa.

Lue myös:

Onko lapsen kanssa pakko leikkiä? Psykoterapeutti vastaa

Äitiys muuttaa aivojasi pysyvästi – näin se ilmenee

Nämä kuusi merkkiä kertovat, että olet löytänyt upean äitikaverin

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X