Vanhemmuus 10.09.2018 Päivitetty 13.08.2019

Toisenlaiset teiniäidit -Crista, 21: ”Ujouteni on estänyt minua löytämästä äitikavereita”

Kolmen pienen tytön äiti Crista, 21, sai ensimmäiset äitikaverinsa Toisenlaiset teiniäidit -ohjelman kuvauksista. Vaikeat raskaudet läpikäynyt Crista haluaa tehdä kaikki lapsensa ennen siirtymistä työelämään.

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
Petri Aho / Nelonen Media

Ei ole helppoa ystävystyä, kun on aina vain kotona, tietää kolmen lapsen äiti Crista, 21.

Crista oli aina ollut uusien ihmisten seurassa hiljainen ja ujo. Kun hän 17-vuotiaana muutti poikaystävänsä työn perässä uuteen kaupunkiin Tampereelle, vanhat kaverit jäivät, ja jo kuukauden päästä uuden koulun aloituksesta Crista oli ensimmäistä kertaa raskaana.

– Olin jo tehnyt kotona muutaman testin, jotka näyttivät negatiivista. Menin koulun terveydenhoitajan luo, ja teimme vielä yhden testin siellä. Se näyttikin positiivista, Crista kertoo.

Koulu jäi, ja Crista jäi kotiin odottamaan vauvan tuloa. Raskausaika oli fyysisesti hyvin rankka, kuten seuraavatkin, suunnitellut raskaudet.

Nelivuotiaan ja yksivuotiaan pyöriessä jaloissa kolmas raskaus oli kotona suoranaista selviytymistaistelua.

– Olin kolmen kuukauden ajan huonovointinen ympäri vuorokauden. Myös supistukset alkoivat todella aikaisin ja meidän täytyi käydä hakemassa sairaalasta estopiikkejä, ettei vauva olisi syntynyt liian aikaisin.

Crista pysytteli päivät kotona ja juoksi lasten perässä minkä jaksoi. Lapsia hoitamaan ei ollut kuin hän, sillä mies oli töissä ja vanhemmat toisella paikkakunnalla.

Muiden äitien tapaaminen jännitti

Eräänä päivänä Crista törmäsi Instagramissa Sami Kurosen laittamaan kuvaan, jossa etsittiin teiniäitejä tulevalle Toisenlaiset äidit -kaudelle. Sarjaa seuranneena Crista pohti, miten ohjelmaan osallistumalla tulevan vauvan tarinan saisi ikuistettua ihanalla tavalla.

Hän jäi pohtimaan asiaa, ja kun kuvaukset tulivat vielä uudelleen vastaan – tällä kertaa nuorten äitien Facebook-ryhmässä – päätti Crista osallistua ohjelmaan.

– Etenkin muiden äitien tapaaminen jännitti ihan hirveästi. Yritin ottaa kuvaukset kuitenkin siltä kannalta, että pääsen ulos kuorestani, sillä olen ollut aina ujo, Crista kertoo.

– Kokemus reipasti minua todella paljon, ja meistä on tullut tosi läheisiä muiden äitien kanssa. Meillä on oma Whatsapp-ryhmä, jossa puhumme joka päivä, ja varasin juuri meille mökin viikonlopuksi!

Suunnitelmana on lähteä rentoutumaan vuokramökille 10 vauvan kanssa. Jokainen äiti ottaa kuvausten aikana syntyneen vauvansa mökkiviikonlopulle mukaan, ja muut lapset jätetään kotiin muiden hoiviin.

Lapset ensin, työt sitten

Uudet äitikaverit piristävät Cristan arkea, ja heiltä saa tukea moneen asiaan: esimerkiksi siihen, miten pahalta tuntuu, kun esikoinen lähtee päiväkotiin, ja vanhempi ei voi koko ajan olla läsnä lapsensa kanssa.

Toiset äidit ymmärtävät.

– Voidaan puhua vaipoista tai ihan mistä vaan, ja muut ymmärtävät ja tukevat. Jos lapsettomalle ystävälle selittää näistä asioista, he eivät ymmärrä tai heitä ei kiinnosta.

Vaikka Cristan raskaudet ovat olleet toinen toistaan vaikeampia ja koetelleet aikoinaan myös parisuhdetta, saattaa vauva-arki saada vielä jatkoa.

– Haluan tehdä kaikki lapseni nyt nuorena, enkä joskus myöhemmin, kun olen työelämässä. En halua keskeyttää sitä vaihetta.

Toisenlaiset teiniäidit Livillä maanantaisin.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X