Vanhemmuus 08.10.2018 Päivitetty 13.08.2019

Toisenlaiset teiniäidit -Henna, 18, selvisi päihdeongelmistaan: ”En halua luopua lapsestani, kuten äitini luopui minusta”

Henna, 18, on kokenut elämässään kovia. Raskauden myötä hän päätti kuitenkin kääntää elämänsä suunnan ja on nyt onnellinen pienen pojan äiti.

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
Petri Aho / Nelonen Media

Kun raskaustestiin ilmestyi kaksi viivaa, Henna tiesi, että nyt asioiden oli todella muututtava.

Pohjois-Savosta kotoisin oleva Henna, 18, oli jo alkanut kääntää elämäänsä parempaan suuntaan. Muutto poikaystävän kanssa Iisalmesta uudelle, pienelle paikkakunnalle oli rauhoittanut arkea juhlimiselta, eikä Henna ollut käyttänyt alkoholia viimeisen kuukauden aikana ollenkaan. Se oli suuri muutos aiempaan.

Raskaustesti kuitenkin varmisti, että elämäntapamuutoksesta olisi nyt tultava pysyvä. Henna halusi olla erilainen äiti kuin omansa.

Perhekodin karkumatkoilla päihteet tulivat tutuiksi

Hennan lapsuus oli vaikea. Äidistä ei ollut huolehtijaksi, joten Henna sijoitettiin mummolleen asumaan. Hennaa kiusattiin, ja hän masentui ja viilteli itseään.

Kun Henna oli 14-vuotias, mummo haki lapsenlapselleen apua, ja Henna sijoitettiin perhekotiin.

– Siellä sain rauhassa kokeilla, minkälainen ihminen olen. Kävin läpi esimerkiksi poikavaiheen, jolloin leikkasin hiukseni siiliksi, Henna kertoo.

– Pystyin vapaasti muuttamaan itseäni, ja työntekijät hyväksyivät meidät nuoret juuri sellaisina kuin olimme.

Hennalle sijaishuoltoyksikkö oli hyvä paikka kasvaa. Välillä paha olo kuitenkin otti vallan, ja Henna karkasi perhekodista ensimmäisen kerran, kun hän oli täyttänyt 15 vuotta.

– Halusin karkuun elämää, en niinkään laitosta.

Tupakkaa Henna oli alkanut polttaa jo perhekotiin tullessaan, mutta ensimmäisellä karkureissulla myös muut päihteet tulivat tutuiksi.

Henna alkoikin pyöriä porukoissa, joissa päihteiden käyttö oli runsasta. Toisen kerran karkureissu päättyi kovaan humalaan.

Keväällä 2017 Henna oli taas karkumatkalla, ja kahden viikon ajan hän käytti kaikkea, mitä pystyi saamaan käsiinsä.

Mitä huumeet olivat, sitä hän ei tiedä.

– Jouduin poliisien saattelemana sairaalaan, ja olin ollut niin sekaisin, etten ollut tunnistanut edes ystäviäni. Hävetti.

Siellä, sairaalan suljetussa osastohuoneessa Henna alkoi pohtia elämäänsä. Nyt kovat huumeet saisivat jäädä.

Ehkäisylaastari hukkui muutossa

Vaikka huumeiden käyttö väheni, railakas elämäntyyli kuitenkin jatkui. Hieman ennen kuin Henna sai tietää olevansa raskaana, hän täytti 18. Baarit, juhliminen ja juominen täyttivät päivät ja yöt.

Henna muutti pois laitoksesta vuokra-asuntoon. Kaikki rahat menivät kuitenkin juomiseen, ja vuokrat jäivät rästiin.

– Kämppä meni alta, koska minulla ja ystävälläni, joka oli kämppikseni, oli useamman kuukauden vuokrat maksamatta. Aloin etsiä uutta asuntoa, ja löysinkin läheiseltä, pieneltä paikkakunnalta edullisen asunnon, johon päätin muuttaa.

Muuttohässäkässä Hennan ehkäisylaastarit katosivat. Myös Hennan poikaystävä asettui taloksi uuteen asuntoon, ja elämä alkoi tasaantua. Pienellä kylällä ei ollut vanhoja ystäviä tai paikkoja, joissa käydä iltaisin. Kului kuukausi, eikä Henna juonut sen aikana tippaakaan.

Sitten vauva ilmoitti tulostaan. Henna päätti jättää entisen elämänsä kokonaan taakseen.

– En oikein tiedä, mistä se kumpusi. Ehkä se on sitä, että haluan olla erilainen äiti kuin mitä oma äitini oli minulle – en halua joutua luopumaan lapsestani ikinä.

Vauva muutti elämän

Toots syntyi heinäkuussa. Kun vielä raskausaikana Hennan poikaystävä viihtyi iltoja ulkona, on hän lapsen syntymän jälkeen malttanut pysytellä kotona. Hän juttelee vauvalle, vaihtaa pyydettäessä vaipat ja vie lapsen joka ilta nukkumaan.

Henna ei voisi kuvitella lapselleen parempaa isää.

– On ihanaa, miten hänen silmistään näkee, kuinka hän rakastaa vauvaa, Henna herkistyy.

Myös alkoholi on jäänyt kotona pois kuvioista.

– Saunakaljan sallin, mutta en hyväksy sitä, että vauvan kanssa oltaisiin humalassa.

Perhetyöntekijät käyvät tuoreen lapsiperheen luona viikoittain. Näin Henna on itse halunnut.

– Aluksi he kävivät katsomassa, miten osaamme käsitellä vauvaa ja miten tulemme toimeen tässä uudessa tilanteessa, kun olemme niin nuoriakin. Mutta käyntejä jatkettiin minun pyynnöstäni, minulla on varmempi olla kun saan heiltä tukea ja neuvoja, Henna kertoo.

Elämä alkaa olla nyt mallillaan, paremmin kuin koskaan aiemmin. Henna ja hänen poikaystävänsä ovat jo puhuneet toisesta lapsesta, mutta sen aika ei ole aivan vielä.

Myös Hennan ja hänen äitinsä välit ovat paremmat kuin koskaan.

– Uskon, että äiti olisi halunnut olla minulle hyvä äiti. Kyllä häntä varmasti kaduttaa, Henna pohtii.

Äiti ja tytär eivät kuitenkaan halua keskittyä menneeseen vaan siihen, mitä heillä on nyt, juuri tässä hetkessä.

– Emme ole olleet ikinä näin läheisiä. Hän on hyvä mummo.

Toisenlaiset teiniäidit Livillä maanantaisin.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X