Vanhemmuus 15.07.2015 Päivitetty 22.10.2021

Toinen lapsi tulossa – riittääkö rakkaus kahdelle? Perheterapeutti vastaa

Miten kohdella sisaruksia tasapuolisesti, etenkin jos esikoinen on riehakas taapero ja kuopus sylivauva? Riittääkö rakkautta kahdelle tai useammalle lapselle? Lue perheterapeutti Essi Juvakan neuvot.

Teksti
Kaksplus
Kuvat
Mirva Kakko/Otavamedia, 123RF

Kysymys:Odotamme toista lastamme raskausviikolla 28. Esikoisemme on kolmevuotias, riehakas ja vaativa taapero. Miten voin valmistaa häntä vauvan tuloon? Minua huolettaa, että hän tuntee itsensä hylätyksi, jos vauva vie kaiken huomion. Riittääkö rakkautta molemmille lapsille tasapuolisesti? Mira, 26

Psykologi Essi Juvakka vastaa:

Rakkaus ei lopu kesken

”Rakkaus on ihana tuote. Se lopu koskaan kesken, vaan moninkertaistuu, kun rakastettavia on useampia. Älä siis ole huolissasi siitä, etteikö rakkautesi riittäisi myös esikoiselle, kun vauva syntyy.

On myös hyvä muistaa, että esikoinen on saanut vauvana täysin jakamatonta huomiota, jollaista kuopus ei tule saamaan koskaan. Kuopus taas saa nauttia isosisaruksen seurasta pienestä asti.

On hienoa, että mietit tulevaa tilannetta jo nyt ja haluat valmistautua siihen hyvin. On hyvä merkki, että haluat esikoiselle parasta.

Haluat olla hyvä äiti ja olet raskaana erityisen herkistyneessä mielentilassa miettimään asioita.

Valmistele sisarusta muutokseen

Kolmevuotias ymmärtää jo niin hyvin puhetta, että pyöristyvästä vatsasta ja siellä asuvasta vauvasta voi puhua hänelle. Onko lähipiirissänne tai pihalla mahdollisesti jollakin vauvasisko tai -veli? Konkreettiset esimerkit auttavat. Jos tiedätte vauvan sukupuolen, sen kertominen helpottaa lapsen ymmärrystä tulevasta vauvasta.

Katselkaa vauvakuvia

Myös lapsen omia vauvakuvia voi katsella ja jutella siitä, että tuleva vauva on tullessaan yhtä pieni.

Lukekaa vauva-aiheisia kirjoja

On myös paljon hyviä kirjoja, joissa käsitellään pikkusisaruksen saantia lapsen tasoisesti. Voisitte käydä yhdessä kirjastossa ja napata mukaanne muiden kirjojen ohella muutaman tällaisen kirjan, joita voitte lukea yhdessä. Ei kannata hätkähtää lapsen esittämiä vaikeitakaan lisääntymiseen liittyviä kysymyksiä. Niistä voi puhua ikätasolle sopivasti: äiti ja isä halusivat toisen yhtä ihanan lapsen kuin sinä. Vauva lähti kasvamaan äidin vatsassa äidin ja isän vauvansiemenistä.

Vanhemmat, sopikaa työnjaosta

Tulette varmasti olemaan vanhempina haasteellisessa tilanteessa kahden pienen lapsen kanssa, joten teidän on hyvä miettiä etukäteen työnjakoa, kun vauva syntyy.

Esikoinen tarvitsee äitiäkin

Esikoisen kannalta toimii usein hyvin se, että isä ottaa hänestä suuremman vastuun. Kolmevuotias kaipaa kuitenkin myös äidin huomiota, joten voisitte jakaa esimerkiksi iltatoimet ja iltasatujen lukemisen siten, että tekisit ne hänen kanssaan ainakin pari kertaa viikossa, jos se on vauvanhoidolta mahdollista.

Ota sisarus mukaan vauvanhoitoon

Esikoinen on hyvä ottaa mukaan myös vauvanhoitoon. Hän voi hoitaa samalla omaa nukkevauvaansa tai esimerkiksi ojentaa vauvan vaippoja ja vaatteita ja kiikuttaa kakkavaippaa roskikseen. Kun häntä kehuu näistä toimista, hän kokee itsensä tarpeelliseksi ja on osaamisestaan usein ylpeä.

On myös hyvä huomata, ettei esikoinen ole yhtään sen isompi kuin ikäisensä muut kolmevuotiaat, vaikka hän onkin jo isosisarus. Hän on vielä pieni lapsi pienen lapsen tarpeineen.

Imetyspuuhia esikoisellekin

Imetyshetket saattavat olla koetinkivi, jolloin esikoinen menee tekemään kiellettyjä asioita. Kirjan lukeminen samaan aikaan toimii usein hyvin tai esikoinen voi lukea satua vauvalle, joka kuuntelee sitä mielellään.

Leffa tai äänikirja avuksi

Aina lukeminen ei kuitenkaan esikoiselle riitä, jolloin voidaan sopia, että dvd- tai äänikirja-aika on aina silloin, kun vauvaa imetetään. Yksi jakso Puuha-Peteä, Muumia tai Pupu Tupunaa pelastaa usein paljon.

Kaveri on tärkeä

Esikoinen on myös sen ikäinen, että oman ikäinen kaveri on usein tärkeä. Leikkiseura vähentää mahdollista kiusanhenkeä vauvaa kohtaa. Onko lähellänne joku kaveri, joka voisi leikkiä teillä muutamana kertana viikossa pari tuntia ja vastaavasti hän itse kaverin luona?

Muista levätä itsekin!

Muista huolehtia myös omasta unestasi, jotta jaksat paremmin kahden pienen lapsen äitinä. Suosittelen sinun ottavan itsekin päiväunia, jos vain suinkin saat lapset unille samaan aikaan. Omakin pinna on vähemmän kireä, kun ei ole yliväsynyt.

Psykologi Essi Juvakka

Psykologi Essi Juvakka

Essi Juvakka on psykologi, perheterapeutti ja pariterapeutti. Lähetä Essille kysymys osoitteeseen kaksplus@otavamedia.fi.

Kommentit (1)

aina riittää rakkautta loputttomiin

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X